Ανατροπές στο καθεστώς των μισακών φέρνουν περιουσιολόγιο και φορολογία

17/12/2015

Το θέμα έχει να κάνει μ’ αυτό που χρόνια συμβαίνει, δηλαδή άλλοι να δηλώνουν τη γη (ιδιοκτήτες) και άλλοι να την καλλιεργούν (αγρότες).Πανάγος Γιάννης  
Περιουσιολόγιο και φορολογία εισοδήματος ναρκοθετούν τη σχέση ιδιοκτητών αγροτικής γης και πραγματικών καλλιεργητών, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον αγροτικό χώρο.

Το θέμα έχει να κάνει μ’ αυτό που χρόνια συμβαίνει, δηλαδή άλλοι να δηλώνουν τη γη (ιδιοκτήτες) και άλλοι να την καλλιεργούν (αγρότες).
Η γνωστή υπόθεση «μισακά» δείχνει να είναι το πρώτο θύμα των ανακατατάξεων στη φορολογία αγροτών, καθώς, η υποχρέωση των πρώτων να δηλώνουν το σύνολο των χρημάτων που περιέρχονται έστω και προσωρινά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αλλά και να δίνουν σαφή εικόνα του περιουσιολογίου τους, τους υποχρεώνει να ξαναδούν τη μέχρι σήμερα συνεργασία τους με τους αγρότες.

Το θέμα έχει να κάνει μ’ αυτό που χρόνια συμβαίνει και μάλιστα σε μεγάλη έκταση στην περιφέρεια, δηλαδή με την διαδικασία άλλοι να δηλώνουν την γη (ιδιοκτήτες) και άλλοι να την καλλιεργούν (αγρότες). Πως λειτουργούσε μέχρι σήμερα αυτό; Ο ιδιοκτήτης δήλωνε τη γη, στο όνομά του παραδίδονταν (πώληση) τα παραγόμενα προϊόντα, στο όνομά του έβγαιναν οι επιδοτήσεις και στο τέλος γίνονταν η μεταξύ τους εκκαθάριση με βάση τα συμφωνημένα. Που χαλάει η δουλειά; Τώρα τα χρήματα που περνούν από τους λογαριασμούς είναι ορατά από την εφορία, οι εισπράξεις φορολογούνται (σήμερα με 13% και σε λίγο καιρό με 26%), το περιουσιολόγιο δεν αφήνει περιθώρια για… παιχνίδια και ο επαναπροσδιορισμός αυτής της σχέσης είναι αναπόφευκτος.

Αν ληφθεί υπ’ όψη ότι όλα αυτά συντελούνται την ώρα που η Κοινή Αγροτική Πολιτική αλλάζει, τα νέα δικαιώματα δεσμεύουν τους… συνομολογούντες για άλλη μια 5ετία και οι συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας εντείνονται (ειδικά στον αγροτικό χώρο), το φαινόμενο παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας που απειλεί με αποδόμηση εύρωστες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και με «φέσια» ολόκληρο το φάσμα της εγχώριας αγοράς (εισροές, εξοπλισμός, τράπεζες κ.α.).

πηγη:www.agronews.gr