Την Τετάρτη με λεωφορεία στην Αθήνα, μετά το σπαρτό με τρακτέρ στο δρόμο

 16/11/2015


Εκτός από τους Κρητικούς, Θεσσαλοί και Μακεδόνες έχουν γράψει ήδη κόσμο για τα λεωφορεία που ναυλώνουν οι αγροτικοί σύλλογοι.Μεγαλώνει ώρα με την ώρα ο αριθμός των αγροτών από όλα τα μέρη της Ελλάδας που δηλώνουν συμμετοχή στο προγραμματισμένο για την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Εκτός από τους Κρητικούς, Θεσσαλοί και Μακεδόνες έχουν γράψει ήδη κόσμο για τα λεωφορεία που ναυλώνουν οι αγροτικοί σύλλογοι.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν, εκτός από τους Κρητικούς που έχουν κόψει πάνω από 4.000 εισιτήρια με προορισμό τον Πειραιά, ζωηρό ενδιαφέρον για την κάθοδο στη Αθήνα να δείχνουν και οι στεριανοί. Θεσσαλοί και Μακεδόνες έχουν γράψει ήδη κόσμο για τις μετακινήσεις με τα λεωφορεία που ναυλώνουν οι αγροτικοί σύλλογοι στα περισσότερα κεφαλοχώρια, ενώ, μεγάλο αναμένεται το κύμα προσέλευσης και από τις εγγύτερες στην Αττική περιοχές (Φθιώτιδα, Βοιωτία, Μέγαρα, Κόρινθος κ.α.), απ’ όπου η μετακίνηση αναμένεται να γίνει κατά βάση με ίδια μέσα


Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να τα βρει «μπαστούνια» από τους αγρότες, κι αυτό παρά το έλλειμμα οργάνωσης και αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης των συντελεστών της πρωτογενούς παραγωγής. Τα µεγάλα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη που φορτώνονται οι αγροτικές επιχειρήσεις, η δραµατική επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους (αγροτικό πετρέλαιο και αρδευτικό ρεύµα) και η νεφελώδης τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα κρίσιµα ζητήµατα που απασχολούν τους  επαγγελµατίες του χώρου, συσπειρώνουν τον αγροτικό κόσµο και ενισχύουν το κύµα διαµαρτυρίας.
Άλλωστε, ο φόβος και η ανασφάλεια που καλλιεργείται συστηµατικά από τα µέσα του καλοκαιριού και µετά  τη συµφωνία της 12ης Ιουλίου, οδηγεί µε µαθητική ακρίβεια σε διεύρυνση του µετώπου και σε απρόβλεπτες αντιδράσεις και συµµαχίες... ακόµα και µε το διάβολο, όπως θα ‘λεγε ο αείµνηστος Χαρίλαος Φλωράκης. Βέβαια, οι αντιφάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και η παρελκυστική τακτική αναφορικά µε τη δηµοσιοποίηση των θέσεών της στο φορολογικό, καθυστερεί τη σύνταξη των δυνάµεων και την ιδιότυπη ανάδειξη των... οπλαρχηγών.  Πάντως ακόµα και η επανεµφάνιση, µετά από πολύ καιρό, του Κοκκινούλη στο προσκήνιο δείχνει πως κάτι ψήνεται.
Σηµειωτέον ότι µετά την µεγαλειώδη πορεία των Κρητικών στο Ηράκλειο, στη διάρκεια της εβδοµάδας το λόγο είχαν οι «προοδευτικοί» της Πέλλας (Μαυροβούνι) και οι «συντηριτικοί» της Θεσσαλίας, δείχνοντας και στις δύο περιπτώσεις ότι... το καζάνι βράζει. Μοναδική παραφωνία για µια ακόµη φορά ο Πεβερέτος του ΣΕΚ, που βιάστηκε να θεωρήσει «αποκορύφωµα» και όχι «αφετηρία» την κάθοδο των αγροτών στο Σύνταγµα (18 Νοεµβρίου).

Σύστημα... καθυστέρηση παίζει η κυβέρνηση για να αποφύγει αγροτικά  μπλόκα στους δρόμους
Το αποτυχηµένο µοντέλο της δηµιουργικής ασάφειας δείχνει να ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση στο αγροτικό ζήτηµα, παρά το βαρύ κλίµα που έχει διαµορφωθεί στις τάξεις του αγροτικού κόσµου και τις αναλύσεις που βλέπουν το φως της δηµοσιότητας και κάνουν λόγο για   «εξοβελισµό» των µικρών εκµεταλλεύσεων και επιστροφή των «τσιφλικάδων», έστω και µε τη µορφή funds, στα καµποχώρια.

