Αγορά αγροτικής γης, ένα σημαντικό πρόβλημα για τους αγρότες σε Ελλάδα και Ευρώπη

29/1/2016

Αγορά αγροτικής γης, ένα σημαντικό πρόβλημα για τους αγρότες σε Ελλάδα και Ευρώπη Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε νέος αγρότης, αποτελεί και η αγορά ή ενοικίαση αγροτικής γης. 'Οπως αναφέρει και η μελέτη της ECORYS, την οποία παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2015 η Κομισιόν, το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Νέοι Αγρότες
και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ είναι η έλλειψη αγροτικής γης για αγορά ή ενοικίαση. Στην Ελλάδα αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζει ποσοστό 43,1% των Νέων Αγροτών. Στη χώρα μας, το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο επειδή το κράτος δεν έχει ξεκαθαρίσει την χρήση γης σε όλη την Ελλάδα για να δούμε ποιες εκτάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γεωργική καλλιέργεια ή για βοσκοτόπια. Ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες είναι η έλλειψη ρευστότητας για την αγορά ή ενοικίαση της γης. Σχετικά με τις λύσεις χρηματοδοτικών εργαλείων για αγορά γης μίλησε στον ΑγροΤύπο τραπεζικό στέλεχος που εξειδικεύεται σε ζητήματα χορήγησης αγροτικών δανείων.
Απουσία στήριξης του ΠΑΑ για προγράμματα επιχορήγησης αγοράς γης
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, «δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα από όσο γνωρίζω στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) το οποίο να επιχορηγεί την αγορά αγροτικής γης. Στα Σχέδια Βελτίωσης δικαιολογεί αγορά μόνο εξοπλισμού. Αυτό που μπορεί να κάνει ένας νέος αγρότης που δεν έχει χρήματα είναι με δανεισμό να αγοράσει αγροτική γη με κάποιο επιδοτούμενο επιτόκιο».
Μιλώντας με παραγωγούς ο ΑγροΤύπος του δήλωσαν ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ενοικίαση ή αγορά αγροτικής γης (γεωργική ή βοσκοτόπια) αν και δεν υπάρχουν προγράμματα στο ΕΣΠΑ και το ΠΑΑ που να τις επιχορηγούν. Με το νέο φορολογικό νόμο δεν μπορείς να «κρύψεις» από την εφορία τα συμβόλαια με αποτέλεσμα οι τιμές που ζητάνε οι ιδιοκτήτες τους να είναι αυξημένες κατά περίπου 10% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Επίσης ανάλογα την περιοχή (πεδιάδες ή ορεινές περιοχές) υπάρχει και μεγάλη η μικρή προσφορά γης.
Βασικό πρόβλημα για Ευρωπαίους και Έλληνες αγρότες η έλλειψη γης για αγορά ή ενοικίαση
Πάντως το πρόβλημα έλλειψης αγροτικής γης δεν αφορά μόνο τους Έλληνες αλλά και τους υπόλοιπους νέους αγρότες της ΕΕ, σύμφωνα με την μελέτη της ECORYS (που έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Wageningen και την εταιρεία Aequator), την οποία παρουσίασε η Κομισιόν τον περασμένο Οκτώβριο, στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρει η μελέτη, το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Νέοι Αγρότες στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ είναι η έλλειψη αγροτικής γης για αγορά ή ενοικίαση. Στην Ελλάδα αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζει ποσοστό 43,1% των Νέων Αγροτών. Ακόμη πιο υψηλά ποσοστά υπάρχουν στη Γαλλία (82,6%), στο Βέλγιο (82,3%) και τη Γερμανία (78%). Ένα ακόμη πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων για την άντληση κεφαλαίων ώστε να μπορούν να κάνουν επενδύσεις.
Διαβάστε την μελέτη στα αγγλικά
Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο η Γραμματέας του κτηνοτροφικού συλλόγου Αττικής κ. Μάγδα Κοντογιάννη, που συμμετείχε στην παρουσίαση της παραπάνω μελέτης, «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην χώρα μας με την έλλειψη αγροτικής γης για τους νέους και νεοεισερχόμενους αγρότες. Θα πρέπει το κράτος να ξεκαθαρίσει την χρήση γης σε όλη την Ελλάδα για να δούμε ποιες εκτάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γεωργική καλλιέργεια ή για βοσκοτόπια. Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τον ορισμό των βοσκοτόπων για να βρούμε ποιοι είναι επιλέξιμοι. Κανένα μέτρο στο ΠΑΑ δεν επιχορηγεί αγορά ή ενοικίαση αγροτικής γης. Το ΥπΑΑΤ έχει υποσχεθεί ότι θα αποδεσμεύσει δασικές εκτάσεις και θα τις διαθέσει (έναντι ενοικίου) στους κτηνοτρόφους. Αλλά αυτό έχει παραμείνει μόνο στα λόγια. Χρειάζονται κίνητρα, είτε σαν επιδότηση είτε σαν επιχορήγηση, για να ασχοληθούν οι νέοι με τον αγροτικό τομέα».
Τι ισχύει με τα τραπεζικά δάνεια αγοράς αγροτικής γης
Σε επικοινωνία ήρθε ο ΑγροΤύπο με στέλεχος της τράπεζας Πειραιώς που εξειδικεύεται στα προγράμματα δανείων για αγορά γης από αγρότες. Όπως μας ανέφερε, υπάρχουν δύο διαφορετικά προϊόντα χορήγησης δανείου για αγρότες:

Α) Δάνειο για αγρότες κάτω από 50 ετών (Δάνειο Υποστήριξης Νέων & Νεοεισερχόμενων Αγροτών). Εκεί το επιτόκιο κυμαίνεται στο 7,1%. Εάν κάποιος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 0,12%
Β) Δάνειο για αγρότες άνω των 50 ετών (Δάνειο Αγροτών Γη και Εξοπλισμός) όπου το επιτόκιο ανέρχεται στο 7,6%. Εάν κάποιος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 0,12%, εάν όχι κατά 0,6%.
Για την περίπτωση Α, υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον ο δικαιούχος είναι κάτω από 40 ετών να φτάσει αρκετά χαμηλότερα μέσω επιδότησης της Διεύθυνσης Γεωργίας ώστε να επιδοτούνται οι τόκοι από 70 μέχρι και 100%. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι το επιτόκιο μπορεί να μειωθεί από 7,1% περίπου στο 2,25%.

πηγη:www.agrotypos.gr