Κρυφές παγίδες για τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και επιχειρηματιών από το φορολογητέο εισόδημα

12.01.2016

Κρυφές παγίδες για τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και επιχειρηματιών από το φορολογητέο εισόδημα
Πέραν του γεγονότος πως εκτινάσσονται αντικειμενικά οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν αγρότες και λοιποί επιτηδευματίες, βάσει του προσχεδίου του νέου ασφαλιστικού που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλο, το κριτήριο υπολογισμού τους βάσει του φορολογητέου εισοδήματος κρύβει αρκετές παγίδες.
Το θέμα χρειάζεται οπωσδήποτε διευκρινίσεις καθώς εισφορές και φόροι θα ανέλθουν σε κρατήσεις που αντιστοιχούν στο 60 έως 65% του πραγματικού εισοδήματος. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα εντοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο είναι διατυπωμένη η διάταξη για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, ο οποίος ανοίγει ζητήματα όπως τα εξής:
-Αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες κινδυνεύουν να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές όχι βάσει του πραγματικού τους εισοδήματος αλλά βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναφέρεται στο φορολογητέο εισόδημα. Φορολογητέο εισόδημα είναι το τεκμαρτό σε περίπτωση που αυτό ξεπερνά το πραγματικό.
-Επίσης, κινδυνεύουν να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές με βάση το καθαρό αποτέλεσμα της προηγούμενης χρήσης. Δηλαδή, αν μια χρονιά έχουν κέρδη 20.000 ευρώ και την επόμενη ζημιές, τη χρονιά του αρνητικού αποτελέσματος θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν στο ασφαλιστικό ταμείο εισφορές με βάση τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης.
-Οι επαγγελματικές δαπάνες έχουν πλέον διπλή σημασία. Βάσει των επαγγελματικών δαπανών θα μειώνεται όχι μόνο το φορολογητέο εισόδημα, κατά συνέπεια ο φόρος εισοδήματος, αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές. Επομένως, αν ένας ελεγκτής της εφορίας απορρίψει μια επαγγελματική δαπάνη, ο αγρότης ή ο επιτηδευματίας θα καλείται να πληρώνει και πρόσθετους φόρους και περισσότερες εισφορές.

Από τη μία το κίνητρο της φοροδιαφυγής μεγαλώνει (καθώς ταυτόχρονα θα γίνεται και εισφοροδιαφυγή) και από την άλλη μεγαλώνει η δύναμη του ελεγκτή της εφορίας. Μια απλή «λογιστική διαφορά» (δηλαδή η απόρριψη μιας δαπάνης) μπορεί να μπλέξει τον υπόχρεο σε μεγάλες οικονομικές περιπέτειες.

πηγη:www.paseges.gr