Μέχρι την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης

 24/11/2015

Τα προσωρινά δικαιώματα ενδέχεται να προκαλέσουν σοκ σε χιλιάδες αγρότες, που θα δουν άλλα ποσά από ότι περιμένουν, βάσει ΚΑΠ.Πανάγος Γιάννης 
Με αυξημένη προκαταβολή που μπορεί να φθάσει ακόμα και στο 90% της βασικής ενίσχυσης ή αλλιώς το 45-47% της ενιαίας, δηλαδή του τσεκ, προχωράει η διαδικασία διευθέτησης των τελευταίων λεπτομερειών που θα καταστήσει δυνατή την πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων από την Τράπεζα Πειραιώς.

Τα προσωρινά δικαιώματα ενδέχεται να προκαλέσουν σοκ σε χιλιάδες αγρότες, που θα δουν άλλα ποσά από ότι περιμένουν, βάσει ΚΑΠ.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις αρμόδιες αρχές να προσεγγίζουν με απλουστεύσεις τη σχετική διαδικασία, προκειμένου να προχωρήσει το πρώτο κύμα πληρωμών και να αναλαμβάνουν μεγάλο φορτίο για την κάλυψη των αδυναμιών στη συνέχεια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι πληρωμές θα γίνουν χωρίς να υπολογισθεί το λεγόμενο «πρασίνισμα», η επιβεβαίωση του οποίου προϋποθέτει μια σειρά από ταυτοποιήσεις, τις οποίες είναι αδύνατο να υποστηρίξει το αδύναμο μηχανογραφικό σύστημα, με το οποίο δουλεύει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το οποίο αποτελεί τη βασική αιτία των μεγάλων καθυστερήσεων και άλλες εκκρεμείς πληρωμές όπως π.χ. τα βιολογικά, η απονιτροποίηση και οι εξισωτικές αποζημιώσεις.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το ποσό που θα πιστωθεί με τη μορφή  προκαταβολών να προσεγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αρχές της εβδομάδος θα είναι δυνατή η ανάρτηση των καταλόγων με τα νέα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης. Είναι πολύ πιθανό η δημοσιοποίηση των στοιχείων να προκαλέσει πραγματικό σοκ για χιλιάδες αγρότες, που άλλα περιμένουν και άλλα θα δουν τα μάτια τους, με βάση τους κανόνες της νέας ΚΑΠ και τη επεξεργασία των στοιχείων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

πηγη:www.agronews.gr