Ετοιμάζεται δεύτερη ευκαιρία για όσους έχασαν τις 100 δόσεις

26.01.2016


Ρύθμιση για όσους εργοδότες και αυτοαπασχολούμενους έχασαν την… ρύθμιση των 100 δόσεων το τελευταίο εξάμηνο, επεξεργάζονται τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους οφειλέτες του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ δεν κατάφεραν να τηρήσουν τη ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών τους μέσω των 100 δόσεων σύμφωνα με τον σχετικό νόμο που πέρασε τον περασμένο Μάρτιο.

Το πλήθος των οφειλετών που έχασαν την ρύθμιση εκτιμάται ότι φτάνει τους 35.000-40.000 πλέον ή περίπου το ¼ του συνόλου που εντάχθηκε σε αυτήν στο τετράμηνο Μαρτίου – Ιουνίου 2015. Οι εν λόγω οφειλέτες πετάχτηκαν εκτός ρύθμισης κυρίως εξαιτίας των capital controls που επεβλήθησαν από τις 29 Ιουνίου του 2015 στις τραπεζικές συναλλαγές, αλλά και της γενικότερης πολιτικής αβεβαιότητας που επικράτησε στην χώρα μέχρι και τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Δεδομένης της ομαλοποίησης που επήλθε μετά τις εκλογές, κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν πως είναι δυνατή και αναγκαία πλέον η παροχή μιας δεύτερης ευκαιρίας στους οφειλέτες αυτούς, προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι να εξοφλούν τα χρέη τους.

Ωφελημένα από μια τέτοια ρύθμιση, εκτιμάται από τις ίδιες πηγές, ότι θα είναι βέβαια και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία από τις χαμένες ρυθμίσεις θα μπορούσαν να χάσουν έσοδα περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Το θέμα αυτό καίει κυρίως τα δύο μεγάλα ελλειμματικά ταμεία, δηλαδή το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών που εντάχθηκαν στην ρύθμιση των 100 δόσεων χρωστούν σε αυτά.

Η απόφαση αυτή φαίνεται πως έχει την έγκριση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και θα συζητηθεί πιθανόν στη συνάντηση που θα γίνει μεταξύ του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλου και του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ κ. Τρ. Αλεξιάδη, η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 15:00.

πηγη:www.paseges.gr