Δεν ποινικοποιούνται αγροτικές ή άλλες κινητοποιήσεις. διαβεβαιώνει το υπ. Δικαιοσύνης

31.12.2015 

Δεν ποινικοποιούνται αγροτικές ή άλλες κινητοποιήσεις. διαβεβαιώνει το υπ. Δικαιοσύνης
Δεν ποινικοποιούνται οι διαδηλώσεις, διαβεβαιώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 30 Δεκεμβρίου, με αφορμή δημοσιεύματα και τηλεοπτικές αναφορές που έφεραν να αυστηροποιούνται οι ποινές για συμμετοχή σε διαδηλώσεις που παρακωλύουν την συγκοινωνία όπως των αγροτών, μέσω διατάξεων που έχουν συμπεριληφθεί στον νόμο 4356 για το σύμφωνο συμβίωσης ο οποίος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 181/Α/24.12.2015.
Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρονται τα εξής: «Η συστηματική επιχείρηση παραπληροφόρησης για ό,τι σχετίζεται με το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζεται και δυστυχώς αναπαράγεται άκριτα και από μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια.
 
Νέα απόπειρα σπίλωσης: Οι ίδιοι κύκλοι που κατά τη διάρκεια της ανοιχτής διαβούλευσης και των συζητήσεων στη Βουλή κατηγορούσαν την Κυβέρνηση ότι αφήνει ατιμώρητες τις διαταράξεις της συγκοινωνίας για να “χαϊδεύει" διαδηλωτές, τώρα “θλίβονται” για το αντίθετο: ποινικοποιούνται, ισχυρίζονται, οι διαδηλώσεις, εντείνεται η καταστολή τους κ.τλ.
 
Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Πριν τον πρόσφατο νόμο 4356/2015 φαινόμενα παρακώλυσης των συγκοινωνιών με διαδηλώσεις ή άλλους τρόπους ήδη αντιμετωπίζονταν ποινικά σαφώς με βαρύτερο τρόπο. Είτε γινόταν προσφυγή στο άρθρο 290 του Ποινικού Κώδικα, που απειλεί με πολύ βαρύτερες ποινές, είτε στο άρθρο 292 που πριν την πρόσφατη αλλαγή του επίσης απειλούσε με αυστηρότερες ποινές. Ας σημειωθεί όντως ότι, στηριζόμενη στον ενδεικτικό χαρακτήρα της σχετικής απαρίθμησης, ήδη η νομολογία (βλ. και απόφαση 595/2015 Αρείου Πάγου) σταθερά υπήγαγε στο άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα και τις παρακωλύσεις συγκοινωνίας με διαδηλώσεις στους αυτοκινητοδρόμους. Με τον πρόσφατο νόμο όμως οι ποινές έγιναν πολύ ηπιότερες. Η νέα ρύθμιση μάλιστα εισφέρει δύο ακόμα αλλαγές: Αποποινικοποιεί πλήρως την τέλεση της πράξης από αμέλεια και προσφέρει στο δικαστήριο τη δυνατότητα απαλλαγής ακόμη και σε περίπτωση πρόθεσης, αν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
 
Ίσως μετά την ανάγνωση των παραπάνω το τροπάριο να αλλάξει και να επιστρέψει στις ανησυχίες περί χαλάρωσης της καταστολής. Η εκτόξευση επικοινωνιακής λάσπης κατά του Υπουργείου Δικαιοσύνης συνεχίζεται μέχρι τελικής γραφικότητας. Τουλάχιστον όσοι αναπαράγουν ας φροντίζουν στοιχειωδώς να διασταυρώνουν».
 
