Στη Βουλή οι καθυστερήσεις πληρωμών συνδεδεμένων ενισχύσεων, υπόλοιπα ενιαίας και πρασινίσματος

 25/2/2016 

Την απαράδεκτη καθυστέρηση, που συνεχίζει επιδεικνύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να καταβάλει στους δικαιούχους Έλληνες παραγωγούς το σύνολο των 180 εκ. Ευρώ δεσμευμένων κοινοτικών κονδυλίων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις καθώς και τα υπόλοιπα 590 εκ. Ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης (10% της βασικής και 30% του πρασινίσματος),
καυτηριάζει η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή με σχετική ερώτηση, που απηύθυνε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου. Η κ. Αραμπατζή επισημαίνει ότι παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού, στις 5 Φεβρουαρίου 2016, από το βήμα της Βουλής ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει μέσα στο Φλεβάρη ποσό 50 εκ. ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και άλλες αποζημιώσεις, δυστυχώς δεν έχει πληρωθεί ακόμη ούτε ευρώ στους δικαιούχους παραγωγούς.
Παράλληλα, επισημαίνει μία ακόμη ασυνέπεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, καθώς ο κ Αποστόλου μετέθεσε για τον Απρίλιο του 2016 - από τον Φεβρουάριο, που είχε αρχικά δεσμευθεί - την πληρωμή του υπόλοιπου ποσού της ενιαίας ενίσχυσης, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ αδυνατεί, να διενεργήσει τους αναγκαίους ελέγχους, που απαιτούνται από τους Κοινοτικούς Κανονισμούς.

Και όλα αυτά συμβαίνουν, υπογραμμίζει η κ. Αραμπατζή, τη στιγμή, που οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται στους δρόμους εδώ και έναν μήνα διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην επιβίωση λόγω της πρωτοφανούς φοροεπιδρομικής και εισφοροεισπρακτικής πολιτικής της Κυβέρνησης απέναντι και στον πρωτογενή τομέα και ενώ η πλειονότητα των κρατών - μελών της ΕΕ έχουν πληρώσει ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2015 το σύνολο σχεδόν των επιδοτήσεων και όχι απλά την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, όπως συνέβη στη χώρα μας.

Αναλυτικά, η Ερώτηση, που κατέθεσε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Έχουμε φτάσει ήδη στα τέλη Φεβρουαρίου του 2016 και παρά τις δεσμεύσεις σας από το βήμα της Βουλής στις 5 Φεβρουαρίου 2016, ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει μέσα στο Φλεβάρη ποσό 50 εκ. Ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και άλλες αποζημιώσεις, ακόμα δεν έχει καταβληθεί ούτε Ευρώ στους Έλληνες δικαιούχους παραγωγούς από το σύνολο των 180 εκ. ευρώ, που αποτελούν δεσμευμένα κοινοτικά κονδύλια μόνο για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Παράλληλα, μεταθέτετε για τον Απρίλιο του 2016 – από τον Φεβρουάριο, που είχατε αρχικά δεσμευθεί - την πληρωμή των υπολοίπων 590 εκ. Ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης (10% της βασικής και 30% του πρασινίσματος) καθώς αδυνατείτε, όπως επανειλημμένως σας είχα προειδοποιήσει, να διενεργήσετε μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ τους αναγκαίους ελέγχους, που απαιτούνται από τους Κοινοτικούς Κανονισμούς.

Την ίδια ώρα οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται στους δρόμους εδώ και έναν μήνα διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην επιβίωση λόγω της πρωτοφανούς φοροεπιδρομικής και εισφοροεισπρακτικής πολιτικής σας απέναντι και στον πρωτογενή τομέα, καθώς αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν έστω και στοιχειωδώς στη γιγάντωση των οικονομικών επιβαρύνσεων εναντίον τους, που δημιουργεί ορατό κίνδυνο για την βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.

Ως εκ τούτου και επειδή:

Τα χρήματα από τις κοινοτικές επιδοτήσεις αποτελούν απαραίτητη οικονομική ανάσα για τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής, ιδιαίτερα σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία

Παρά τους ανυπόστατους ισχυρισμούς σας για το αντίθετο, τα περισσότερα από τα κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν πληρώσει ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2015 το σύνολο σχεδόν των επιδοτήσεων και όχι απλά την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, όπως εσείς

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.    Πότε θα πληρώσετε το σύνολο των συνδεδεμένων ενισχύσεων στους δικαιούχους παραγωγούς;
2.    Γιατί και παρά τις δεσμεύσεις σας υπάρχει αυτή η τεράστια καθυστέρηση στην πληρωμή τους;
3.    Γιατί ανακοινώσατε προσφάτως την πληρωμή μόνο των 50 εκ. Ευρώ από τα 180 συνολικά εκ. Ευρώ, που είναι δεσμευμένα κονδύλια για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις;
4.    Θα προλάβετε να πληρώσετε το «πρασίνισμα» τον Απρίλιο του 2016 ή θα υπάρξει εκ νέου παράταση;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Φωτεινή Αραμπατζή

πηγη:www.agrotypos.gr