Παράθυρο διαφυγής στο αφορολόγητο βλέπει ο Μπούτας από το Μαξίμου

25/02/2016

Ο Βαγγέλης Μπούτας έδειξε να κλείνει το μάτι για επιστροφή των αγροτών στα αγροκτήματα, μιας και ο χρόνος πιέζει τις εαρινές σπορές.Πανάγος Γιάννης  
Σήμα για σταδιακή αποχώρηση από τα μπλόκα, δίνουν οι δηλώσεις του Βαγγέλη Μπούτα έξω από το Μαξίμου μετά από συνάντηση 2.30 ωρών με τον πρωθυπουργό.

Ο Βαγγέλης Μπούτας έδειξε να κλείνει το μάτι για επιστροφή των αγροτών στα αγροκτήματα, μιας και ο χρόνος πιέζει τις εαρινές σπορές.
Η δήλωση Μπούτα ότι η κυβέρνηση δέχεται για πρώτη φορά συζήτηση για αφορολόγητο των αγροτών (το ύψος του οποίου πιθανόν να φθάσει και τα 12.000 ευρώ), δείχνει διάθεση διαλλακτικότητας από την πλευρά των «σκληρών» της Νίκαιας, οι οποίοι θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις επί του οδοστρώματος τις επόμενες ώρες.
Σε κάθε περίπτωση, ο Βαγγέλης Μπούτας έδειξε να κλείνει το μάτι για επιστροφή των αγροτών στα αγροκτήματα, μιας και ο χρόνος πιέζει, η προετοιμασία των εαρινών καλλιεργειών είναι σε πλήρη εξέλιξη και το ασφαλιστικό, όπως είπε, «είναι κάτι για το οποίο δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα».
Στις επιτροπές αγώνα των κατά τόπους μπλόκων παρέπεμψε ο Βαγγέλης Μπούτας σε ό,τι αφορά τη συνέχιση ή μη των αγροτικών κινητοποιήσεων, προσθέτοντας πως οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα θα αναμένουν να δουν τον σχετικό νόμο που θα καταθέσει η κυβέρνηση. «Είμαστε 40 μέρες στον αγώνα. Αυτός ο αγώνας αφήνει παρακαταθήκη για το κίνημα. Θα συνεχιστεί ο αγώνας μαζί με τους εργαζόμενους τους αυτοαπασχολούμενους τα λαϊκά στρώματα. Μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά συζήτησαν αφορολόγητο. Θα περιμένουμε να δούμε τι προβλέπει ο νόμος. Παραμένουμε σε ετοιμότητα για συνέχιση του αγώνα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αγωνιζόμαστε για τον εαυτό μας. Μας στήριξε το 80% του λαού», είπε ο ίδιος.
Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο ίδιος είπε τα εξής: «Για το ασφαλιστικό ζητήσαμε να αποσυρθεί και κάναμε την δική μας πρόταση. Ζητήσαμε να σταματήσει κάθε δίωξη σε αγροτοδικεία. Μπορεί να γίνει με μια τροπολογία στη Βουλή. Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε με βάση το τι έλεγε το Μνημόνιο. Εμείς διαπραγματευόμαστε για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε στα χωριά μας. Καλά κρατεί ο δικός μας αγώνας».
Όπως ανέφερε πλέον στο τραπέζι έχει μπει και το αφορολόγητο των αγροτών για πρώτη φορά, ενώ το ασφαλιστικό είπε ότι ήταν να εφαρμοστεί εδώ και δύο μήνες και ακόμα δεν έχει κατατεθεί.

