Να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν και οι αγρότες της Πελοποννήσου

 23/10/2015

Να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν και οι αγρότες της Πελοποννήσου Οι εκπρόσωποι των Ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου συνεδρίασαν στην Τρίπολη με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας αγροτών Ελλάδος, με αντικείμενο τις εξελίξεις στη φορολογία των αγροτών.
Όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τα τελευταία δεδομένα, έπειτα από την τελευταία άκαρπη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, «απαγορεύουν να έχουμε κάθε ελπίδα για επιβίωση σε εμάς και τις οικογένειες μας. Δυστυχώς, η μόνη ελπίδα που έχουμε είναι η κάθοδος σε δυναμικές κινητοποιήσεις» και κάλεσαν τον αγροτικό κόσμο σε συστράτευση και επαγρύπνηση.
Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπο με τον εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας αγροτών Ελλάδος κ. Θοδωρής Παπακωνσταντίνου «συνεργαζόμαστε με τις κινητοποιήσεις των αγροτών στη Δυτική Μακεδονία, την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Αν και οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν υπάρχει μαζικότητα στις συναντήσεις. Επίσης έχουμε καταθέσει αίτημα για συνάντηση με εκπροσώπους από το Υπουργείο Οικονομικών για να συζητήσουμε το θέμα της φορολόγησης των αγροτών».

Κατά την συνάντηση στην Τρίπολη, οι εκπρόσωποι των αγροτών επεσήμαναν ότι οι βασικές αντιρρήσεις δεν είναι γιατί καλούνται να φορολογηθούν, κάτι που σαν κλάδος ποτέ δεν αρνήθηκαν, αλλά γιατί «πρόκειται για ένα τελείως πρόχειρο νομοσχέδιο με αντικρουόμενες έννοιες και καμία συνοχή». Τόνισαν δε πως οι ίδιοι παράγουν και δεν είναι επιτηδευματίες, όπως οι υδραυλικοί, οι δικηγόροι και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι και δεν δέχονται επ' ουδενί τον όρο του «επιτηδευματία» ή του «ελεύθερου επαγγελματία».

Για τον ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, σημείωσαν πως αυτός θα πρέπει να παραμείνει ως έχει μέχρι σήμερα από την ισχύουσα εθνική νομοθεσία». Για το θέμα της φορολόγησης ζητούν παραμονή στον συντελεστή 13% ΦΠΑ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, απλοποιώντας τις διαδικασίες τήρησης των βιβλίων εσόδων - εξόδων, συμπεριλαμβάνοντας στους συντελεστές του κόστους παραγωγής. Επίσης, υπογράμμισαν πως δεν γίνεται αποδεκτή η φορολόγηση με τεκμήρια βιωσιμότητας στην περίπτωση που δεν υπάρχει εισόδημα στους αγρότες λόγω ζημιών ή καταστροφών ή όταν αυτό συμβαίνει να είναι μικρότερο των τεκμηρίων.

Για την ασφάλισή τους ζητούν άμεση εξυγίανση του ΟΓΑ και αναδιάρθρωσή του, ώστε να λειτουργήσει, άμεσα, σαν ένας υγιής ασφαλιστικός οργανισμός χωρίς επιπλέον επιβάρυνση για τον αγρότη - ασφαλισμένο. Οι εκπρόσωποι των αγροτών σημείωσαν ότι ο κλάδος χρειάζεται στήριξη γιατί παραπαίει από τις δυσκολίες και επεσήμαναν ότι διεκδικούν, άμεσα, λύσεις για μία σειρά ζητημάτων που αφορούν την επιβίωση στην περιφέρεια και ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο. Όπως πρόσθεσαν, ζητήθηκε από τον υπουργό να συσταθεί μία εξειδικευμένη ομάδα από τους αγρότες - κτηνοτρόφους - αλιείς, η οποία από την επομένη θα θέσει τα ζητήματα επί τάπητος και θα απαιτήσει τη γρήγορη επίλυσή τους.

πηγη:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου