Σταθερά υψηλή η ζήτηση αβοκάντο σε Ελλάδα και Ευρώπη

29/12/2015

Σταθερά υψηλή η ζήτηση αβοκάντο σε Ελλάδα και Ευρώπη Σε σταθερά υψηλά επίπεδα κινείται η ζήτηση αβοκάντο τόσο στην εγχώρια, όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς και η κατανάλωση του προϊόντος αυξάνεται συνεχώς χάρη στην υψηλή διατροφική του αξία, ενώ η παραγωγή του είναι ελλειμματική.
Σταθερές είναι και οι τιμές παραγωγού, οι οποίες κυμαίνονται αυτή τη στιγμή στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, γύρω στο 1,15 ευρώ το κιλό. Η φετινή παραγωγή δείχνει αρκετά καλή με τα μέχρι τώρα στοιχεία, αφού ο καιρός ήταν ευνοϊκός και δεν προέκυψαν ζημιές ή άλλα προβλήματα που θα επιδρούσαν αρνητικά.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στον ΑγροΤύπο ο κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων Χανίων, Γεν. Γραμματέας Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης και παραγωγός αβοκάντο, «Οι εκτάσεις καλλιέργειας στην Κρήτη αυξάνονται συνεχώς, καθώς το αβοκάντο είναι ένα προϊόν υψηλής ζήτησης σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ωστόσο, η καλλιέργειά του είναι δύσκολη, καθώς απαιτεί πολύ συγκεκριμένες κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες για να ευδοκιμήσει».
Η βασική ποικιλία που καλλιεργείται στη χώρα μας είναι η Fuerte, η συγκομιδή της οποίας ξεκίνησε το Νοέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. Τα τελευταία 3-4 χρόνια, ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Λ. Ντουντουνάκης «παρατηρείται μία στροφή των παραγωγών προς την ποικιλία Hass. Αυτό γιατί η συγκεκριμένη ποικιλία είναι κατεξοχήν εξαγώγιμη». Πρόκειται για μία όψιμη ποικιλία, η συγκομιδή της οποίας ξεκινάει το Μάρτιο και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο.
Παράλληλα, «παρατηρείται την τελευταία τριετία και μία τάση προς την καλλιέργεια της πατενταρισμένης, ισπανικής ποικιλίας Lamp Hass, η παραγωγή της οποίας είναι αρκετά ακριβή, λόγω του υψηλού κόστους των δενδρυλλίων, είναι ωστόσο πιο ανθεκτική και πιο παραγωγική, ενώ και η ζήτησή της βαίνει συνεχώς αυξανόμενη», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων Χανίων.
Να σημειωθεί ότι σχεδόν το 90% της ελληνικής παραγωγής αβοκάντο βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το 10% στην Π.Ε. Ηρακλείου και άλλες περιοχές, κυρίως της Κρήτης.
Αγγελική Κορρέ
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr