Κρυφό σενάριο για προκαταβολή του τσεκ περί τα τέλη Οκτωβρίου

21/10/2015

Δούσκα Ελένη 
Σε αγώνα δρόµου φαίνεται πως έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ηµέρες οι επιτελείς του υπουργείου και του αρµόδιου οργανισµού πληρωµών, προκειµένου να πιστωθεί η προκαταβολή του τσεκ ως τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Σχέδιο της κυβέρνησης για να χρυσώσει το χάπι των φόρων πριν αρχίσουν οι κινητοποιήσεις αγροτών

Σε µια προσπάθεια να κάµψουν τις αντιδράσεις των αγροτών που δηλώνουν αποφασισµένοι να απαντήσουν µε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, µετά και τις ατελέσφορες συναντήσεις αγροτοσυνδικαλιστών µε τον Αποστόλου (ρεπορτάζ σελ.54-55), οι αρµόδιοι της πλατείας Βάθη «παλεύουν» να λύσουν µε συνοπτικές διαδικασίες όλες τις τεχνικές εκκρεµότητες και να συµφωνήσουν σε πολιτικό επίπεδο µε τους κοινοτικούς, προκειµένου να µπει η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης ως τα τέλη του µήνα. Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι τα χρήµατα αυτά υπάρχουν στα ταµεία της Τράπεζας Πειραιώς και µπορούν να πιστωθούν στους λογαριασµούς των δικαιούχων παραγωγών, µόλις δοθεί το πράσινο φως των τεχνοκρατών.

Υπενθυµίζουµε ότι ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, δέκα µέρες νωρίτερα από το βήµα της Βουλής, στο πλαίσιο των προγραµµατικών δηλώσεων, δεσµευόταν για προκαταβολή του τσεκ µέσα στον Νοέµβριο, λέγοντας ότι «τα δικαιώµατα της νέας ΚΑΠ θα ενεργοποιηθούν χωρίς πρόβληµα, ενώ στόχος µας είναι, η ολοκλήρωση των διοικητικών ελέγχων για καταβολή µέσα στον Νοέµβριο προκαταβολής ύψους έως 70%. Γίνεται και προσπάθεια εκτός της βασικής ενίσχυσης που καλύπτει το 55% του εθνικού ανώτατου ποσού, να εξασφαλιστεί και η πράσινη ενίσχυση του 30% του εθνικού ανώτατου ποσού».

Ωστόσο, µε τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και προκειµένου να σιγήσουν οι φωνές των χιλιάδων απλήρωτων παραγωγών, µε εκκρεµότητες από προγράµµατα και άµεσες ενισχύσεις ακόµα και του 2012 και του 2013, υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται πως «δουλεύουν» την πληρωµή της ενιαίας ενίσχυσης µε βάση τις εκτάσεις του 2014, γεγονός που θα φέρει µειώσεις και περικοπές, όπως και πέρυσι, όταν οι επιλέξιµες εκτάσεις δεν ξεπέρασαν τα 14,4 εκατ. στρέµµατα. Σε αυτή τη λογική, δείχνει να προκρίνεται και η ΚΥΑ µε την πυκνότητα βόσκησης που ο ίδιος ο Βαγγέλης Αποστόλου στην πρώτη του θητεία (ως τον Αύγουστο του 2015) υπέγραψε και µε την οποία χωρίζεται η επικράτεια σε εννέα χωρικές ενότητες.

Σβήστηκαν εκκρεµότητες του 2012
Κατά τα λοιπά, σχετικά µε τις πληρωµές που έγιναν µέσα στην εβδοµάδα, παλιές εκκρεµότητες για την ενιαία ενίσχυση του 2012 σε 101.299 παραγωγούς ξεχρέωσε στις 12 Οκτωβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ύψους 9.483.355,91 ευρώ, η οποία µάλιστα αποτελεί και τη µεγαλύτερη σε ποσό και σε αριθµό παραγωγών πληρωµή, στην οποία έχει προχωρήσει ως τώρα το υπουργείο. Να σηµειωθεί, βέβαια, ότι το ποσό που αντιστοιχούσε σε κάθε δικαιούχο κυµαινόταν κατά µέσο όρο γύρω στα 100 ευρώ.

Μια µέρα µετά, στις 13 Οκτωβρίου, πιστώθηκαν οι λογαριασµοί 30.678 αγροτών µε 5.699.023,28 ευρώ για την πρόωρη συνταξιοδότηση του µήνα Σεπτεµβρίου.

Στις 15 του µήνα µπήκαν 436.827,15 ευρώ από υπόλοιπα άµεσων ενισχύσεων του 2012, σε 1.154 παραγωγούς, µεταξύ των οποίων τα ποιοτικά πριµ του παλιού Άρθρου 68 για το σκληρό σιτάρι και τα ζωικά, η ειδική ενίσχυση βάµβακος και τα ειδικά καθεστώτα για τα µικρά νησιά του Αιγαίου.

Στους τυχερούς των πληρωµών της περασµένης εβδοµάδας και 777 βιοκαλλιεργητές µε ποσό 818.146,9 ευρώ για τις ενστάσεις του 2012, αλλά και 150 παραγωγοί µε ποσό ύψους 153.290,72 ευρώ για την ολοκληρωµένη τεύτλων επίσης του 2012.
 
πηγη:www.agronews.gr