Πληρωμή για τους Νέους Αγρότες του 2009, φόβος για απώλεια χρημάτων

22/12/2015

Πληρωμή για τους Νέους Αγρότες του 2009, φόβος για απώλεια χρημάτων
Εγκρίθηκε την Τρίτη (22/12) η πίστωση του ποσού των 221.500 ευρώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση της Πράξης «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών έτους 2009» του Μέτρου 112 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης
2007-2013, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια. Πρόκειται για υπόλοιπα από την προηγούμενη ΚΑΠ, κυρίως η γ’ δόση που εκκρεμούσε για τους νέους αγρότες του 2009. Ωστόσο, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος, «τα χρήματα επαρκούν για λίγους μόνο δικαιούχους και μάλιστα καταβάλλονται με καθυστέρηση περίπου 18 μηνών».
Πρόεδρος Νέων Αγροτών στον ΑγροΤύπο: οι νέοι αγρότες του 2009 ήταν η πιο αδικημένη γενιά
Επίσης υπάρχει έντονη ανησυχία στις τάξεις των νέων αγροτών για την απώλεια των υπολοίπων χρημάτων λόγω της αλλαγής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Φοβούμαστε μήπως δεν πληρωθούν οι νέοι αγρότες και μήπως λόγω της νέας ΚΑΠ και της αλλαγής χρονιάς χαθούν τα χρήματα, καθώς ήδη πέρασε πενταετία και τώρα έρχεται το νέο πρόγραμμα. Οι νέοι αγρότες του 2009 κατέθεσαν τον φάκελο πριν από ενάμιση χρόνο για το πριμ που δικαιούνταν από τη β΄και τη γ΄δόση και εδώ μόλις τώρα έχουν αρχίσει σταδιακά να πληρώνονται κάποιοι νέοι αγρότες.
Το ποσοστό όμως αυτών των χρημάτων αναλογεί σε πολύ μικρό ποσοστό νέων αγροτών, το πολύ για 120 δικαιούχους από τους συνολικά 8600 που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα πριν από 5 χρόνια», επισημαίνει ο κ.Βασιλόπουλος, χαρακτηρίζοντας τους νέους αγρότες του 2009 ως την «πιο αδικημένη γενιά αγροτών, διότι έπεσαν θύμα πολιτικών παιχνιδιών παραμονές των εκλογών του 2009. «Τους έταξαν χρήματα που τελικά δεν υπήρχαν. Με τον νόμο Μπατζελή κόπηκαν τα μισά χρήματα. Αντί για 35 με 40.000 ευρώ, πήραν 15 με 20.000 ευρώ τελικά, ενώ δεν πήραν ούτε από το εθνικό απόθεμα».
Αρκετοί Νέοι Αγρότες παγιδεύτηκαν στη μέγκενη της περασμένης πενταετίας, όπου η έλλειψη ρευστότητας ήταν βασικό χαρακτηριστικό, με αποτέλεσμα να μείνουν ημιτελείς οι προγραμματισμένες επενδύσεις και να δυσκολεύονται ακόμα και να πληρώσουν τις εισφορές τους σήμερα. «Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για τον εμπαιγμό που υποστήκαμε. Έφυγε κόσμος από την Αθήνα για να πάρει τις 40.000 ευρώ και τελικά έμειναν στον αέρα. Έχουμε προσφύγει στα δικαστήρια από το2010 διότι φοβούμαστε ότι θα χαθούν χρήματα. Ήδη εκδικάζονται οι υποθέσεις σε Αργολίδα, Λάρισα, Λακωνία, Σέρρες, κ.ά.»
 
 
πηγη:www.agrotypos.gr