Εντολή απλοποίησης της ΚΑΠ έδωσαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. στην Commission

17.11.2015

Εντολή απλοποίησης της ΚΑΠ έδωσαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. στην Commission
Ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πορεία των εργασιών της απλοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ως μέρος της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για τον εξορθολογισμό και τη μείωση της κοινοτικής νομοθεσίας, όπου είναι δυνατόν, είχαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου τους την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο ενέκρινε τα συμπεράσματα αντίστοιχης συνεδρίασης του Μαΐου σχετικά με το τι βελτιώσεις μπορούν να γίνουν βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, με την πρόσφατη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.
 
 
Το διεθνές εμπόριο γεωργικών προϊόντων
 
Επιπλέον, οι υπουργοί ενημερώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πορεία των εργασιών που αφορούν διεθνή θέματα εμπορίου γεωργικών προϊόντων. Πρόκειται για συνεχιζόμενες εμπορικές διαδικασίες σε διμερές, περιφερειακό ή πολυμερές επίπεδο από τις οποίες προκύπτουν σημαντικά θέματα για την ευρωπαϊκή γεωργία.
 
Σημειώνεται πως περισσότερο από το ήμισυ του εμπορίου γεωργικών προϊόντων της ΕΕ πραγματοποιείται στο πλαίσιο διμερών ή περιφερειακών συμφωνιών, ορισμένες από τις οποίες έχουν συναφθεί πρόσφατα, βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν προγραμματιστεί. Όπως ο 11ος γύρος διαπραγματεύσεων σχετικά με τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) που έλαβε χώρα στα τέλη του Οκτωβρίου. Πολλά μέλη του Συμβουλίου επεσήμαναν την ανάγκη για ισορροπημένες διεθνείς συμφωνίες όσον αφορά τη γεωργία.
 
Ελληνική παρέμβαση για φέτα, λάδι και βαμβάκι
 
Στην συγκεκριμένη συζήτηση παραινέβη ο έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, που εκπροσώπησε τη χώρα μας, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Χαράλαμπο Κασίμη, και στη συζήτηση σχετικά με το διεθνές εμπόριο των γεωργικών προϊόντων επικεντρώθηκε για μία ακόμη φορά στο θέμα της προστασίας της φέτας και των ευαίσθητων προϊόντων της χώρας.
 
Ο υπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή του από την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων με πολύ σημαντικούς εταίρους, όπως ο Καναδάς, η Νότια Αφρική, η Σιγκαπούρη, όσον αφορά στην προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων και κυρίως της Φέτας. Υπογράμμισε ότι «η υψηλή ποιότητα αλλά και η μοναδικότητα ορισμένων προϊόντων, αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας των αγροτών, αλλά και των ποιοτικών μας συστημάτων, όπως οι Γεωγραφικές Ενδείξεις, δεν πρέπει να αμφισβητούνται από τους εμπορικούς μας εταίρους». Επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι «η Φέτα, πέρα από εμβληματική Γεωγραφική Ένδειξη, αποτελεί στυλοβάτη της κτηνοτροφίας μας, νευραλγικό τομέα για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Δήλωσε ότι «η ελλιπής προστασία της Φέτας με τον Καναδά, δεν μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για άλλες εμπορικές συμφωνίες» και κάλεσε την Επιτροπή «να εξετάσει προσεκτικά τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η Ελληνική πλευρά, ώστε να εξευρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση ώστε να αποφεύγεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός για τη Φέτα στις αγορές τρίτων χωρών, από προϊόντα που δεν είναι συγκρίσιμα».
 
Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα των δασμολογικών παραχωρήσεων της Ένωσης για ευαίσθητα προϊόντα μας και τόνισε ότι «πρέπει να μελετώνται προσεχτικά οι επιπτώσεις τέτοιων παραχωρήσεων στους Ευρωπαίους παραγωγούς, όπως η πρόσφατη περίπτωση για επιπρόσθετη αδασμολόγητη ποσόστωση 35.000 τόνων ελαιολάδου Τυνησίας». Η παραχώρηση αυτή, όπως υπογράμμισε, δεν μπορεί να προκαταλάβει τις σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Τυνησία, ενώ θα πρέπει η διαχείριση και ο ρυθμός των εισαγωγών να γίνεται προσεκτικά. Όπως ανέφερε, η κατάργηση των μηνιαίων ορίων για τις εισαγωγές αυτές δεν υπήρξε συνετή ενέργεια από πλευράς Επιτροπής.
 
Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στην προστασία των ενισχύσεων για τους βαμβακοπαραγωγούς, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ και υπογράμμισε τις ανησυχίες του για τις απαιτήσεις των Λιγότερο Ανεπτυγμένων Χωρών για μείωση της εσωτερικής στήριξης. Όπως δήλωσε «Το βαμβάκι έχει ζωτική σημασία για τη χώρα μου ενώ η Ένωση αντιπροσωπεύει μόλις το 2% της παγκόσμιας παραγωγής και δεν μπορεί να θεωρηθεί απειλή για τις χώρες αυτές. Η Επιτροπή θα πρέπει να τηρήσει σθεναρή στάση σε αδικαιολόγητες επιδιώξεις, που απειλούν τον τομέα».
 
Μέτρα προστασίας των αγορών
 
Το Συμβούλιο κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παράσχει ενημέρωση σχετικά με τις κύριες εξελίξεις της αγοράς και την πρόοδο όσον αφορά την υιοθέτηση και την εφαρμογή της δέσμης των μέτρων στήριξής της.
 
Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν διάφοροι γεωργικοί τομείς, ιδίως του χοιρείου κρέατος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων δυσκολιών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτών της ΕΕ και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι σχετικές νομικές πράξεις τέθηκαν σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή τους στα μέσα Οκτωβρίου.
 
Οι περισσότεροι υπουργοί ανταποκρίθηκε θετικά στην ταχεία εφαρμογή των μέτρων αυτών. Το Συμβούλιο αναμένει μια πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση αρχές του επόμενου έτους.

Νέα τρόφιμα

Το Συμβούλιο, επίσης, ενέκρινε κανονισμό για ταχύτερη και φθηνότερη διάθεση νέων τροφίμων στην αγορά της ΕΕ .διατηρώντας παράλληλα το υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.
 
Τα νέα τρόφιμα είναι τα τρόφιμα που δεν καταναλώνονταν στην ΕΕ σε σημαντικό βαθμό πριν από το Μάιο του 1997. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τα τρόφιμα στα οποία εφαρμόζεται μια νέα μέθοδος παραγωγής.

πηγη:www.paseges.gr