Κλειστά τα σύνορα κι από τις 2 πλευρές στον Προμαχώνα

17/02/2016

Γιαννακοπούλου Φανή
Σε νέο αδιέξοδο οδηγήθηκε η κατάσταση στον Προμαχώνα, με τα σύνορα να κλείνουν την Τρίτη και από τις δύο πλευρές. Από τη Δευτέρα οι Σερραίοι αγρότες αποφάσισαν τον επ’ αόριστον αποκλεισμό στις νταλίκες που κατευθύνονται προς τη Βουλγαρία, κάτι που τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή.

Η αντίδραση των Βουλγάρων οδηγών δεν άργησε να έρθει με την ίδια μορφή που είχε συμβεί και την περασμένη εβδομάδα. Η βουλγαρική ομοσπονδία ενώσεων οδικών μεταφορών απέκλεισε την κυκλοφορία όλων των οχημάτων από τα Κούλατα προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να κλείσουν τα σύνορα και από τις δύο πλευρές.
Οι Σερραίοι αγρότες που είναι συγκεντρωμένοι στον Προμαχώνα για τριακοστή δεύτερη ημέρα, άφησαν την Τρίτη ανοιχτά τα σύνορα για τα ΙΧ και τα λεωφορεία, όμως η διέλευση των οχημάτων προφανώς ήταν αδύνατη, αφού είχε ήδη κλείσει η βουλγαρική πλευρά.
Αποκλεισμός
Κλειστά παραμένουν τα ελληνο- βουλγαρικά σύνορα στον Προμαχώνα επ' αορίστον για όλους, όπως ανακοίνωσε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου του Προμαχώνα Ανέστης Κεμανιτζόγλου, σημειώνοντας ότι οι συμμετέχοντες στο μπλόκο του Προμαχώνα προχωρούν σε24ωρο αποκλεισμό, την ίδια ώρα που οι Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών στήνουν αντι-μπλόκα στην απέναντι πλευρά των συνόρων.
 «Όσο μας αγνοεί ο πρωθυπουργός εμείς θα είμαστε εδώ ακόμα πιο σκληροί. Συντασσόμαστε με τα μπλόκα που ήταν στο Σύνταγμα. Η Ελλάδα- Βουλγαρία έχει κοπεί στα δυο. Όσο αντέξουμε παραμένουμε» έγραψε πριν από λίγο μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook.
Αντίποινα Βούλγαρων οδηγών φορτηγών στα ελληνικά σύνορα
Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου σημείο ελέγχου στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα, σε αντίποινα για την αθέτηση της υπόσχεσης που είχαν δώσει Έλληνες αγρότες να αίρουν τον δικό τους αποκλεισμό για μερικές ώρες κάθε ημέρα.
«Η κατάσταση είναι ανυπόφορη», δήλωσε στο Reuters ο Μίρολιουμπ Στολάρσκι, επικεφαλής της βουλγαρικής ομοσπονδίας ενώσεων οδικών μεταφορών. «Αυτό που συμβαίνει είναι ταπεινωτικό, ο κόσμος δεν μπορεί να το αντέξει άλλο» πρόσθεσε.
Αναμένεται δε περαιτέρω όξυνση του κλίματος με κλείσιμο και των υπόλοιπων σημείων ελέγχου στα βουλγαρο-ελληνικά σύνορα την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου. Έλληνες αγρότες αποκλείουν κατά διαστήματα δρόμους που οδηγούν στην Βουλγαρία και αυτοκινητόδρομους στην Ελλάδα εδώ και περίπου τέσσερις εβδομάδες, διαμαρτυρόμενοι για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.
«Προφανώς, πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα και να δείξουμε ότι δεν υπάρχουν σύνορα ανάμεσα στην Βουλγαρία και στην Ελλάδα», είπε ο Στολάρσκι και συμπλήρωσε: «Και όταν δουν πως ο αποκλεισμός τους δεν είναι σημαντικός, τότε μπορεί να αντιληφθούν πως δεν είναι αυτός ο τρόπος να δέσουν τα χέρια των βούλγαρων οδηγών φορτηγών ή των βούλγαρων πολιτών... ».
«Να επιβληθούν κυρώσεις στην Ελλάδα»
Το πέρασμα Κουλάτα είναι κλειστό για όλα τα οχήματα, προκαλώντας ουρά 12 χλμ. βαρέων οχημάτων. Τα υπόλοιπα σημεία ελέγχου στα βουλγαρο-ελληνικά σύνορα θα κλείσουν σήμερα Τετάρτη.
Οι βούλγαροι οδηγοί φορτηγών ζητούν από τους Έλληνες αγρότες να υποσχεθούν ότι δεν θα αποκλείσουν άλλο τα σύνορα. Βάσει συμφωνίας που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι αποκλεισμοί επρόκειτο να αρθούν ορισμένες ώρες την ημέρα ώστε να μην σχηματίζονται ουρές φορτηγών στα σύνορα.
Την περασμένη Πέμπτη, τέσσερις βούλγαροι οδηγοί φορτηγών έσπασαν τους φράχτες που είχαν στηθεί κατά μήκος των συνόρων, λέγοντας ότι είχαν απηυδήσει με τους αποκλεισμούς δρόμων από έλληνες διαδηλωτές.
«Είπαν πως οι οικογένειές τους πεινάνε, αλλά τι γίνεται με τις οικογένειες των ανθρώπων που έχουν αποκλειστεί στα σύνορα, δεν πεινάνε κι εκείνες;» είπε ο Στολάρσκι.
Οι βουλγαρικές αρχές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στην Ελλάδα, λέγοντας πως οι αποκλεισμοί των ελλήνων αγροτών παραβιάζουν τις αρχές της ΕΕ για την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών.

Δείτε εδώ σχετικό βίντεο



πηγη:www.agronews.gr