ΠΑΣΕΓΕΣ: να δοθούν τα χρήματα που μας οφείλει το κράτος

 20/1/2016

ΠΑΣΕΓΕΣ: να δοθούν τα χρήματα που μας οφείλει το κράτος Σε δηλώσεις για το μέλλον της ΠΑΣΕΓΕΣ προχώρησε σήμερα η Διοίκησή της στα γραφεία του φορέα. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ
και πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς η τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση έχει ταχθεί υπέρ των κινητοποιήσεων των αγροτών και του δίκαιου αγώνα τους. Ο ίδιος μίλησε για το ζήτημα των οφειλομένων χρημάτων από κρατικές επιχορηγήσεις προς την ΠΑΣΕΓΕΣ «τα οποία ανέρχονται σε 7,2 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς και για το ακίνητο στην Θέρμη που πήρε το ΥπΑΑΤ από την ΠΑΣΕΓΕΣ». Σύμφωνα με τον κ. Κουτσουπιά η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει την πρόθεση να καταφύγει ακόμη και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να δικαιωθεί.
«Το κράτος χρωστάει συνολικά στην ΠΑΣΕΓΕΣ από επιδοτήσεις το ποσό των 7,2 εκατομμυρίων ευρώ», είπε ο κ. Κουτσουπιάς. Όσον αφορά στις δηλώσεις του κ. Χαρακόπουλου ότι θα χρήματα θα δοθούν σε πολύτεκνες οικογένειες, ο αναπληρωτής πρόεδρος απάντησε ότι δε μπορεί να γίνεται κοινωνική πολιτική με τα χρήματα των αγροτών. «Έτσι έκαναν και όλα αυτά τα χρόνια με τα χρήματα των ταμείων και είδαμε που έφτασαν. Τα χρήματα αυτά δεν ανήκουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Το επόμενο διάστημα θα πάρει θέση και η Copa Cogeca, η ευρωπαϊκή οργάνωση των αγροτικών συνεταιρισμών», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Σε ερώτηση προς τον κ. Κουτσουπιά για το τι ισχύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε ότι πληρώνουν τα μέλη, δηλαδή οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί ενώ σε κάποιες χώρες υπάρχει κρατικη επιχορήγηση. «Εμείς σαν ΠΑΣΕΓΕΣ βρήκαμε έναν τρόπο για να παίρνουμε τα χρήματα μέσω του ΕΛΓΑ. Από εκεί και πέρα είναι θέμα του κράτους να μας δώσει τα χρήματα που μας οφείλει και το τι θα κάνουν οι συνεταιρισμοί είναι δικό τους θέμα, να βρουν έναν τρόπο να μαζεύουν τα χρήματα και να τα δίνουν στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Τα οικονομικά προβλήματα έχουν σαν συνέπεια οι εργαζόμενοι της ΠΑΣΕΓΕΣ να μην έχουν πληρωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και να υπολειτουργεί το γραφείο των Βρυξελλών το οποίο είχε ιδρυθεί επί εποχής Καραμανλή του μακαρίτη για να κάνει τις διαπραγματεύσεις που αφορούν τους αγρότες στην Ε.Ε».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΣΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας δήλωσε ότι »αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα την μετασχηματίσουμε για να μην εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμο για τους συνεταιρισμούς. Ο κ. Αποστόλου δεν έχει μια σταθερή φιλοσοφία και πολιτική απέναντί μας δε θέλει να μας συναντήσει. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από τον Νόμο επί Σκανδαλίδη όταν και όλοι οι συνεταιρισμοί υποχρεώθηκαν να έχουν ένα μέλος ως εκπρόσωπο στην ΠΑΣΕΓΕΣ (σ.σ με το προηγούμενο νομικό καθεστώς κάποιοι συνεταιρισμοί είχαν έως και επτά μέλη) και αν έχει πάνω από 500 μέλη τους έδινε και δεύτερο. Με αυτό τον τρόπο ισοπεδώθηκαν οι συνεταιρισμοί της χώρας και ένας πολύ μικρός συνεταιρισμός είχε την ίδια δύναμη με έναν μεγάλο συνεταιρισμό».

πηγη:www.agrotypos.gr