Σχέδιο δράσης για καταπολέμηση της οζώδους δερματίτιδας θα καταθέσει η Ελλάδα στην ΕΕ, πήρε ΦΕΚ η ΚΥΑ για έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων

 19/11/2015

Σχέδιο δράσης για καταπολέμηση της οζώδους δερματίτιδας θα καταθέσει η Ελλάδα στην ΕΕ, πήρε ΦΕΚ η ΚΥΑ για έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων Συνάντηση με τον Επίτροπο Vytenis Andriukaitis, αρμόδιο για την Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων, είχαν σήμερα Πέμπτη (19/11) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μάρκος Μπόλαρης.
Συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας και ενδιαφέροντος της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και ιδιαίτερα θέματα υγείας των ζώων. Ειδική αναφορά έγινε στο φλέγον θέμα της εισόδου στη χώρα μας (και για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος) της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών. Στο μεταξύ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ΚΥΑ για την έγκριση συμπληρωματικού προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για το έτος 2015.
Στη συνάντηση στο ΥπΑΑΤ συμμετείχαν στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (DG SANTE) της Ε.Ε., στελέχη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΑΑΤ Νίκος Στουπής και Χαράλαμπος Κασίμης, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Τσιάλτας.
Τόσο η πολιτική ηγεσία του ΥΠAΑΤ όσο και ο Επίτροπος της Ε.Ε. σημείωσαν με έμφαση την ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών της χώρας μας και των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το θέμα. Ο Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου επισήμανε τις ιδιαίτερες προσπάθειες που καταβάλει το στελεχιακό δυναμικό του υπουργείου, υπό αντίξοες συνθήκες και ζήτησε την ουσιαστική αρωγή της Ε.Ε. στις προσπάθειες αυτές.
Ο Επίτροπος δεσμεύθηκε ότι η Ε.Ε. θα στηρίξει με πόρους και τεχνογνωσία τις ελληνικές αρχές στο δύσκολο έργο τους.
Οι ελληνικές αρχές θα καταθέσουν το επόμενο διάστημα ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της νόσου και την δημιουργία αποτελεσματικότερου συστήματος πρόληψης των ζωωνόσων, με κύριο άξονα την προμήθεια των απαραίτητων εμβολίων απευθείας από την Ε.Ε.
Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί
Στο μεταξύ 8.500 εμβόλια αγοράστηκαν με έξοδα των κτηνοτρόφων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τα εμβόλια αυτά θα διανεμηθούν στις τρεις περιφερειακές ενότητες Κιλκίς, Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης αναλογικά. Στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη υπήρξαν κρούσματα, ενώ το ενδιαφέρον όσον αφορά την πρόληψη εστιάζεται στην περιοχή του Κιλκίς. Εμβολιασμοί ξεκίνησαν και στην από χτες και στις Σέρρες. Μέχρι στιγμής στο νομό δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα, ωστόσο η εμφάνιση του νοσήματος στη γειτονική περιοχή των Άνω Βρασνών Θεσσαλονίκης επισπεύδει τη διαδικασία εμβολιασμού.

Για ολιγωρία της κυβέρνησης κάνει λόγο η ΝΔ
Τον μεγάλο κίνδυνο, που αντιμετωπίζει πλέον η Ελληνική κτηνοτροφία, λόγω της ολιγωρίας της Κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, που θα απέτρεπαν την υφιστάμενη έξαρση αλλά και εξάπλωση της ιδιαίτερα μολυσματικής ασθένειας των ζώων, της οζώδους δερματίτιδας στη χώρα μας, επισημαίνει η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή, σε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης.

Η Σερραία Βουλευτής και οι 5 συνυπογράφοντες συνάδελφοι της, στηλιτεύουν το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν προληπτικοί εμβολιασμοί, όταν παρουσιάστηκαν τα πρώτα κρούσματα της νόσου, στα σύνορά μας με την Τουρκία, με αποτέλεσμα ήδη να έχουν οδηγηθεί σε σφαγή περίπου 2.500 αγελάδες εξ αιτίας της νόσου.

Ζητούν παράλληλα άμεση ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό για το αν προτίθεται να ζητήσει από την ΕΕ, την εξαίρεση της χώρας μας από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και τον μαζικό εμβολιασμό τόσο στους προσβεβλημένους, όσο και στους γειτονικούς Νομούς της χώρας, καθώς και για τις άμεσες ενέργειες, που προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο για την ενημέρωση των κτηνοτρόφων και την τήρηση αλλά και αυστηροποίηση των ελεγκτικών μέτρων (μαζικοί εμβολιασμοί, απαγόρευση μετακίνησης των ζώων, έλεγχος σε τοπικά εργαστήρια, κτηνιατρική επιτήρηση κλπ).
Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
Στο μεταξύ πήρε ΦΕΚ η ΚΥΑ για την «Έγκριση συμπληρωματικού προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για το έτος 2015». Το συμπληρωματικό πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, για την Οζώδη Δερματίτιδα των Βοοειδών, στο πλαίσιο εφαρμογής των ισχυουσών ειδικών κτηνιατρικών διατάξεων περιλαμβάνει την καταβολή επιπλέον 3.000.000. ευρώ.
Διαβάστε την ΚΥΑ

πηγη:www.agrotypos.gr