Συνέντευξη τύπου Αποστόλου - Κατρούγκαλου: κανένα μέτρο ελάφρυνσης δεν ανακοινώθηκε, εμμένει ο Κατρούγκαλος σε κατάργηση ΟΓΑ

 22/1/2016

Συνέντευξη τύπου Αποστόλου - Κατρούγκαλου: κανένα μέτρο ελάφρυνσης δεν ανακοινώθηκε, εμμένει ο Κατρούγκαλος σε κατάργηση ΟΓΑ Εν μέσω κλιμακούμενων κινητοποιήσεων στο εσωτερικό και αιτημάτων για αλλαγές στο ασφαλιστικό από το εξωτερικό έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κατρούγκαλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Το πνεύμα των όσων ελέχθησαν ήταν από πλευράς κυβέρνησης ότι οι επικείμενες αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό των αγροτών είναι επιβεβλημένες. Ειδικά δε σε ό,τι αφορά την βιωσιμότητα του ΟΓΑ, όπου όπως δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος: «μέχρι σήμερα το κράτος καταβάλει το 90% των δαπανών του ΟΓΑ και το υπόλοιπο οι αγρότες, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό». Δεν περιλαμβάνονται αλλαγές στην φορολογία στα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε ότι ο νόμος 4336 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι από 221 βουλευτές (όχι μόνο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) περιλαμβάνει την σταδιακή κατάργηση της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου και την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 20% και 26% μέχρι το 2017.
Τα κύρια σημειά των δηλώσεων του κ. Τρύφωνος Αλεξιάδη: 
  • Οι εισφορές που θα καταβάλουν ο αγρότης θα είναι με βάσει το καθαρό φορολογητέο εισόδημα που δηλώνει
  • Όταν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις κάποιοι αγρότες θα πληρώνουν λιγότερα απ΄ ότι σήμερα
  • Η ασφαλιστική εισφορά αφαιρείται από τον φόρο. Θα εφαρμοστούν ίδιοι κανόνες για τους αγρότες όπως και για τους υπόλοιπους Έλληνες, ο καθένας θα πρέπει να πληρώνει ανάλογα με το εισόδημά του
  • Πάντοτε οι αγρότες θα έχουν μια μικρότερη ασφαλιστική κλάση, που ισούται με το 80% του ανειδίκευτου εργάτη
  • Οι αγρότες μπορούν να ασφαλίζουν τα μέλη της οικογένειάς τους με το εργόσημο
Για την φορολογία και τον ΕΦΚ του πετρελαίου: «Αυτή την εποχή δεν έχουμε αλλαγές στην φορολογία των αγροτών, αφού δεν περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Θα υπάρξουν αλλαγές αλλά θα αφορούν στην προστασία του αγροτικού εισοδήματος και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τον νόμο 4336, που ψηφίστηκε από 221 βουλευτές, το καλοκαίρι, θα υπάρξει σταδιακή κατάργηση του ΕΦΚ πετρελαίου και αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 13% που είναι σήμερα σε 20% και σε 26% μέχρι το 2017. Ο μέσος όρος φόρου που πληρώνει ένας αγρότης σήμερα είναι 350 ευρώ έναντι ενός μέσου όρου των υπόλοιπων πολιτών που είναι 940 ευρώ. Κάποιοι πληρώνουν λιγότερα από όσο έχουν δυνατότητα και αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί».
Για το ξεκαθάρισμα του ορισμού του κατ' επάγγελμα αγρότη μίλησε ο κ. Αλεξιάδης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Άλλο είναι το αγροτικό εισόδημα από κάποιον που πουλάει ελαιόλαδο αλλά έχει και μια επιχείρηση και άλλο για έναν αγρότη σε κάποια ορεινή περιοχή της Ηπείρου».
