Αναζητούνται τρόποι εξαίρεσης του ΟΓΑ από την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων

16.12.2015 


Αναζητούνται τρόποι εξαίρεσης του ΟΓΑ από την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων Το ενδεχόμενο μη – ένταξης του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων στο νέο υπερταμείο κύριας ασφάλισης που πρέπει να θεσπιστεί μαζί με την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση τον ερχόμενο Ιανουάριο, εξέτασαν σε συνάντηση τους, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και ο διοικητή του εν λόγω ασφαλιστικού ταμείου, κ. Θανάσης Μπακαλέξης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Κύκλοι του υπ. Εργασίας ανέφεραν πως τέσσερα είναι τα βασικά επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν κατά τη συνάντηση σε σχέση με τις δυνατότητες εξαίρεσης του ΟΓΑ από το νέο ενιαίο φορέα κύριας ασφάλισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

1. Ο ΟΓΑ έχει μεγάλες διαφορές σε σχέση με τα άλλα ταμεία κύριας ασφάλισης. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των συντάξεων του είναι ουσιαστικά προνοιακού χαρακτήρα, μιας και δίδεται στις πρώτες μεταπολεμικές γενιές ή ακόμα και σε προπολεμικές γενιές.

2. Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ οι αγρότο-κτηνοτρόφοι έχουν δικό τους ασφαλιστικό ταμείο, δηλαδή ξεχωριστό από εκείνο των άλλων ασφαλισμένων λόγω της ιδιαιτερότητας της οικονομικής δραστηριότητας τους. Το νέο Μνημόνιο αφήνει ένα "παράθυρο" προσωρινής, έστω, εξαίρεσης του ΟΓΑ από το νέο υπερταμείο το οποίο πρέπει να συσταθεί εώς τέλος του 2015.

3. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως από την 1η Ιανουαρίου του 2016 πρέπει να υπάρξει "σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων για τις συνταξιοδοτικές παροχές που καταβάλλει ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων προς το υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα κατ’ αναλογία ("pro rata").

Παράλληλα, όμως, το Μνημόνιο προβλέπει πως "ως τον Δεκέμβριο του 2015 η κυβέρνηση θα ενοποιήσει όλα τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης σε μια ενιαία οντότητα".

Έτσι, γεννάται ένα ζήτημα, σύμφωνα με κύκλους του υπ. Εργασίας, πως ο ΟΓΑ σαν ανεξάρτητο ταμείο όπως ρητά αναφέρεται στο Μνημόνιο (σε αντίθεση με άλλα ταμεία, όπως ο ΟΑΕΕ ή το ΕΤΑΑ, τα οποία δεν κατονομάζονται) από τη μια θα πρέπει να "εναρμονίσει τους κανόνες για τις συνταξιοδοτικές παροχές του" και από την άλλη θα πρέπει (;) να ενταχθεί στην "ενιαία ενότητα" των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης,

4. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) φαίνεται πως διασφάλισε, προς το παρόν τουλάχιστον, την ανεξαρτησία του παρότι το νέο Μνημόνιο προβλέπει -όπως προαναφέρθηκε- την "ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης σε μία ενιαία ενότητα".

πηγη:www.paseges.gr