Μετράνε τις δυνάμεις τους στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, αυξάνουν τις ώρες αποκλεισμού του δρόμου στα Τέμπη

28/1/2016

Μετράνε τις δυνάμεις τους στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, αυξάνουν τις ώρες αποκλεισμού του δρόμου στα Τέμπη Τις δυνάμεις τους και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης μετράνε την Πέμπτη (28/1/2016) οι αγρότες στο μεγάλο συλλαλητήριο που έχουν προαναγγείλει στη Θεσσαλονίκη.
Οι αγρότες από τα μπλόκα που συντάσσονται με τη συνάντηση της Σίνδου δεν θα προχωρήσουν στους προαποφασισμένους αποκλεισμούς (από τις 12.00 έως τις 14.00 το μεσημέρι και από τις 18.00 έως τις 21.00 το βράδυ), καθώς θα μεταβούν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, όπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, θα εγκαινιάσει την 26η Διεθνή Έκθεση Agrotica. Οι αγρότες θα συγκεντρωθούν στις 15:00 στην πλατεία ΧΑΝΘ, πολύ κοντά στο συνεδριακό κέντρο Βελλίδης, όπου είναι προγραμματισμένα τα εγκαίνια της έκθεσης. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν με τα καΐκια τους στον Θερμαϊκό κόλπο, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, οι παράκτιοι αλιείς της ευρύτερης περιοχής από τα Μουδανιά, μέχρι και την Κατερίνη, ενώ απεργία και συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο εξήγγειλαν και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών.
Από την πλευρά τους οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, σήμερα θα προχωρήσουν σε πεντάωρο αποκλεισμό της κοιλάδας από τις 4μ.μ. έως τις 9 μ.μ. όπως αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου. Δεν αποκλείεται πάντως η συμμετοχή μεμονωμένων αγροτών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Οι αγρότες συζητούν το ενδεχόμενο να καλέσουν το Σάββατο εκ νέου εκπροσώπους των μπλόκων από όλη την Ελλάδα στα Τέμπη, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Από την πλευρά τους, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας οι οποίοι συνεδρίασαν επίσης χθες το απόγευμα, έχουν αποφασίσει από την Παρασκευή το απόγευμα να διοργανώσουν μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης, με την συμμετοχή κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, όπου την εμφάνιση τους θα κάνουν συμβολικά και τρακτέρ, ενώ προετοιμάζονται και για δυναμική συμμετοχή στην γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.
Ανοιχτό μόνο για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα είναι το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, ύστερα από πολύωρο «μπλοκάρισμα» που διήρκεσε μέχρι τις 18.00 το απόγευμα. Αντίστοιχη θα είναι και η εικόνα την Πέμπτη, με πολύωρο κλείσιμο του τελωνείου από τις 12 και για έξι τουλάχιστον ώρες, ενώ αναμένεται να απαγορευτεί η κυκλοφορία στις νταλίκες. Σήμερα θα συνεχιστεί και ο αποκλεισμός του τελωνείου των Κήπων από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 έως τις 9 το βράδυ. Από το Σάββατο θα αυξηθούν οι ώρες αποκλεισμού και μάλιστα χωρίς διακοπή, ενώ από την Κυριακή υπάρχει σκέψη να ζητηθεί η συμμετοχή αγροτών από την περιοχή του Διδυμότειχου και ενδεχομένως της Ροδόπης προκειμένου να επιτευχθεί η σε 24ωρη βάση διακοπή λειτουργίας του τελωνείου των Κήπων.
Μέχρι στιγμής και παρά τις όποιες μετριοπαθείς φωνές οι αγρότες αρνούνται να προσέλθουν σε διάλογο με τον πρωθυπουργό εάν πρώτα δεν αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και οι αλλαγές στην φορολογία τους.

πηγη:www.agrotypos.gr