«Το τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο δεν ήταν έτοιμο για να το δούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Μπούτας, υπογραμμίζοντας ότι «η καρδιά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλά κρατεί αλλά καλά κρατεί και ο δικός μας αγώνας».
«Ζητήσαμε, σημείωσε, να αποσυρθεί το ασφαλιστικό. Οι αγρότες να πληρώνουν όσα πληρώνουν και τώρα και να καλυφθούν όλοι οι ανασφάλιστοι οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει τα βιβλιάριά τους».
«Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε με βάση το τι έλεγε το μνημόνιο και τι προτείνει τώρα η κυβέρνηση. Εμείς διαπραγματευόμαστε για την επιβίωση μας», συμπλήρωσε.
Το αν θα συνεχιστεί ο αγώνας θα το αποφασίσουν οι συνελεύσεις, είπε ο κ. Μπούτας, σημειώνοντας ότι «εμείς εκφράζουμε με τα αιτήματά μας τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις Μπούτα μετά τη συνάντηση


 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Στοργή και προδέρμ για τους μικρούς αγρότες δείχνει σήμερα το Μαξίμου Νέα επίθεση… αγάπης, αυτή τη φορά με επίκεντρο τους «μικρούς αγρότες», θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κλείσει το αγροτικό ζήτημα, χωρίς μάλιστα αυτό να αφήσει βαθιές «πολιτικές πληγές» στη σχέση της πολυπληθούς αγροτικής τάξης με τον χωλαίνοντα κυβερνητικό συνασπισμό.

Μια από τις τελευταίες πράξεις στο αγροτικό δράμα που έχουν δημιουργήσει οι κυβερνητικοί χειρισμοί εκτυλίσσεται σήμερα στο Μαξίμου κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης για τις 10.30 το πρωί συνάντησης εκπροσώπων από το μπλόκο της Νίκαιας (Μπούτας, Τζέλας, Μαρούδας) με τον πρωθυπουργό.

Οι πληροφορίες θέλουν τη συνάντηση να γίνεται υπό την πίεση της βάσης για τον Βαγγέλη Μπούτα και υπό την πίεση των γεγονότων, μετά την αποτυχία κατευνασμού της κατάστασης στον αγροτικό χώρο την περασμένη Δευτέρα, για τον Αλέξη Τσίπρα.

Η συνάντηση έρχεται μια μέρα μετά την εισαγγελική παραγγελία για… αποκατάσταση της κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς και τις πρωθυπουργικές δηλώσεις το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, για πλειοψηφία αγροτών με χαμηλά εισοδήματα και για μειοψηφία πλουσίων που δεν θα προστατευθεί από την κυβέρνηση. 
Τσίπρας: Λύσεις μέσα από το διάλογο και τη σύνθεση
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση» τόνισε ο Πρωθυπουργός υποδεχόμενος το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας πως διαφωνεί με λογικές ποινικοποίησης των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η προσπάθεια που κάνουμε σήμερα μέσα από τον διάλογο είναι σε θετική κατεύθυνση, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Όπως είπε, η έγνοια μας πρέπει να είναι στη μεγάλη πλειονότητα του αγροτικού κόσμου που περνάει δύσκολα

Δείτε εδώ τις πρώτες δηλώσεις Τσίπρα κατά την υποδοχή των αγροτών 







Όταν, μάλιστα, συναντήθηκε με τον γνωστό αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα είχαν έναν σύντομο διάλογο για το τσίπουρο με τον κ. Μπούτα να του δίνει μια μποτίλια με το ποτό και να του λέει ότι «εάν περάσουν τα μέτρα τότε αυτό θα είναι το τελευταίο γνήσιο τσίπουρο, μετά θα είναι μαϊμού». «Μόνο τον ήλιο και το τσίπουρο δεν μπορούν να μας πάρουν» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού.
Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο


 

Την Τετάρτη το Agronews έγραφε 

Εισαγγελική παρέμβαση για τα μπλόκα, Πέμπτη πρωί στο Μαξίμου ο Μπούτας
Σε δύο επίπεδα ξεδιπλώνεται η κυβερνητική τακτική για τον έλεγχο της κατάστασης στο αγροτικό μέτωπο, μετά την άδοξη έκβαση της συνάντησης της περασμένης Δευτέρας στο Μαξίμου και την κακή υποδοχή που είχε τελικά το πακέτο 25 σημείων από τους αγρότες.

