Ετοιμάζονται μπλόκα από τον Προμαχώνα έως τα Τέμπη

18.01.2016

Ετοιμάζονται μπλόκα από τον Προμαχώνα έως τα Τέμπη
Περισσότερα από 800 τρακτέρ αγροτοκτηνοτρόφων των Σερρών βρίσκονται συγκεντρωμένα στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, ενώ από την από την ερχόμενη Τετάρτη προγραμματίζεται μπλόκο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων του Ν Λάρισας στα Τέμπη.
Σχετικά με τον Προμαχώνα, ο αγροτοσυνδικαλιστής Παύλος Αραμπατζής με δηλώσεις του διευκρίνισε πως «Η ουρά πολλών χιλιομέτρων που έχει σχηματιστεί στην είσοδο της Ελλάδας δεν οφείλεται σε δικές μας κινήσεις, αλλά στο γεγονός ότι η έλλειψη ανθρώπων στο τελωνείο της χώρας μας δεν ευνοεί την άμεση εξυπηρέτηση των οδηγών νταλικών που θέλουν να πατήσουν επί ελληνικού εδάφους».

Τα τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στο πάρκιν του Προμαχώνα και όπως εξήγησε «δεν έχουμε καμία απολύτως πρόθεση να κλείσουμε τα σύνορα της Ελλάδας με την Βουλγαρία».

Παράλληλα, επισήμανε ότι θα παραμείνουν στο σημείο για όσο καιρό χρειαστεί, σημειώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά «είπανε ότι θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό αρχές του Φλεβάρη και στέλνουμε το μήνυμα ότι θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις μέσα από τα τρακτέρ μας, νύχτα και ημέρα».

Μεταξύ άλλων, είπε ότι σε καθημερινή βάση θα διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς για τα αιτήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, ενώ θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα γενικές συνελεύσεις σε όλα τα χωριά του νομού Σερρών.

Υπογραμμίζεται ότι στο νομό Σερρών αναμένεται να δημιουργηθεί άλλο ένα μπλόκο, στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού, το οποίο και προετοιμάζει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων.

Μπλόκο στα Τέμπη από την Τετάρτη

Στα «στρατηγικής σημασίας» Τέμπη, θα στηθεί το μπλόκο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων του Ν Λάρισας, από την ερχόμενη Τετάρτη, όπως αποφασίστηκε το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον Πλατύκαμπο, με την συμμετοχή πλήθους αγροτών.

Την πρόταση για τα Τέμπη-ενώ αρχικά υπήρχε προσανατολισμός και για τον κόμβο Γυρτώνης- έκαναν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, καθώς όπως ανέφεραν, τα Τέμπη είναι σημείο αναφοράς για την Ελλάδα και βεβαίως για τον Νομό Λάρισας. Μαζί δε με άλλα σημεία «στρατηγικής» σημασίας στο άξονα της Εθνικής Οδού, θα αποτελέσουν, κατά τους αγρότες, ισχυρότερο σημείο «πίεσης», στο πλαίσιο του αγώνα που ξεκινούν προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Από την Κυριακή ξεκίνησε η συγκέντρωση των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και την Τετάρτη θα γίνει προσυγκέντρωση στον κόμβο Γυρτώνης και από εκεί, μετά τις 12 το μεσημέρι, θα ξεκινήσει η μετακίνηση προς τα Τέμπη.

Στα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων από την Λάρισα εκτός από το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής περιλαμβάνονται, επίσης, και αιτήματα που αφορούν τις επιστροφές πληρωμών πετρελαίου από το 2013, την πληρωμή των δικαιωμάτων, αλλά και την πληρωμή της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους, όπως επίσης και το θέμα της φορολόγησης του κρασιού καθώς επί ποδός πολέμου βρίσκονται και οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί.

Υπενθυμίζεται ότι η Συντονιστική Επιτροπή Λάρισας συμμετείχε στην συνεδρίαση τους Συντονιστικής Επιτροπής Ελλάδας στην Θεσσαλονίκη όπου και αποφασίστηκε η 20η Ιανουαρίου να είναι η κοινή ημερομηνία εξόδου όλων των αγροτών σε σημεία που έχουν επιλεγεί ενώ στις 28 Ιανουαρίου, διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη συλλαλητήριο κατά τα εγκαίνια της Agrotica και δεν αποκλείεται εν συνεχεία και νέα κάθοδος στην Αθήνα.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, συνεχίζει την συγκέντρωση τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και σήμερα Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα, στον Παλαμά Καρδίτσας, έχει προγραμματιστεί συνάντηση των τεσσάρων Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας, προκειμένου να αποφασιστεί η ημερομηνία εξόδου στην Εθνική Οδό. Το σημείο συνάντησης τους πάντως, είναι ο κόμβος της Νίκαιας.

πηγη:www.paseges.gr