Θα παραμείνει αυτόνομος ο ΟΓΑ ενώ μέχρι τέλος του μήνα θα έχει ξεκαθαρίσει η φορολόγηση των αγροτών, τόνισε ο Αποστόλου. Ποια ισοδύναμα ανέφερε

 22/10/2015


Ο ΟΓΑ διατηρεί την αυτονομία του, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε την Τετάρτη (21/10/2015).
Όσον αφορά τις συζητήσεις με τους δανειστές για τη φορολογία των αγροτών, ο Υπουργός ανέφερε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα. «Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και προσπαθούμε να απαλύνουμε τις επιπτώσεις για τους αγρότες», δήλωσε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι βασικό «εργαλείο» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, θα αποτελέσει και το γεγονός ότι κάποια από τα «προαπαιτούμενα» των δανειστών προσκρούουν στην αναπτυξιακή στρατηγική του τομέα, που επίσης αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας.
Απαντώντας σε ερώτημα για την μεγάλη αύξηση των ασφαλίστρων του ΟΓΑ, ο Υπουργός ανέφερε ότι «προσπαθούμε να απαλύνουμε αυτές τις επιπτώσεις». Πάντως ξεκαθάρισε ότι το ΥπΑΑΤ δεν θα πάρει μόνο του τις αποφάσεις αλλά το θέμα του ΟΓΑ θα ενταχθεί στο σύνολο των αλλαγών του ασφαλιστικού που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα. Τόνισε ακόμη ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών σήμερα εισπράττει σύνταξη ύψους 331 ευρώ και ότι ατό το ποσό θα εξασφαλιστεί μέσα από την «εθνική σύνταξη», που θα καταβάλλεται συμπληρωματικά σε όλους τους Έλληνες. Όσον αφορά τις εισφορές στον ΟΓΑ θα είναι στη λογική της ανταποδοτικότητας.

Για τα ισοδύναμα στα φορολογικά μέτρα των αγροτών, ο Αποστόλου τόνισε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους δανειστές και γίνεται προσπάθεια να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα ο φορολογικός συντελεστής για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Σημαντικό «ισοδύναμο» χαρακτήρισε τον εξορθολογισμό της είσπραξης του ΦΠΑ από τους αγρότες. Υποστήριξε ότι έτσι η κυβέρνηση θα μπορέσει να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα. Επίσης, στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει ένα ποσοστό των κοινοτικών επιδοτήσεων που θα παραμείνουν εκτός φορολογητέας ύλης, αλλά και να εξαιρεθούν εντελώς από τη φορολόγηση οι εξισωτικές ενισχύσεις που δίνονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, ενώ σημείο κλειδί είναι και το ποιες δαπάνες θα αναγνωρίζονται (π.χ. η οικογενειακή εργασία). Ανέφερε ακόμη ότι τα νέα φορολογικά μέτρα θα έχουν επιπτώσεις στο εισόδημα των αγροτών από το 2017 και μετά.

«Δεν υπάρχει αναφορά στο ύψος του ποσού για τα ισοδύναμα», δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ κ. Χαράλαμπος Κασίμης. «Οι προτάσεις του ΥπΑΑΤ στηρίζονται στην αύξηση των δαπανών που θα μπορούν να καταγράφουν οι αγρότες στα έξοδά τους (οικογενειακή εργασία), καθώς και στο να παραμείνει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις», πρόσθεσε.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr