Λιγότερα αναμένεται να είναι τα χρήματα των πληρωμών μέσα στον Φεβρουάριο

 11/2/2016

Λιγότερα αναμένεται να είναι τα χρήματα των πληρωμών μέσα στον Φεβρουάριο Πληρωμές στα μέσα Φεβρουαρίου, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ υποσχέθηκε στην Βουλή ο Υπουργός ΑΑΤ κ. Βαγγέλης Αποστόλου.
Ο ΑγροΤύπος συνέλεξε αξιόπιστες πληροφορίες από έγκυρες πηγές και αναλύει το τι αναμένεται να ισχύσει εξ' όσων είπε ο κ. Υπουργός.  Όπως αποκαλύπτει ο ΑγροΤύπος τα πράγματα δεν έχουν έτσι ακριβώς και τα ποσά είναι ακόμα μικρότερα από αυτά που εξαγγέλθηκαν. Πιο συγκεκριμένα μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να πληρωθούν μικρά υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης από εκκρεμότητες του 2014. Μαζί με κάποια άλλα ποσά από συνδεδεμένες, το συνολικό ύψος των πληρωμών μέσα στον μήνα δεν θα ξεπεράσει τα 30 - 35 εκατομμύρια ευρώ.
Τα ακριβή λόγια του κ. Αποστόλου στην Βουλή σχετικά με τις εν λόγω πληρωμές ήταν: « ...ο ΟΠΕΚΕΠΕ, που θα καταβάλλει στα μέσα του Φλεβάρη ποσό 50 εκατ. περίπου για συνδεδεμένες ενισχύσεις, εκκρεμότητες ενιαίας και αποζημιώσεις των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρώσικο εμπάργκο».
Τι αφορούν οι πληρωμές:
Ενιαία Ενίσχυση: ο ΑγροΤύπος πληροφορήθηκε ότι μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα πληρωθούν κάποιες εκκρεμότητες της ενιαίας ενίσχυσης του '14 (πριμ άρθρο 68 κ.ά) . Αυτό το ποσό δεν θα ξεπερνάει τα 9 έως 10 εκατομμύρια ευρώ. Μαζί με κάποιες πληρωμές για συνδεδεμένες, το συνολικό ύψος των χρημάτων που θα καταβληθεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου δεν θα ξεπεράσει τα 35 εκατομμύρια ευρώ.
Ως προς τις αποζημιώσεις των παραγωγών για το ρωσικό εμπάργκο, το πιθανότερο είναι να μην πληρωθούν εντός Φεβρουαρίου.
Σχετικά με τους παραγωγούς που βρίσκονται σε τεχνικό έλεγχο για τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, όπως πληροφορήθηκε ο ΑγροΤύπος πληρωμές για την συγκεκριμένη κατηγορία έχουν προγραμματιστεί να γίνουν προς το Πάσχα, καθώς την 1η Φεβρουαρίου έληξαν οι ενστάσεις οπότε θα χρειαστεί χρόνος μέχρι την οριστικοποίηση των δικαιωμάτων.

πηγη:www.agrotypos.gr