Κάτω οι εξαγωγές σιταριού της Ουκρανίας το ’16-’17

13/01/2016

Κρόκου Μαρία
Απότοµη πτώση στις εξαγωγές σιταριού από την Ουκρανία αναµένει για την επόµενη εµπορική σεζόν (2016-2017) ο οργανισµός UkrAgroConsult λόγω της µείωσης των φυτεύσεων στη χώρα,
όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 9 Ιανουαρίου.

Το σιτάρι στην Ουκρανία έχει αντιµετωπίσει φέτος τον ξηρό καιρό το φθινόπωρο και τώρα µία απότοµη πτώση των θερµοκρασιών, τη στιγµή που οι βασικές περιοχές έχουν πολύ µικρή προστασία από την κάλυψη του χιονιού.

Συγκεκριµένα, οι εξαγωγές της επόµενης σεζόν υπολογίζονται στους 8,5 εκατ. τόνους, ενώ είναι πιθανό η εκτίµηση αυτή να µειωθεί περαιτέρω σύντοµα λόγω των δυσµενών καιρικών συνθηκών. Αναλυτικά, στην Ουκρανία σηµειώθηκαν χιονοπτώσεις, σε δυτικές και νότιες περιοχές, αν και στις ανατολικές περιοχές υπάρχει µεγαλύτερη κάλυψη από το χιόνι. Ως εκ τούτου, η καλλιέργεια σιταριού, η οποία είναι ευάλωτη λόγω της προηγούµενης ξηρασίας, είναι εκτεθειµένη στις χαµηλές θερµοκρασίες, οι οποίες επικρατούν από τα µέσα της βδοµάδας.
Σε αντίθεση µε τις εξαγωγές σιταριού της Ουκρανίας του 2016-2017, αυτές του 2015-2016 αναµένονται από τον UkrAgroConsult αυξηµένες, στους 14 εκατ. τόνους, από την προηγούµενη πρόβλεψή του, των 13 εκατ. τόνων.
Η καλλιεργούµενη έκταση στη χώρα για την επόµενη σεζόν υπολογίζεται στα 62 εκατ. στρέµµατα, κατά 7 εκατ. µειωµένη από την αντίστοιχη περσινή.

πηγη:www.agronews.gr