Ψίχουλα το 20% από την ΕΒΖ λένε οι τευτλοπαραγωγοί

 04/01/2016

Λιάμης Λεωνίδας
Με εξαντλημένη υπομονή κι αποφασισμένοι για όλα, κατεβαίνουν το πρωί της Τρίτης 5 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι τευτλοπαραγωγών από την Ορεστιάδα, τις Σέρρες, το Πλατύ, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, για να συναντήσουν τη διοίκηση της ΕΒΖ ΑΕ και να ενημερωθούν τί θα γίνει με την πληρωμή της σοδειάς,
που παρέδωσαν, προ σχεδόν τριμήνου, καθώς τα χρήματα που πήραν τις προηγούμενες ημέρες από τη βιομηχανία, ως προκαταβολή, θεωρούνται ψίχουλα.

«Καλύτερα να μην μας έδιναν τίποτε», τόνισε στο Agronews, με δυσαρέσκεια, ο τευτλοπαραγωγός από τα Γιαννιτσά Πέλλας, κ. Αθανάσιος Πίππας, για τα 2 εκατ. ευρώ, που πίστωσε η ΕΒΖ στους λογαριασμούς των παραγωγών, από το απόγευμα της Τετάρτης 30 Ιανουαρίου, σημειώνοντας πως το αίσθημα πικρίας και αγανάκτησης κυριαρχεί πλέον στις τάξεις των αγροτών, οι οποίοι ανέμεναν να εξοφληθούν για το 60% της απαίτησής τους.
Μπροστά στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί οι παραγωγοί τις προηγούμενες ημέρες είχαν κατά τόπους γενικές συνελεύσεις προκειμένου να καθορίσουν τη στάση που θα κρατήσουν εφεξής. Οι επιλογές αντίδρασης που εξετάστηκαν, μηδέ εξαιρουμένης και της κατάληψης των γραφείων της ΕΒΖ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κάτι που δοκιμάστηκε και πέρυσι σε ανάλογη περίσταση, είναι πολλές. Ωστόσο, το τί τελικώς θα γίνει θα εξαρτηθεί εν πολλοίς, από την έκβαση της συζήτησης, αύριο, με τη διοίκηση της βιομηχανίας και κατά πόσο οι δεσμεύσεις που θα διατυπωθούν από τους κ. κ. Γιαννακίδη και Κοκκινίδη, θα είναι αρκούντος πειστικές, ώστε να τους καθησυχάσουν.
Ήδη υπάρχουν διαρροές πληροφοριών ότι έχουν «ξαμολυθεί λυτοί και δεμένοι» για να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται, ώστε έως τα μέσα Ιανουαρίου οι παραγωγοί να έχουν πληρωθεί μέχρι κεραίας και η βιομηχανία να μπει απερίσπαστη στο σχεδιασμό της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Ανάλογες αναφορές, μαθαίνουμε, έγιναν και σε σύσκεψη που έγινε προ ημερών στην Ημαθία, με παραγωγούς και παρόντες τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος από το νομό, οι οποίοι δεν έχουν πάψει να πιέζουν προς όλες τις κατευθύνσεις για να βρεθεί χρηματοδότηση για την εταιρεία.
Η σύγχρονη προϊστορία, πάντως, δεν είναι «σύμμαχος» των διοικούντων την ΕΒΖ ΑΕ, ούτε και της πολιτικής ηγεσίας, καθώς οι πρόσφατες δεσμεύσεις τους –όπως εκείνη για εξόφληση του συνόλου των απαιτήσεων έως την παραμονή των Χριστουγέννων, που είχε δώσει προς τους παραγωγούς η υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας κ. Θεοδώρα Τζάκρη- δεν εκπληρώθηκαν και αυτό δυσκολεύει έτι περαιτέρω την προσπάθεια.
Αν και οι συνολικές οφειλές της ΕΒΖ στους παραγωγούς διαμορφώνονται στα 10 εκατ. ευρώ, πρέπει να διευκρινιστεί ότι, στην πραγματικότητα τα χρήματα που θα βγουν από τα ταμεία της για να τους εξοφλήσει, θα είναι αρκετά λιγότερα, καθώς περίπου 1,5–2 εκατ. ευρώ, είναι η αξία των σπόρων και των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, που τους παρείχε κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής σεζόν, και τα χρήματα αυτά θα συμψηφιστούν στην τελική εκκαθάριση.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ήδη η βιομηχανία πλήρωσε 2 εκατ. ευρώ, συν άλλα 2 εκατ. ευρώ τα προς συμψηφισμό, προκύπτει ότι η εναπομείνασα οφειλή είναι περίπου 6 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί από την πώληση του ημιτελούς κτιρίου της Κουντουριώτη, για το οποίο σας έχει αποκαλύψει η Agrenda και το Agronews πως υπάρχουν προτάσεις εξαγοράς από τουλάχιστον δύο ενδιαφερόμενους, με τίμημα που, λέγεται πως, υπερβαίνει τα 7 εκατ. ευρώ η κάθε μια. Όμως για να συμβεί αυτό, είναι αναγκαία συνθήκη να συναινέσει η τράπεζα Πειραιώς και να άρει την προσημείωση που διατηρεί στο ακίνητο, ώστε να απελευθερωθούν τα χρήματα. Για την ώρα, ωστόσο, και παρά τις πιέσεις κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί και η όλη διαδικασία μπλοκάρει.
Ακόμη, πάντως και αν επέλθει θετική έκβαση στο θέμα της υποθήκης του κτιρίου της Κουντουριώτη το πρόβλημα ρευστότητας της ΕΒΖ ΑΕ δεν λύνεται οριστικά, καθώς απαιτούνται άλλα τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ για να εξοφληθούν οι μεταφορικές εταιρείες που κουβάλησαν τα τεύτλα από τις Σέρρες και τη Λάρισα, ενώ υπάρχουν κι άλλα χρέη για το φυσικό αέριο κλπ.
Και όλα αυτά ενώ στο κάδρο μπαίνει πλέον δυναμικά κι η χρηματοδότηση της νέας καλλιεργητικής σεζόν, ενώ το τιμολόγιο ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί, ώστε να ανακοινωθεί στους παραγωγούς. Επί του θέματος των τιμών της νέας σεζόν η διοίκηση φέρεται να έχει ζητήσει να γίνουν προσαρμογές σε σχέση με ό,τι ίσχυσε το 2015, γιατί η α’ ύλη στην Ελλάδα, είναι πολύ πιο ακριβή από ό,τι για τις ευρωπαϊκές ζαχαροβιομηχανίες ή σε διαφορετική περίπτωση το υπουργείο να δεσμευτεί ότι θα αναλάβει να βρει τα χρήματα να πληρώσει τους παραγωγούς.
Το ίδιο ζητούν και οι αγρότες πλέον και σημειώνουν ότι αν είναι σίγουροι για τις πληρωμές μπορούν να εξασφαλίσουν στη βιομηχανία όσες χιλιάδες στρέμματα τεύτλα επιθυμεί, καθώς η ύπαρξη της συνδεδεμένης και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές, που πέτυχαν ανταγωνιστικές καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι ή το βαμβάκι, έχουν ξανακάνει την τευτλοκαλλιέργεια ελκυστική.

πηγη:www.agronews.gr