Στις συμπληγάδες αγροτών και δανειστών η συζήτηση για το ασφαλιστικό στην Βουλή

27.01.2016


Στις συμπληγάδες αγροτών και δανειστών η συζήτηση για το ασφαλιστικό στην Βουλή Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει, ανεξαρτήτως μνημονίου, είναι το απόσταγμα της πρωθυπουργικής ομιλίας χθες στη Βουλή, με έκδηλη την ανησυχία του Αλέξη Τσίπρα, για την "αποδοχή" του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου τόσο από τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας όσο και από τους αγρότες, τις λοιπές επαγγελματικές ομάδες, αλλά και την κοινωνία γενικότερα.
Ο κ Τσίπρας, όπως είχε προαναγγείλει, χρησιμοποίησε εξαιρετικά υψηλούς τόνους απέναντι στον νέο πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τοποθετώντας τον στο "κάδρο" των "καταστροφικών" κυβερνήσεων των προηγούμενων ετών που έφεραν το ασφαλιστικό σύστημα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Για το δια ταύτα του νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός, επανέλαβε τις βελτιώσεις που είχε ανακοινώσει κατά τη συνάντησή του με τους επιστημονικούς φορείς και επιδόθηκε σε εντατικές "μαλάξεις" έναντι των αγροτών προσπαθώντας να τους πείσει να προσέλθουν σε διάλογο, παραθέτοντας υποθετικά σενάρια "τρόμου" στην περίπτωση που την υλοποίηση της συμφωνίας καλείτο να προχωρήσει η Ν.Δ ( ή και το ΠΑΣΟΚ).

Συνεχίζοντας την προεκλογική τακτική του Σεπτεμβρίου, ήτοι "ποιοι είναι καλύτεροι να διαχειριστούν το τρίτο μνημόνιο", ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να αντιπαραθέσει τη "νεοφιλελεύθερη" ιδεολογία της Ν.Δ, υπό το νέο αρχηγό της,  απέναντι στις του κόμματός του "αριστερές" επιδιώξεις, προκειμένου να καταλήξει πως ή ΣΥΡΙΖΑ ή το (μνημονιακό) χάος.

Επ αυτού, χρησιμοποίησε πότε μαστίγιο και πότε ...καρότο.

Εάν δεν κάνουμε τη μεταρρύθμιση τώρα, το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει, είπε, μιλώντας ακόμη και για παντελή δυνατότητα καταβολής συντάξεων, ενώ ντύνοντας ιδεολογικά τη διαμάχη του με τη Ν.Δ, περιέγραψε τους άξονες των διαφωνιών του με τον Κ. Μητσοτάκη, ( αύξηση εργοδοτικών εισφορών, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, συμψηφισμός εισφορών ΟΓΑ-επιδοτήσεων, μείωση μισθών δημοσίων υπαλλήλων) υπό το πρίσμα: Εμείς παλεύουμε για βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο σύστημα, η Ν.Δ ταυτίζεται με τις θέσεις του ΔΝΤ.

Το αυτό μάλιστα έπραξε με ανεπίσημο κυβερνητικό σημείωμα που διένειμε το Μαξίμου επιτιθέμενο στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, πριν καν ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή.

Κίνδυνος για νέες μειώσεις

Ο πρωθυπουργός δια των επιθέσεων πάντως, αποκάλυψε ακούσια τον πρόδηλο πανικό του να μην "περάσει" τελικώς από το κουαρτέτο το σχέδιο για το Ασφαλιστικό ζητώντας επιτακτικά από την αντιπολίτευση να το στηρίξει, διότι όπως ομολόγησε θα δοθεί "σκληρή μάχη με τους Θεσμούς" για να μην υποχρεωθεί η κυβέρνηση να προβεί σε νέα μείωση των συντάξεων.

Όπως εξήγησε μάλιστα, είναι υποχρεωμένοι οι θεσμοί να αποδεχθούν τα ισοδύναμα για την εξεύρεση πόρων ύψους 1% του ΑΕΠ , δίοτι το ίδιο έκαναν και σε άλλες χώρες ( επιστρατεύοντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας).

Το χθεσινό επικοινωνιακό σόου που έστησε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή πάντως ήταν προφανές ότι προορίζεται για "εσωτερική κατανάλωση" καθώς αφενός δεν ζήτησε ούτε έλαβε φυσικά την πολυπόθητη συναίνεση για "κοινή στάση" κυβέρνησης- αντιπολίτευσης έναντι της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς που τώρα αρχίζει για το Ασφαλιστικό, αφετέρου ταύτισε τη Ν.Δ με τις θέσεις του Ταμείου, τον πιο "απαιτητικό" δηλαδή πόλο για περαιτέρω διαρθρωτικές αλλαγές.

Κι όλα τούτα με τις κινητοποιήσεις των αγροτών να "φουντώνουν" , ολοένα και περισσότερες επαγγελματικές ομάδες να κλιμακώνουν κινητοποιήσεις και χωρίς το κουαρτέτο να έχει ακόμη ανοίξει επισήμως τα χαρτιά του για την αποτίμηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Κοινώς, η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, την οποία επεδίωξε ο πρωθυπουργός προκειμένου να "εκθέσει" ως έλεγαν στην Κυβέρνηση την αντιπολίτευση ήταν επί της ουσίας, κενή περιεχομένου: Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ακόμη υπό επεξεργασία και ...τελικό σχέδιο δεν υπάρχει.

πηγη:www.paseges.gr