Μέσα στο Γενάρη πληρωμές εξισωτικής για όσους έμειναν εκτός

  08/01/2016

Μπίκας Αλέξανδρος
Παράθυρο για πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2015 εντός του Ιανουαρίου για όσους κτηνοτρόφους δεν εισέπραξαν μέχρι σήμερα τα χρήματα που δικαιούνται άφησε την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου
ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία νέων κτηνοτρόφων του νομού κυρίως από την περιοχή Τυρνάβου – Αμπελώνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κτηνοτροφικού συλλόγου Αμπελώνα Ζήση Παρλίτση, ο κ. Μπόλαρης ζήτησε αναλυτική κατάσταση όλων των κτηνοτρόφων, οι οποίοι χωρίς δική τους υπαιτιότητα, δεν πληρώθηκαν, ώστε αμέσως μετά να δοθεί εντολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ να γίνει πληρωμή , παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει προοπτική επιπρόσθετης πληρωμής εξισωτικής για το 2013 και το 2014, σε κτηνοτρόφους που δεν πήραν χρήματα επειδή υπήρχαν διάφορα προφανή σφάλματα.

Οι νέοι κτηνοτρόφοι που συνοδεύονταν και από το δήμαρχο Τυρνάβου, συναντήθηκαν ακόμη με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ στον οποίο όπως και στον κ. Μπόλαρη έθεσαν το φλέγον θέμα των βοσκότοπων.

Το Δελτίο τύπου του υπουργείου από τη συνάντηση
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης συναντήθηκε με κτηνοτρόφους από τους Δήμους Τυρνάβου και Γρεβενών, καθώς και τον Δήμαρχο Τυρνάβου Παναγιώτη Σαρχώση, τον  πρόεδρο του Α.Σ. Γρεβενών Χρυσόστομο Παυλίδη, τον πρόεδρο Κτηνοτρόφων Αμπελώνα Νομού Λάρισας Ζήση Παρλίτση, καθώς και τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Άννα Βαγενά και Νίκο Παπαδόπουλο.
Στη συνάντηση, οι κτηνοτρόφοι έθεσαν στον αναπληρωτή υπουργό τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την μη πληρωμή εξισωτικών επιδοτήσεων. Η μη καταβολή οφείλεται σε εκπρόθεσμη υποβολή των στοιχείων προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς καμιά ευθύνη των παραγωγών. Επίσης αναφέρθηκαν στις απώλειές τους σε ζωικό κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους κτηνοτρόφους και   τους βουλευτές, αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος των κτηνοτρόφων. Σημείωσε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει την υποχρέωση να θεραπεύσει άμεσα το πρόβλημα, άσχετα από το γεγονός ότι δεν ευθύνεται για την δημιουργία του. Οι ανάγκες των κτηνοτρόφων είναι άμεσες και επείγουσες, αφού αφορούν την σίτιση δεκάδων χιλιάδων αιγοπροβάτων. Για τον λόγο αυτό υπήρξε και άμεση συνεργασία με τον Οργανισμό για την επίλυση του προβλήματος.
Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην πρόκληση του πρωτογενή τομέα παραγωγής και ιδιαίτερα στον κτηνοτροφικό, που είναι αναπόσπαστο τμήμα του αγροτοδιατροφικού τομέα. Απευθυνόμενος στους νέους παραγωγούς του Τυρνάβου  τόνισε ότι σήμερα βρίσκεστε «στον κατάλληλο χώρο, στον κατάλληλο χρόνο, στο κατάλληλο επάγγελμα» με την πρόκληση για την επιλογή του κατάλληλου προσανατολισμού.
Η αναγκαιότητα ανάδειξης της ποιότητας του εξαιρετικού προϊόντος, η αναγκαιότητα πιστοποίησης της ποιότητας του κρέατος, του γάλακτος, των τυροκομικών, η πρόκληση ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων, των αυτοχθόνων φυλών και της μοναδικότητας των προϊόντων από αυτές, οι πολιτικές ανάδειξης των ποιοτικών χαρακτηριστικών με εξωστρέφεια, η αναζήτηση και καθιέρωση των προϊόντων μας στα καλύτερα ράφια διεθνώς, η ενσωμάτωση καινοτομιών στην παραγωγή, την μεταποίηση και την συσκευασία, η αξιοποίηση των εργαλείων του ΠΑΑ για την επίτευξη στόχων που θέτουμε κι όχι απλώς και μόνον για την απορροφητικότητα, ήταν το αντικείμενο της παρέμβασης.
Η χώρα βγαίνει από την κρίση μόνον με την παραγωγή, με  επιμονή στην ποιότητα της παραγωγής, με στόχευση στην αύξηση των εξαγωγών των πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων. Το ποιοτικό προϊόν μας στο ακριβότερο ράφι. Αυτό είναι το ζητούμενο για να ξαναχτίσουμε το καινούργιο παραγωγικό μας πρότυπο, στη θέση αυτού που κατέρρευσε, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

πηγη:www.agronews.gr