Τι δήλωσε ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος: «Κάνουμε αγώνα να κάνουμε πιο ήπιες τις επιπτώσεις στο ασφαλιστικό. Διαχειριζόμαστε την τέλεια καταιγίδα στον ασφαλιστικό τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας. «Οι μνημονιακές προβλέψεις έχουν στόχο την περικοπή του ΕΚΑΣ που εμείς το αντικαθιστούμε με την εθνική σύνταξη. Το παλιό πολιτικό σύστημα δεν ήθελε τους αγρότες ίσους με τους υπόλοιπους Έλληνες. Εμείς θα το κάνουμε αυτό. Εμείς λέμε «έναν ασφαλιστικό τομέα για όλους».
Για ΟΓΑ: «Αν ίσχυαν όσα ισχύουν σήμερα με αυτόνομο ΟΓΑ, η βασική σύνταξη το 2016 θα πήγαινε στα 158 ευρώ και το 2017 θα καταργείτο. Εμείς λέμε 384 ευρώ όλοι, μαζί και οι αγρότες. Το μέσο αγροτικό εισόδημα χωρίς επιδοτήσεις είναι 2.500 ευρώ (συνολικό κάτω από 5.000 ευρώ). Εμείς λέμε η κατώτερη εισφορά να είναι 80% της εισφοράς του βασικού μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Δε μπορεί οι αγρότες να έχουν διαφορετική εισφορά σε σχέση με τους μισθωτούς, που σήμερα πληρώνουν 20%. Δίνοντας ένα παράδειγμα ο υπουργός είπε ότι το 2017, οι αγρότες που ανήκουν στην 4η ασφαλιστική κλάση (οι περισσότεροι αγρότες είναι ασφαλισμένοι σε αυτήν) θα πληρώσουν λιγότερα. Ο υπουργός άφησε και ένα παράθυρο για το χρονοδιάγραμμα της ενσωμάτωσης του ΟΓΑ στον ενιαίο φορέα λέγοντας ότι «θα το δούμε μήπως υπάρξει παράταση της μεταβατικότητας σε έναν ενιαίο φορέα, μήπως η διαδικασία κρατήσει περισσότερα χρόνια»
Για τις κινητοποιήσεις: «Το ότι κατεβαίνουν στον δρόμο είναι γιατί φοβούνται. Αυτή την στιγμή στον ΟΓΑ πληρώνει κατά 90% το κράτος και το υπόλοιπο οι αγρότες. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Τι είπε ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου: Ο υπουργός έκανε δηλώσεις για το ΠΑΑ λέγοντας ότι υπάρχουν 14 δισ. ευρώ ενισχύσεων για τον αγροτικό χώρο. «Αυτά πρέπει να τα εφαρμόσουμε και δε μπορούμε να καθυστερήσουμε άλλο».
Για τους συνεταιρισμούς: Για το επερχόμενο νομοσχέδιο για τους Συνεταιρισμούς είπε: «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να οργανωθούν οι αγρότες. Δεν υπάρχει θεσμική εκπροσώπηση των αγροτών για να μπορέσουμε να οργανώσουμε το ΠΑΑ. Χάνουμε χρόνο και μετά κάποιοι θα λένε για προβλήματα απορροφητικότητας». Ο κ. Αποστόλου συμπλήρωσε ότι οι επιπτώσεις για τους αγρότες στο ασφαλιστικό από το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου θα είναι διαχειρίσιμες.
Για τον ορισμό του κατ' επάγγελμα αγρότη ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι «θέλουμε να υπάρχουν ετεροεπαγγελματίες οι οποίοι κάνουν και άλλα επαγγέλματα και θα παίρνουν ενισχύσεις για να μείνουν στην ύπαιθρο. Υπάρχει νομοθεσία για τον κατ' επάγγελμα αγρότη και η όλη συζήτηση γίνεται για τον επαναπροσδιορισμό του».
Όπως είπε από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος, το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ολοκληρώνεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια θα κατατεθεί στους Δανειστές και στην Βουλή.

πηγη:www.agrotypos.gr