Κατά πρώτον, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζητά από τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία για όσους κλείνουν τους δρόμους, διαπράττοντας το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.
Κατά δεύτερον, οι πληροφορίες θέλουν το Μαξίμου να ενημερώνει τον Βαγγέλη Μπούτα και το μπλόκο της Νίκαιας ότι αναμένονται την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στις 10:30 π.μ. για συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και οι δύο εξελίξεις έρχονται να διευκολύνουν κατά κάποιο τρόπο μια διαδικασία εκτόνωσης της εκρηκτικής κατάστασης, που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα στους εθνικούς δρόμους. Η εισαγγελική παραγγελία δίνει στους αγρότες τη δυνατότητα να μιλήσουν για αυταρχισμό της κυβέρνησης και ταυτόχρονα το απαραίτητο άλλοθι να εγκαταλείψουν τους εθνικούς κόμβους, ενώ η συνάντηση με τους σκληρούς του Μπούτα, ενδεχομένως έχει και το κάτι τις (πιθανότατα το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ), που θα επιτρέψει και στους πρωταγωνιστές της Νίκαιας να μην επιστρέψουν με άδεια χέρια.   
Εισαγγελική Εντολή
Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προκάλεσαν τα μπλόκα των αγροτών και οι αποκλεισμοί των δρόμων. Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη με παραγγελία της προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας ζητεί να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία για όσους κλείνουν τους δρόμους διαπράττοντας το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.
Όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά , η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απευθυνόμενη στους εισαγγελείς: «Θεωρώ υποχρέωσή μου»  να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους.
Ολόκληρη η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου έχει ως εξής:
Προς
τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και
δι' αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους
Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από τους συμμετέχοντες κλπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ' αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ, όπως ισχύει). Η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας.
Θεωρώ υποχρέωσή μου, να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Πέφτει κατηγορία η ελληνική γεωργία, αφήνουν κτήματα οι καλλιεργητές Σε υποβάθμιση της αγροτικής παραγωγής και σε σημαντική πτώση των αποδόσεων οδηγεί το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στις τάξεις του αγροτικού κόσμου και ο φόβος της υπερφορολόγησης της αγροτικής δραστηριότητάς. Η παρατεταμένη παραμονή των αγροτών στις εθνικές οδούς και η άρνησή τους να επιστρέψουν στα κτήματά τους, συνδέεται άρρηκτα αυτή τη φορά με τις δυσκολίες τους να ανταποκριθούν στις καλλιεργητικές τους υποχρεώσεις, αλλά και με την πεποίθησή τους πλέον ότι η εντατικοποίηση των προσπαθειών τους δεν έχει νόημα.

Το όλο κλίμα έχει επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο μετά την τελευταία συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου και με την αίσθηση που αποκόμισαν οι νέοι κυρίως εκπρόσωποι του κλάδου ότι η κυβέρνηση εχθρεύεται τους αγρότες και σε κάθε περίπτωση υπονομεύει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στο συγκεκριμένο πεδίο δράσης.
Η εικόνα που διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα, ενισχύει τις ανησυχίες ότι η ελληνική γεωργία θα διολισθήσει το επόμενο διάστημα σε ένα μοντέλο χαμηλών εισροών και ελάχιστης προσπάθειας, έτσι ώστε να αποφευχθούν με κάθε τρόπο ακόμα και στοιχειώδεις καλλιεργητικές δαπάνες από τη στιγμή που, όπως εκτιμούν, το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών και φορολογίας τιμωρεί την παραγωγικότητα.
Την ίδια στιγμή, από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και στην πρωινή παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στο Mega, τη ρητορική του διαλόγου διαδέχεται τώρα η ανελέητη προπαγάνδα, που στόχο έχει να φέρει τους αγρότες απέναντι στις άλλες κοινωνικές ομάδες.
Κατά τα λοιπά, από την τοποθέτηση Αποστόλου έμεινε ανοικτό το ενδεχόμενο το αφορολόγητο όριο των αγροτών που θα ισχύσει από φέτος να διαμορφωθεί στις 12.000 ευρώ, αντί 9.500 ευρώ που αναφέρθηκε στη συνάντηση του Μαξίμου.

