Ολόκληρη η εγκύκλιος με τα νέα όρια συντάξεων

 01/12/2015 


Τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στα συνταξιοδοτικά ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ κ.λπ. σε νέα εγκύκλιο.


Στην τελική ευθεία μπήκαν οι αλλαγές στην κυβερνητική πρόταση για το νέο Ασφαλιστικό, ενώ τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου εκδόθηκε και η ερμηνευτική εγκύκλιος του Νόμου 4336/2015 του υπουργείου Εργασίας για τα νέα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στα συνταξιοδοτικά ταμεία του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ κ.λπ.).
Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση δημιουργείται Ενιαίος Φορέας Κύριας Ασφάλισης, στον οποίο θα ενταχθούν όλα ανεξαιρέτως τα Ταμεία κύριας ασφάλισης, με διαφορετικές διευθύνσεις για τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τους ναυτικούς.
Αυτό σημαίνει ότι θα επέλθει  εφαρμογή ενιαίου κανονισμού παροχών - εισφορών για όλους τους ασφαλισμένους. Οι ανατροπές θα γίνουν τόσο μέσω της αύξησης των εισφορών για μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων, κυρίως τους αγρότες, όσο και μέσω του ενιαίου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
Βάση θα είναι τα 384 ευρώ (60% του μέσου εισοδήματος), δηλαδή η «εθνική σύνταξη», η  οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και πάνω σε αυτή θα χτίζεται το τελικό ποσό της παροχής, με την προσθήκη της «αναλογικής σύνταξης» που συνδέεται με τα έτη ασφάλισης και τον μισθό ή το εισόδημα (για τους αυτοαπασχολούμενους ή τους αγρότες).
Οι συντελεστές αναπλήρωσης θα είναι ίδιοι για όλους. Οι δανειστές ζητούν ποσοστό αναπλήρωσης όχι μεγαλύτερο από 48% - 55%, ενώ η ελληνική πλευρά επεξεργάζεται σενάρια με ποσοστά αναπλήρωσης ακόμη και 65%.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη σχετική Εγκύκλιο για τα όρια συνταξιοδότησης.pdf

πηγη:www.agronews.gr