Επιλέξιμα Βοσκοτόπια: Η αύξηση των εκτάσεων θα γίνει από το 2019, συνεχίζεται το μπαλάκι μεταξύ περιφερειαρχών και ΥπΑΑΤ για την κατανομή τους

20/11/2015

Επιλέξιμα Βοσκοτόπια: Η αύξηση των εκτάσεων θα γίνει από το 2019, συνεχίζεται το μπαλάκι μεταξύ περιφερειαρχών και ΥπΑΑΤ για την κατανομή τους Την μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις», με το οποίο το ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι θα προκύψουν περί τα 30 εκατ. στρέμματα επιλέξιμων βοσκοτόπων.
Όπως δηλώνει όμως στον ΑγροΤύπο η εισηγήτρια της ΝΔ επί του σχεδίου νόμου και βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή «το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την φετινή κατανομή των δικαιωμάτων στους κτηνοτρόφους και την πληρωμή των ενισχύσεων. Αυτή θα γίνει σύμφωνα με την ΚΥΑ, που υπογράφηκε στις 20/5/2015 και δημιούργησε άδικα, αυθαίρετα και αναιτιολόγητα κτηνοτρόφους α, β και γ κατηγορίας». Όπως είχαμε γράψει στον ΑγροΤύπο, προϋπόθεση για να πληρωθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης είναι η παροχή έγγραφης διαβεβαίωσης εκ μέρους των περιφερειαρχών της χώρας για την χωρική κατανομή των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων. Όμως κάποιοι περιφερειάρχες δεν δέχτηκαν να υπογράψουν και έχουμε νέο «μπλοκάρισμα» της όλης διαδικασίας.

Θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συμφωνία με τους περιφερειάρχες, αποφάσισε να επικαιροποιήσει την περσινή κατανομή και να διορθώσει κάποιες στρεβλώσεις (όπως το φαινόμενο να κατανέμονται βοσκοτόπια σε εντελώς άλλη γεωγραφική περιφέρεια από εκείνη στην οποία είναι ο κτηνοτρόφος) και στη συνέχεια οι περιφερειάρχες να υπογράψουν τη λίστα με την κατανομή της περιοχής τους. Όμως όταν έλαβαν στα χέρια τους τις καταστάσεις οι περιφερειάρχες κ.κ. Απόστολος Κατσιφάρας της Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Γαλιατσάτος Ιονίων Νήσων και Κώστας Αγοραστός Θεσσαλίας, δεν εμφανίστηκαν πρόθυμοι να υπογράψουν. Τώρα το ΥπΑΑΤ σκέφτεται να προχωρήσει στην έκδοση νέας απόφασης, στην οποία να λέει ότι αν δεν υπογραφεί από τον περιφερειάρχη η κατανομή βοσκοτόπων, τότε θα υπογραφεί από τον Υπουργό.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, «είναι θέμα νομιμότητας. Εδώ παίζονται για πέντε χρόνια οι τύχες των κτηνοτρόφων. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μου έστειλε στην αρχή ένα ανεπίσημο έγγραφο που τους το επέστρεψα πίσω και στη συνέχεια με σημερινή ημερομηνία ένα νέο έγγραφο με τους χάρτες και μου ζητούν να το υπογράψω. Εγώ δεν διαφωνώ με τους χάρτες αλλά με τη διαδικασία. Έχουν αλλάξει πολλά από το καλοκαίρι. Με αυτή την διαδικασία ο Υπουργός μένει εκτός κάδρου και ζητάνε από μένα να κάνω την κατανομή. Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ όμως, που υπέγραψε ο Υπουργός, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να ελέγξουν τους χάρτες και η κατανομή να γίνει σε επίπεδο Δήμων. Δεν μπορώ να υπογράψω μη νόμιμες διαδικασίες και να αναλάβω ευθύνες για τις καθυστερήσεις του ΥπΑΑΤ».

Από το 2019 θα αυξηθούν οι εκτάσεις των επιλέξιμων βοσκοτόπων
Όσον αφορά το σχέδιο νόμου που συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλή, η κ. Αραμπατζή επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «θα αφορά την επόμενη ΚΑΠ. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, ως καταληκτική ημερομηνία για την σύνταξη των διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης είναι ο Ιανουάριος του 2019. Αυτό σημαίνει ότι όσα κερδίσαμε σαν χώρα, προκειμένου οι εκτάσεις που μέχρι σήμερα δεν χαρακτηρίζονταν σαν επιλέξιμοι βοσκότοποι (ξυλώδεις κ.α.) δεν θα μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε. Δηλαδή το ΥπΑΑΤ αδυνατεί να κάνει έναν Κοινοτικό νόμο Εθνικό και να προχωρήσει στην κατανομή. Στην παρούσα προγραμματική περίοδο δεν πρόκειται να αυξηθούν οι επιλέξιμες εκτάσεις. Η κυβέρνηση, που δεν κατάφερε τους προηγούμενους 9 μήνες να συντάξει τα περίφημα διαχειριστικά σχέδια, βάζει ταφόπλακα στην ευκαιρία της Ελλάδας να πολλαπλασιάσει με σύννομο κοινοτικό τρόπο τις επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις. Οι αλλαγές θα γίνουν μετά το 2019».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr