Πυρετώδεις προετοιμασίες για μπλόκο στην Agrotica

27/01/2016

Λιάμης Λεωνίδας
Όλοι οι δρόμοι από τα μπλόκα των αγροτών, οδηγούν αύριο στη Θεσσαλονίκη, όπου από το μεσημέρι και μετά αναμένεται να «βουλιάξει» από κόσμο το κέντρο της πόλης και να σταλεί ένα καθαρό κι ισχυρό μήνυμα κατά των προωθούμενων κυβερνητικών μέτρων στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.


Χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι, αλλά και εκπρόσωποι άλλων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, που συμπαραστέκονται στον αγώνα τους, δίνουν ραντεβού στο χώρο της πλατείας ΧΑΝΘ, πολύ κοντά στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης, όπου είναι προγραμματισμένο να γίνουν στις 7 το απόγευμα τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης Agrotica, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να οργανώσουν ένα συλλαλητήριο χωρίς προηγούμενο.
Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, καθώς σε, σχεδόν, όλα τα μπλόκα οργανώνονται από σήμερα συνελεύσεις, για την καλύτερη οργάνωση της μαζικής καθόδου των αγροτών στη μεγάλη μάζωξη της Θεσσαλονίκης, τόσο με ΙΧ αυτοκίνητα, όσο και με μισθωμένα λεωφορεία.
Κατά πάσα πιθανότητα, μάλιστα στο χώρο, έξω από το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της πόλης, θα επιτραπεί, από τις αστυνομικές αρχές, η μετάβαση και ενός ικανού αριθμού τρακτέρ, όπως έχει ζητηθεί από τους αγρότες που έχουν παρατάξει περί τα 250 τρακτέρ στα «πράσινα φανάρια».

Από τις Καστανιές Έβρου μέχρι...
«Αύριο κατεβαίνουμε από νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη, για να συμμετάσχουμε και εμείς στο συλλαλητήριο», ανέφερε στο Agronews ο κ. Βασίλης Στεφανακίδης, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ορεστιάδας, από το μπλόκο των Καστανιών, το οποίο αύριο δεν θα κλείσει καθόλου τους δρόμου, για να διευκολυνθεί η μετάβαση στη Θεσσαλονίκη και πρόσθεσε πως «ήδη έχουμε μισθώσει ένα λεωφορείο για το σκοπό αυτό».
Ανάλογα σχέδια, για ισχυρή παρουσία στη διαδήλωση στην πλατεία της ΧΑΝΘ, έχει εκπονήσει και το μπλόκο του Τελωνείου των Κήπων στο Νότιο Έβρο, όπως μας είπε ο κ. Κώστας Αλεξανδρής πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης. Στο συγκεκριμένο σημείο οι αγρότες κράτησαν σήμερα κλειστό το δρόμο από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι, σχεδιάζουν να κάνουν το ίδιο από τις 6 έως τις 9 το βράδυ και το ανάλογο πρόγραμμα θα ακολουθήσουν και αύριο, αφού στο μπλόκο θα παραμείνει ομάδα περιφρούρησης.
Μεγάλη κινητοποίηση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο βρίσκεται σε εξέλιξη επίσης στα μπλόκα της Χρυσούπολης και των Κερδυλλίων, τα οποία από την περασμένη εβδομάδα κρατούν επ’ αόριστον κλειστά και τα δύο ρεύματα της Εγνατίας οδού, ενώ κι η Δράμα, με τα τρία μπλόκα που διατηρεί (διασταύρωση Κοκκινογείων, Τελωνείο Εξοχής και Μάρμαρα Σκαρή και ανοιγόκλεισε τους δρόμους μεταξύ 12 και 2 και θα κάνει το ίδιο και στις 6 με 9 το βράδυ), ετοιμάζεται να στείλει ισχυρές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη.
Στον Προμαχώνα νωρίτερα σήμερα μετέβη μεγάλο αριθμός πολιτών από την πόλη των Σερρών, στην οποία δεν άνοιξε κανένα κατάστημα, για λόγους συμπαράστασης στους αγρότες. Οι τελευταίοι απαγορεύουν από το μεσημέρι τη διέλευση των οχημάτων από και προς τη γειτονική Βουλγαρία, με συνέπεια η ουρά των φορτηγών με προορισμό την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, να ξεπερνά, πλέον τα 2 χλμ.
Στο Κιλκίς όλο το πρωί η διέλευση των οχημάτων διεξαγόταν χωρίς προβλήματα, καθώς οι συντονιστικές των μπλόκων συνεδρίασαν για να οργανώσουν καλύτερα τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο. Όπως μας ανέφερε ο κ. Κοτανίδης, από το μπλόκο που είναι στημένο λίγο έξω από την πόλη του Κιλκίς, το βράδυ θα υπάρξει μια ακόμη σύσκεψη με εκπροσώπους άλλων επαγγελματικών τάξεων του νομού, προκειμένου από κοινού από την ερχόμενη Παρασκευή το μπλόκο να μεταβεί στο τελωνείο της Δοϊράνης.
Όσο δε, για το μπλόκο στο τελωνείο των Ευζώνων, η εκεί δύναμη κράτησε από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι κλειστή την πρόσβαση προς τη γειτονική πΓΔΜ.
Στην Πέλλα τα συντονιστικά από τα πέντε μπλόκα του νομού (Σερβική Γέφυρα, Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσημέρι – Έδεσσα, Άρνισσα – Βεγορίτιδα), συναντήθηκαν το πρωί στο Μαυροβούνι, όρισαν κοινό εκπρόσωπο και συζήτησαν και το πώς θα γίνει η μετάβαση στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον αγρότη κ. Χάρη Σαββίδη από το μπλόκο του Μελισσίου, τα Γιαννιτσά αναμένεται να κατεβάσουν τουλάχιστον 10 λεωφορεία.
Από τη Χαλκηδόνα, επίσης, αναμένονται από νωρίς αύριο το πρωί να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη πολλοί αγρότες και για το λόγο αυτό το μπλόκο θα αφήσει ανοικτούς τους δρόμους, σε αντίθεση με σήμερα το βράδυ, από τις 6 έως τις 9 που θα κλείσει εκ νέου η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Έδεσσας.
Στο Νησέλι Ημαθίας η δύναμη των τρακτέρ αυξάνει καθημερινά, ο κόμβος έκλεισε το μεσημέρι για ένα δίωρο, ενώ για το βράδυ η απόφαση είναι να μην αποκλειστεί η κυκλοφορία, αλλά οι αγρότες να συνεδριάσουν ενόψει της αυριανής καθόδου στην Θεσσαλονίκη. “Έχουμε ήδη συμπληρωμένα δύο λεωφορεία και σύντομα θα κλείσει και ένα τρίτο, ενώ πολλοί συνάδελφοι, λόγω της εγγύτητας με τη Θεσσαλονίκη, θα έρθουν με δικά τους αυτοκίνητα”, μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Μεσσαλάς.
Δυναμικό παρόν θα δώσουν επίσης οι αγρότες από το μπλόκο των Μαλγάρων, όπου σήμερα τηρήθηκε η απόφαση για κλείσιμο των διοδίων ένα δίωρο το μεσημέρι, ενώ και το βράδυ εκτός απροόπτου θα απαγορευτεί η διέλευση και το τρίωρο 6-9 μ.μ.
Οι αγρότες από τα Πράσινα Φανάρια στις 5 σήμερα το απόγευμα προγραμματίζουν να μοιράσουν λαχανικά κι όσπρια σε διερχόμενους οδηγούς, ενώ διαπραγματεύονται και με τη διεύθυνση τροχαίας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να τους επιτραπεί αύριο να κατεβάσουν στο κέντρο 80-100 τρακτέρ, στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου.
Στο Δερβένι Θεσσαλονίκης, τέλος, απόψε θα κλείσει ο δρόμος από τις 8.30 έως και τις 9.30 το βράδυ, ενώ αύριο η δύναμη των αγροτών του μπλόκου θα συμμετάσχει στην κεντρική κινητοποίηση στη ΧΑΝΘ.
Στην Πιερία τέλος, οι αγρότες σήμερα έκαναν πεζή διαμαρτυρία στην πλατεία της Κατερίνης με συμμετοχή πολύ κόσμου, ενώ μεταξύ 6 και 9 το βράδυ θα κλείσουν το δρόμο στο ύψος της νότιας εισόδου της Κατερίνης και αύριο μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη. Μαζικές συμμετοχές αναμένονται και από την Κοζάνη, την Φλώρινα και την Καστοριά, όπου επίσης έχουν αναπτυχθεί μπλόκα σε διάφορα σημεία.

πηγη:www.agronews.gr