Καταγγελία από ΛΑΕ
 
Η αφορμή δόθηκε από καταγγελία της Λαϊκής Ενότητας, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση την Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου, με τίτλο «Η διεύρυνση της ποινικοποίησης των κοινωνικών αντιστάσεων δεν θα μας πτοήσει!» στην οποία ανέφερε:
 
«Μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, η αυτοπροσδιοριζόμενη ως «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσει ένα «δώρο» για τα κινήματα αντίστασης στα μνημόνια: μέσα στο νόμο που, επιτέλους, εντάσσει στο σύμφωνο συμβίωσης τα ομόφυλα ζευγάρια, περιλαμβάνει διάταξη με την οποία τιμωρεί με ποινές φυλάκισης από ένα έως τρία έτη όποιον «με πρόθεση παρεμποδίζει τη λειτουργία κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία και ιδίως αυτοκινητοδρόμου, σιδηροδρόμου, αεροπλάνου, λεωφορείου, ταχυδρομείου ή τηλεγράφου που προορίζονται για κοινή χρήση».

Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει, μέσα σε ένα άσχετο κατά τα άλλα νομοθέτημα, την βαρύτατη ποινικοποίηση των κινηματικών δράσεων, που όφειλε να καταργήσει. Αντί αυτής της κατάργησης, εντάσσει ρητά στο νόμο, ως επιπλέον στοιχείο του προϋπάρχοντος, την ποινικοποίηση της παρεμπόδισης της λειτουργίας αυτοκινητοδρόμου, στοιχείο που παραπέμπει ευθέως στην δυνατότητα ποινικοποίησης των διαδηλώσεων και κινηματικών παρεμβάσεων που γίνονται σε δρόμους, «φωτογραφίζοντας» ιδίως κινητοποιήσεις σε διόδια, λεωφορεία κλπ.

Είναι προφανές ότι γνωρίζει τις αντιδράσεις που θα πυροδοτήσουν οι μνημονιακές πολιτικές της κοινωνικής εξαθλίωσης που εφαρμόζει, και γι’ αυτό προετοιμάζεται ανάλογα. Η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή της κατρακύλα, που αναπόφευκτα συνοδεύεται και από την ανάλογη πρόθεση καταστολής των κοινωνικών και εργατικών αντιστάσεων, δεν θα μας πτοήσει!».
 
Οι διατάξεις της «Έριδος»
 
Αναλυτικά οι διατάξεις του νέου νόμου 4356 με τίτλο «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις» που αντικαθιστούν τα επίμαχα άρθρα 292 και 298 του Ποινικού Κώδικα έχουν ως εξής:
 
Άρθρο 27
 
Το άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 292
1. Όποιος με πρόθεση παρεμποδίζει τη λειτουργία κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία και ιδίως αυτοκινητοδρόμου, σιδηροδρόμου, αεροπλάνου, λεωφορείου, ταχυδρομείου ή τηλεγράφου που προορίζονται για κοινή χρήση τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα (1) έτος.
2. Αν η πράξη της παραγράφου 1 είχε σημαντική διάρκεια επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι τρία (3) έτη.
 
Άρθρο 28
 
Στο άρθρο 298 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται εδάφιο β΄ ως εξής:
«Το δικαστήριο, όσον αφορά τα πλημμελήματα του άρθρου 292 ή την πράξη του άρθρου 431, δύναται να απαλλάξει το δράστη από την ποινή, εφόσον η παρεμπόδιση είχε ασήμαντη διάρκεια ή ο δράστης τέλεσε την πράξη για την προάσπιση ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος.»
 
Σύμφωνα με νομικούς, που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, με το άρθρο 292 του Π.Κ. προβλεπόταν ποινή φυλάκισης μέχρι τρία έτη. Τώρα ως ανώτερος χρόνος φυλάκισης ορίζεται το ένα έτος, ενώ αν η πράξη ήταν μικρής έκτασης ή διάρκειας, περιορίζεται σε έξι μήνες το ανώτερο.
 
Το σημαντικότερο όμως είναι πως με το άρθρο 28 του νόμου ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα στο δικαστήριο να απαλλάξει το δράστη από την ποινή, εφόσον πεισθεί ότι ο δράστης «τέλεσε την πράξη για την προάσπιση μείζονος κοινωνικού συμφέροντος».
 

πηγη:www.paseges.gr