Μέρα µε τη µέρα όλοι καταθέτουν τις προτάσεις τους εκτός από την κυβέρνηση που µένει πεισµατικά οχυρωµένη γύρω από την αοριστολογία του «κατά κύριο επάγγελµα αγρότη» και των ωφεληµάτων που ενδεχοµένως να προκύψουν από την τήρηση λογιστικών βιβλίων και την έκπτωση των δαπανών. Μέχρι στιγµής, τόσο το υπουργείο Οικονοµικών όσο και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφεύγουν να δεσµευτούν γύρω από την αναγνώριση της αυτοαπασχόλησης ως στοιχείου δαπάνης, όπως και για τις καταγεγραµµένες αποσβέσεις παγίων που θα µπορούσαν να εκπέσουν.

Ιδέες Μπόλαρη
Μέσα σ’ αυτό το κλίµα,  ιδέες όπως αυτή του κ. Μπόλαρη περί «δεξαµενής» 300.000 ανασφάλιστων αγρεργατών που θα µπορούσαν να χρηµατοδοτήσουν το ασφαλιστικό σύστηµα, µάλλον έρχονται να θολώσουν περαιτέρω τα νερά.
Όπως τονίζουν στην Agrenda γνώστες του θέµατος, υπάρχει κίνδυνος, πιθανός περιορισµός της «µαύρης εργασίας» να επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος των αγροτικών εκµεταλλεύσεων. 

Ποια είναι τα δεδοµένα
∆εδοµένου ότι δεν έχει ανακοινωθεί µέχρι στιγµής το πόρισµα και οι προτάσεις της ειδικής επιτροπής που έχει συστήσει για το θέµα το υπουργείο Ανάπτυξης, τα µόνα δεδοµένα µέχρι στιγµής είναι τα εξής:
-Φορολόγηση µε το σύστηµα «έσοδα µείον έξοδα».
-To αφορολόγητο των 12.000 ευρώ στις επιδοτήσεις ισχύει αυτή τη στιγµή όµως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι δε θα καταργηθεί µε τις επικείµενες αλλαγές.
-Για τα αγροτικά εισοδήµατα του φορολογικού έτους 2015 θα ισχύσει φορολογικός συντελεστής 13%. Για το 2016 έχει ψηφιστεί αύξησή του στο 20% και από το 2017 περαιτέρω αύξηση στο 26%. Ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι συντελεστές αυτοί θα είναι µεσοσταθµικοί, δηλαδή αν θα υπάρξουν ενδιάµεσες κλίµακες µε ειδική µεταχείριση των επαγγελµατιών και των νέων αγροτών.
-Για το επόµενο έτος θα υπάρξει αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 75% (από 55%) σήµερα και από το 2016 περαιτέρω αύξηση στο 100%.
Τα παραπάνω επισήµανε και ο ειδικός συνεργάτης της Agrenda, Κώστας Νιφορόπουλος στο πλαίσιο ηµερίδας µε θέµα «Τα µέτρα της συµφωνίας και η νέα φορολογία των αγροτών» που διοργάνωσε ο Α.Σ. την Τρίτη 10 Νοεµβρίου στη Λιβαδειά.
«Αν εφαρµοστούν τα µέτρα που θέλει η κυβέρνηση ένας αγρότης που έχει εισόδηµα περίπου 10.000 ευρώ (και αυτό αφορά περίπου 500.000 αγρότες) το 2017 δεν θα του µένει ούτε ένα ευρώ για να επιβιώσει η οικογένεια του και θα πρέπει να έχει και άλλους πόρους για καταφέρει να πληρώσει τον ΟΓΑ και τις προκαταβολές», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΑΣ Αιχµέα και αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιώργος Ανέστης.
Στο ίδιο µήκος κύµατος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι αγροτών και φορέων από τη Στερεά Ελλάδα που διαπίστωσαν ότι η εφαρµογή των µέτρων που προωθούνται «θα σηµάνει και το τέλος του Έλληνα αγρότη».

πηγη:www.agronews.gr