Βατήρας νέων μπλόκων το επεισόδιο της Κομοτηνής

 21/01/2016

Λιάμης Λεωνίδας
Στο χορό των δυναμικών κινητοποιήσεων μπαίνουν από την Παρασκευή και οι αγρότες του Έβρου, στήνοντας μπλόκα στους μεθοριακούς σταθμούς με Τουρκία και Βουλγαρία, ενώ την ίδια ώρα πυκνώνουν τις δυνάμεις τους οι παραγωγοί σε όλα τα κομβικά σημεία που έχουν μεταβεί στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο νότιο Έβρο, όπως είπε στο Agronews ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, πρόκειται να μεταβούν στο τελωνείο των Κήπων περί τα 200 τρακτέρ. Το πλάνο δράσης που έχει εκπονηθεί προβλέπει τον αποκλεισμό του μεθοριακού σταθμού επ αόριστον, για τη διέλευση των φορτηγών οχημάτων, ενώ αντίθετα στα λεωφορεία και στα ΙΧ θα επιτρέπεται να περνούν χωρίς κανένα εμπόδιο.
Στο Βόρειο Έβρο, επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Στεφανακίδη, επικεφαλής του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου, από το πρωί έχουν ήδη μαζευτεί περίπου 200 τρακτέρ, με αυξανόμενη τάση, στον κόμβο των Καστανεών, επί της εθνικής οδού που οδηγεί στο Τελωνείο του Ορμενίου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και "το βράδυ θα συγκαλέσουμε γενική συνέλευση να αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας, για αύριο".
Στο μπλόκο του Προμαχώνα μετέβησαν σήμερα το πρωί άλλα περίπου 50 τρακτέρ, ανεβάζοντας το συνολικό τους αριθμό στα σχεδόν 1.000. Το πρωί οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του μεθοριακού σταθμού για λιγότερο από μισή ώρα, ενώ αύριο Παρασκευή μια μικρή δύναμη γεωργικών ελκυστήρων θα συνοδεύσει τους παραγωγούς σε πορεία διαμαρτυρίας στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας Σερρών, όπου και θα επιδοθεί ψήφισμα προς τον Αντιπεριφερειάρχη.
Στο τελωνείο της Εξοχής στη Δράμα, είχαμε διώρο αποκλεισμό νωρίτερα σήμερα από μια δύναμη περίπου 100 τρακτέρ τα οποία αποσπάστηκαν από το βασικό μπλόκο των αγροτών της περιοχής στη διασταύρωση των Κοκκινογείων, όπου βρίσκονται περισσότερα από 400 τρακτέρ. Όλο το μπλόκο αύριο Παρασκευή σχεδιάζει να μετακινηθεί στην πόλη της Δράμας, προκειμένου να συμπαρασταθεί σε κινητοποίηση, στην κεντρική πλατεία, που προγραμματίζουν οι επαγγελματικοί φορείς, αυτοαπασχολούμενοι και επιστήμονες, κατά των προωθούμενων μέτρων, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας θα επιστρέψουν στο κεντρικό τους μπλόκο.
Στο Κιλκίς διεξήχθη διαμαρτυρία με κοινή πορεία μέσα στην πόλη, με μετάβαση στο δημαρχείο και την αντιπεριφέρεια, από αγρότες του νομού, οι οποίοι έχουν δύο μπλόκα, ένα έξω από την πόλη και ένα στο Πολύκαστρο και πρόκειται να συνεδριάσουν απόψε για να καθορίσουν τη μετέπειτα στάση τους.
Στην πόλη των Γιαννιτσών έγινε ανάλογη διαμαρτυρία, με τη συμπαράσταση  επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της περιοχής και με συμμετοχή σχεδόν 500 τρακτέρ. Στα Γιαννιτσά υπάρχουν δύο μπλόκα, ένα στο φανάρι του Μελισσίου και ένα στο 2ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Γιαννιτσών - Θεσσαλονίκης, αλλά υπάρχει ζύμωση ανάμεσα στις δυνάμεις στα δύο σημεία, μήπως είναι σκόπιμο να συνενωθούν στο φανάρι του Μελισσίου.
Στη Χαλκηδόνα ανοικτή παραμένει αυτή την ώρα η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης– Έδεσσας. Το μπλόκο που έχει στηθεί στην περιοχή, με περίπου 340 τρακτέρ, έκλεισε το δρόμο το πρωί από τις 7.30 π.μ. έως τις 9.30 π.μ. και σχεδιάζει να πράξει το ίδιο και σήμερα το απόγευμα, μεταξύ 6.00 μ.μ. και 8.00 μ.μ. Την Παρασκευή, όπως είπε στο Agronews ο Θεόδωρος Νέλλος, το μπλόκο της Χαλκηδόνας έχει αποφασίσει να αποκλείσει τη διέλευση των οχημάτων για δύο ώρες, μεταξύ 12 μ. μ. και 14.00 μ.μ., ενώ πιθανότατα θα το επαναλάβει και το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Στον κόμβο του Νησελίου είχαμε ενίσχυση του αριθμού των τρακτέρ, τα οποία, πλέον, ξεπερνούν τα 550. Ο δρόμος, ωστόσο, δεν έκλεισε καθόλου σήμερα, ενώ για αύριο υπάρχει σκέψη να γίνει συμβολικός αποκλεισμός του κόμβου για περίπου μία ώρα το μεσημέρι.
Στα Μάλγαρα οι συγκεντρωμένοι αγρότες, με πάνω από 500 τρακτέρ, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των διοδίων για μία ώρα σήμερα το μεσημέρι και θα κάνουν το ίδιο και στις 6 το απόγευμα, ενώ συνεχίζουν να συγκεντρώνουν δυνάμεις και οι παραγωγοί στον κόμβο Κουλούρας.
Στην Πιερία, το μεγάλο μπλόκο είναι στη νότια είσοδο της Κατερίνης, με πάνω από 500 τρακτέρ. Το συντονιστικό εκεί αποφάσισε αύριο να γίνει πεζή διαμαρτυρία μέσα στην πόλη της Κατερίνης και να αποκλειστεί συμβολικά η εφορία, ενώ ως επόμενο βήμα μελετάται να ξεκινήσουν να κλείνουν και το δρόμο.
Στην Καστοριά δυνάμεις κατεβάζουν από σήμερα και οι αγρότες της περιοχής, με 150 τρακτέρ, επί του καθέτου της Εγνατίας, στη διασταύρωση προς Άργος Ορεστικό. Σκέψεις επίσης υπάρχουν, από κοινού με συναδέλφους τους και από την Φλώρινα, να υπάρξει μετακίνηση αγροτικών μηχανημάτων και προς τα τελωνεία Κρυσταλοπηγής και Νίκης.

πηγη:www.agronews.gr