Τα πρώτα λάθη ΟΣΔΕ το 2016 με μισή ποινή

 25/01/2016

Γιαννακοπούλου Φανή
Πιο επιεικής κυρώσεις σ’ αυτούς που για πρώτη φορά κάνουν λάθος στις δηλώσεις ΟΣ∆Ε, µέτρα αγοράς και πιο απλές υποχρεώσεις στα προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης για τους κατόχους µικρών εκµεταλλεύσεων περιλαµβάνονται µεταξύ άλλων στις δράσεις για το νέο έτος µε σκοπό µια πιο απλή Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)
, του Επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, όπως τις παρουσίασε στην Ευρωβουλή στις 18 Ιανουαρίου και τις δημοσίευσε η εφημερίδα Agrenda.
Κίτρινη κάρτα από Κομισιόν σε αγρότες για λάθη πρώτης φοράς
Ειδικότερα, από την Κοµισιόν το 2016 περιµένουµε:
  • Στον κανονισµό προκαταρκτικών ελέγχων για αιτήσεις άµεσης ενίσχυσης που υιοθετήθηκε το Νοέµβριο του 2015 και που θα µειώσει σηµαντικά τα λάθη, θα προταθεί ένα πιο απλό σύστηµα ποινών. Οι κυρώσεις που τώρα είναι πάνω από διπλάσιες της αξίας των παραπάνω στρεµµάτων ή ζώων που δήλωναν οι παραγωγοί εσφαλµένα, θα µειωθούν στο µισό της αξίας των υπερ-δηλωµένων στρεµµάτων ή ζώων.
  • Σύστηµα «κίτρινης κάρτας». Για αυτούς που κάνουν για πρώτη φορά λάθος, και τα παραπάνω δηλωµένα στρέµµατα ή ζώα είναι µικρής σηµασίας θα έχουν µειωµένες κυρώσεις έως και 50%. Αυτοί οι αγρότες όµως θα υπόκεινται σε επιτόπιους ελέγχους την επόµενη χρονιά.
  • «Πρασίνισµα»: Ένα πακέτο κατ’ εξουσιοδοτήσεων και εκτελεστικών πράξεων αναµένεται να υιοθετηθεί το καλοκαίρι του 2016 και θα εφαρµοστεί το 2017.
  • Αγορές: Eπίκειται µια σειρά κατ’ εξουσιοδοτήσεων και εκτελεστικών πράξεων. Οι πρώτοι κανόνες θα αφορούν τη δηµόσια παρέµβαση, την ιδιωτική αποθεµατοποίηση και τα πιστοποιητικά εισαγωγής.
  • Αγροτική Ανάπτυξη: Σύντοµα θα υιοθετηθεί εκτελεστική πράξη για απλοποίηση των υποχρεώσεων στα ΠΑΑ για τους κατόχους µικρών εκµεταλλεύσεων και κανόνες για χρηµατοδοτικά εργαλεία.
πηγη:www.agronews.gr