Σε διαπραγμάτευση σήμερα το ασφαλιστικό με τους θεσμούς, με αυξήσεις για τον ΟΓΑ

10.12.2015

Σε διαπραγμάτευση σήμερα το ασφαλιστικό με τους θεσμούς, με αυξήσεις για τον ΟΓΑ
Οι προβλέψεις και των μέτρων που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός για το συνταξιοδοτικό το 2016 ύψους 1,1 δισ. ευρώ, δηλαδή η μείωση 10% στις δαπάνες για τις επικουρικές συντάξεις, η κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων του, η αλλαγή του συντελεστή υπολογισμού των εφάπαξ και η αύξηση των εσόδων από εισφορές για τον ΟΓΑ, είναι τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν την σημερινή συνάντηση του υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Πρόκειται για τα βασικά στοιχεία του νέου νόμου ο οποίος στην συνέχεια αναμένεται να τεθεί προς έγκριση από την Βουλή εντός του Δεκεμβρίου.
Εντωμεταξύ, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα χωρίς αποτέλεσμα ο τρίωρος βραδινός γύρος επαφών μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των θεσμών. Για σήμερα το πρωί έχει οριστεί συνάντηση για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και το απόγευμα νέος γύρος για τα κόκκινα δάνεια.
 
Όσον αφορά την χθεσινή, επρόκειτο μια αναγνωριστική συνάντηση στην οποία καταγράφηκαν οι διαφορές, όπως ανέφεραν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης επιχείρησαν να βρουν σημεία σύγκλισης στο ζήτημα των κόκκινων δανείων αλλά και στα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

Το παρών έδωσε και ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Α. Χαρίτσης. Δόθηκαν διευκρινίσεις για μεγάλα έργα που παρουσιάζουν καθυστερήσεις, αλλά και παρουσιάστηκε οδικός χάρτης για να ξεπεραστούν εκκρεμότητες σε υποχρεώσεις (αιρεσιμότητες) του νέου ΕΣΠΑ. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, εν τω μεταξύ, πως οι θεσμοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των εκκρεμοτήτων.
 
Προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις για τον ΑΔΜΗΕ, στις οποίες φάνηκαν σημεία σύγκλισης.

Παράλληλα λάμβανε χώρα πλειάδα τεχνικών επαφών για μαζική σάρωση των -πολλών- ανοικτών μετώπων, όχι μόνο στο πεδίο των προαπαιτούμενων του 1 δισ. ευρώ, αλλά και στο πεδίο των προϋποθέσεων της πρώτης διαπραγμάτευσης. Οι επαφές περιλάμβαναν από το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τα νοσοκομεία, έως το ασφαλιστικό και την πορεία των εσόδων και των δαπανών που θα "κρίνουν" τα νέα "μεσοπρόθεσμα" μέτρα έως το 2019.
 
Ο στόχος είναι η συμφωνία έως την Παρασκευή όταν οι θεσμοί έχουν προγραμματίσει να αναχωρήσουν από την Αθήνα.

Το "τελεσίγραφο" της συμφωνίας έως την Παρασκευή είναι γραπτό, όπως προκύπτει από την έκθεση της Επιτροπής για τα προαπαιτούμενα.

Προβλέπεται συμφωνία έως τις 11 Δεκεμβρίου για τα 13 προαπαιτούμενα, ολοκλήρωση εν συνεχεία των εφαρμοστικών διατάξεων και αποφάσεων, αλλά και  εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ "το αργότερο" έως τις 18 Δεκεμβρίου. Και τούτο δεδομένου ότι υπάρχει ρητή προθεσμία για την διαθεσιμότητα του 1 δισ. ευρώ μέσω του πακέτου των προαπαιτούμενων. Η προθεσμία μάλιστα έχει οριστεί μετά από παράταση (αφού το αρχικό περιθώριο έληξε 30/11) και αν ο χρόνος περάσει, τότε οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι το 1 δισ. ευρώ θα συνδεθεί με το "καλάθι" της αξιολόγησης του 2016.

Στα κόκκινα δάνεια μεγάλο αγκάθι είναι  η επιμονή πώλησης πακέτων σε τρίτους όπως τα distress funds.

Ένα άλλο μεγάλο μέτωπο είναι αυτό του νέου υπερταμείου. Πρέπει η δομή του να συμφωνηθεί έως το τέλος του έτους και ακόμη δεν είναι σαφές ούτε το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να συγκεντρώσει. Είχε αρχικό λογαριασμό 50 δισ. ευρώ, αλλά στο Eurogroup της Δευτέρας και μετά την ανακοίνωση των -σημαντικά- χαμηλότερων αναγκών κεφαλαιακής στήριξης των τραπεζών, τέθηκε το θέμα σύνδεσης των δύο ποσών.

πηγη:www.paseges.gr