Ανησυχία για τα σκληρά σιτάρια λόγω έλλειψης βροχών

05/01/2016

Παπαδογιάννης Γιάννης
Το ξεκίνηµα της νέας καλλιέργειας σκληρού σίτου στη χώρα µας δεν είναι ικανοποιητικό λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων. Φυσικά είναι πολύ νωρίς για να εκφράζονται έντονες ανησυχίες όσον αφορά την επόµενη παραγωγή,
αλλά σίγουρα προστίθεται µια ακόµη δυσκολία για τους καλλιεργητές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Οι πωλήσεις παραδοσιακά αυτή την περίοδο είναι υποτονικές, καθώς οι περισσότεροι µύλοι υπολειτουργούν. Οι τελευταίες τιµές που πληρώθηκαν στη Θεσσαλία κυµαίνονταν γύρω από τα 27 λεπτά το κιλό παραδοτέα. 

Στην τελευταία λίστα της Φότζια οι τιµές σηµείωσαν για άλλη µια εβδοµάδα απώλειες (-5 ευρώ το κιλό). Για την καλή ποιότητα (ειδικό βάρος 79-80 kg/hl, πρωτεΐνη 12,5%, υαλώδη 75%) κυµαίνονται στα 265-270 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα (ειδικό βάρος 77-78 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 60%) στα 260 µε 265 ευρώ ο τόνος.  Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στο Μιλάνο µε τις τιµές να χάνουν 3 ευρώ ο τόνος και τις εξαιρετικές ποιότητες να κυµαίνονται µεταξύ 278-283 ευρώ ο τόνος. 

Στη Γαλλία, οι εξαγωγές έχουν παγώσει, καθώς οι παραγωγοί δεν επιθυµούν να πουλήσουν σε αυτά τα χαµηλά επίπεδα. Να σηµειωθεί ότι κατόπιν της µείωσης, υπάρχει σταθεροποίηση στα 265 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι. Αναµένεται να δούµε αν οι βορειο-αφρικανικές χώρες θα στραφούν τελικά προς τις ευρωπαϊκές σοδειές, δεδοµένου ότι η διαθεσιµότητα από τον Καναδά περιορίζεται.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο πτωτικά κινούνται όλα τα δηµητριακά στις τελευταίες συνεδριάσεις του έτους. Σηµαντικό νέο των ηµερών είναι η επιστροφή της Αργεντινής στην εξαγωγή σίτου. Ανακλήθηκε ο εξαγωγικός δασµός από τον νέο πρόεδρο, µε αποτέλεσµα να µπορέσει η Αργεντινή να πουλήσει ξανά σιτάρια στην Αίγυπτο. Αναµένεται να δούµε ποιες επιπλοκές θα φέρει αυτή η απόφαση στη Ρωσία, της οποίας η παραγωγή κατείχε τα ινία στις πωλήσεις προς την Αίγυπτο. Τέλος, στη Γαλλία δεν υπάρχουν ιδιαίτερα νέα στη φυσική αγορά, µε αποτέλεσµα οι χρηµατιστηριακές τιµές να παραµείνουν αµετάβλητες στα 174 ευρώ ο τόνος.

πηγη:www.agronews.gr