Αυστηρότερους ελέγχους για οζώδη ζητούν οι κτηνίατροι

20/11/2015

Μπίκας Αλέξανδρος
Για νέο καίριο και ανεπανόρθωτο πλήγμα που δέχεται ο πρωτογενής τομέας παραγωγής της χώρας με την οζώδη δερματίτιδα κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.

«Από το καλοκαίρι εκατοντάδες ζώα έχουν προσβληθεί και πεθαίνουν, προκαλώντας μεγάλο κόστος τόσο προσωπικό-οικονομικό για τους κτηνοτρόφους όσο και εθνικό, αφού η διατροφική μας επάρκεια σε βόειο κρέας είναι σε ποσοστό περίπου 90% εξαρτώμενη από τις εισαγωγές. Πρόσφατα δε εμφανίστηκε και νέο κρούσμα στον Ν. Θεσσαλονίκης, αυξάνοντας την ανησυχία των αγελαδοτρόφων για επέκταση της νόσου σε όλη την Ελλάδα», επισημαίνει ο Σύλλογος, για να συνεχίσει:
Από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε την εμφάνιση της οζώδους δερματίτιδας στη χώρα μας ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, όπως και με τον καταρροϊκό πυρετό, ενημερώσαμε τον τότε αρμόδιο υπουργό, κ. Σγουρίδη, και προτείναμε να επιτραπεί ο κατ’ εξαίρεση εμβολιασμός των βοοειδών για να σταματήσει η επέκταση της αρρώστιας. Παρά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις το καλοκαίρι εισήχθη το εμβόλιο, αλλά οι ποσότητες δεν ήταν επαρκής με αποτέλεσμα την επέκταση της νόσου στην Κεντρική Μακεδονία και την Λήμνο. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν πάρθηκαν προληπτικά μέτρα βιοασφάλειας; Γιατί δεν αποφασίστηκε καθολικός εμβολιασμός στα βοοειδή της χώρας, αφού φάνηκε ότι η νόσος από την αρχική εστία μεταφερόταν πολύ γρήγορα; Το επιχείρημα ότι αυτός θα επηρέαζε αρνητικά τις εξαγωγές δεν ευσταθεί, αφού, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η χώρας μας έχει σχεδόν μηδαμινή εξαγωγική δραστηριότητα. Γιατί δεν εφαρμόστηκαν, όπως έπρεπε τα μέτρα απαγόρευσης στην διακίνηση των ζώων;
Για άλλη μια φορά αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο η πολιτεία δείχνει τέτοια αδιαφορία για την κτηνοτροφική παραγωγή και τέτοια αναλγησία για τις χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων που πλέον αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης. Διότι η νόσος μπορεί να μην προσβάλλει τους ανθρώπους έχει, όμως, έμμεσα αρνητικά αποτελέσματα για τους αγελαδοτρόφους. Οι δε αποζημιώσεις που ορίστηκαν είναι απλώς ημίμετρα που κοστίζουν στο κράτος σε καιρούς δύσκολους και δεν ανακουφίζουν τους κτηνοτρόφους, αφού τα κοπάδια τους έχουν καταστραφεί.
Την ύστατη στιγμή ζητούμε την ενεργοποίηση της πολιτείας, την παρέμβαση του πρωθυπουργού πριν να είναι τελείως αργά. Προληπτικοί εμβολιασμοί κα αυστηροποίηση των ελέγχων θα μπορούσαν να σώσουν έστω και ένα μέρος της κτηνοτροφικής παραγωγής».

πηγη:www.agronews.gr