Πίεση τιμών για το σκληρό σιτάρι

12/01/2016

Παπαδογιάννης Γιάννης
∆ιαθεσιµότητα σκληρού σίτου υπάρχει αυτή την περίοδο στην ελληνική αγορά, αλλά οι τιµές αδυνατούν να κρατηθούν στα µέχρι πρότινος επίπεδα των 27 λεπτών το κιλό,
σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Πριν από περίπου έναν µήνα, οι τιµές κυµαίνονταν στα 26 λεπτά το κιλό παραδοτέα, κατόπιν όσο πλησιάζαµε τα τέλη του έτους, οι τιµές ενισχύονταν, χωρίς όµως να υπάρχει µια ανάλογη εικόνα στους ευρωπαϊκούς δείκτες ή στον τοµέα της εξαγωγής. Ως αποτέλεσµα βρισκόµαστε στη φάση όπου το σκληρό σιτάρι αναζητά να βρει τα πατήµατα του.   
Στη λίστα της Φότζια δεν έχουν αναρτηθεί ακόµα τιµές για το νέο έτος οπότε µένουµε στα τελευταία επίπεδα του ∆εκεµβρίου. Για την καλή ποιότητα (ειδικό βάρος 79-80 kg/hl, πρωτεΐνη 12,5%, υαλώδη 75%) κυµαίνονται στα 265-270 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα (ειδικό βάρος 77-78 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 60%) στα 260-265 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού.  Αντίστοιχα, στο Μιλάνο οι πρώτες τιµές του 2016 είχαν απώλειες 2 ευρώ ο τόνος, µε τις εξαιρετικές ποιότητες να κυµαίνονται µεταξύ 274-279 ευρώ ο τόνος. Τέλος, στη Γαλλία οι τιµές έµειναν σταθερές στα 265 ευρώ ο τόνος, παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι.
Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο όλα τα δηµητριακά βρίσκονται υπό πίεση, κυρίως λόγω της γενικότερης πτώσης των χρηµατιστηρίων. Το κλίµα είναι αρνητικό στα χρηµατιστήρια και φυσικά οι κερδοσκόποι προτιµούν να ρευστοποιήσουν, κλείνοντας τη θέση τους, παρά να περιµένουν. Πλέον, οι αναλυτές αναµένουν την πρώτη αµερικανική έκθεση προσφοράς και ζήτησης δηµητριακών και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται στην πορεία των εξαγωγών.
Η Γαλλία, επίσης, επηρεάστηκε από το γενικότερο πτωτικό κλίµα, ενώ παράλληλα υπήρξαν ανησυχίες από την αιγυπτιακή ανακοίνωση περί µηδενικής ανοχής σε πιθανά ποιοτικά προβλήµατα. Ως αποτέλεσµα, οι χρηµατιστηριακές τιµές µειώθηκαν κατά 5 ευρώ ο τόνος, φτάνοντας τα 169 ευρώ ο τόνος.

πηγη:www.agronews.gr