Την Τρίτη το Agronews έγραφε

Επιβεβαίωση των χειρότερων φόβων αποτέλεσε η συνάντηση στο Μαξίμου Χειρότερα δεν θα μπορούσε να πάει η 5ωρη συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό το μεσημέρι της Δευτέρας και τώρα οι κάτοχοι των τρακτέρ που έχουν καταλάβει τις οδικές αρτηρίες βρίσκονται αντιμέτωποι με το γνωστό δίλημμα μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Μπροστά τους έχουν την ανάγκη να υποστηρίξουν με ότι μέσα τους έχουν απομείνει την παραγωγική προσπάθεια για άλλη μια καλλιεργητική περίοδο.

Πίσω, βρίσκεται μια κομψοραμένη πρόταση, η οποία όχι μόνο δεν απαντάει στα κρίσιμα ζητήματα που έβγαλαν τους αγρότες στο δρόμο, αλλά εμφανίζεται ως «θείο δώρο», το οποίο αν αρνηθούν θα είναι... αχαριστία.
Προφανώς αυτό είναι που δημιούργησε τόσο μεγάλη ένταση στις χθεσινοβραδυνές συνελλεύσεις των μπλόκων, κι αυτό θα είναι, όπως όλα δείχνουν, που θα κάνει για μια ακόμη φορά το κίνημα να ξεφουσκώσει. Το έργο είναι χιλιοπαιγμένο, ωστόσο, ο συνδυασμός αμετανόητων και άπειρων πρωταγωνιστών, απέναντι σε μια κυβέρνηση που αποδεικνύεται μετρ της προπαγάνδας δεν αφήνει περιθώρια για καλύτερη τύχη στους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής.
Επί της ουσίας τα μεγάλα θέματα είναι δύο:
α) Στο ασφαλιστικό, όσο παραμένει η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα, ακόμη και αν ο ανώτερος συντελεστής κύριας ασφάλισης (προστίθενται εδώ οι επιβαρύνσεις για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και Αγροτική Εστία) περιορίζεται στο 16% (για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες), το επί πλέον κόστος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και ειδικά όσων παρουσιάζουν θετικό αποτέλεσμα οικονομικής δραστηριότητας είναι δυσβάστακτο.
β) Στο φορολογικό, μένει να διευκρινισθεί αν στο αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, όπως ανεπίσημα αναφέρθηκε, προστίθεται ή όχι το αφορολόγητων των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Η αίσθηση που αποκόμισαν οι παρεβρεθέντες στη συνάντηση είναι πως το πρώτο καταργεί το δεύτερο. Σ’ αυτή την περίπτωση οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες από τα όποια οφέλη.
Κατά τα λοιπά, καθρεφτάκια για ιθαγενείς. Φωτοβολταϊκά για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (Net Metering) διακηρυγμένη απόφαση από τα τέλη του 2014, σύμβουλοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες τον Αύγουστο του 2014), υποσχέσεις για τακτική καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων αρχής γενομένης το Νοέμβριο κάθε έτους και εκκαθάριση τον Ιούνιο του επόμενου (δηλαδή χειρότερα απ’ ότι συνέβαινε παλιά), ρύθμιση των οφειλών προς τη ΔΕΗ σε 36 δόσεις (όσοι είχαν τα πλήρωσαν), θέσπιση του εργόσημου (εφαρμόζεται και εκπίπτει ήδη, αλλά ποιος είναι σε θέση να το εφαρμόσει), έλεγχος της ασυδοσίας στην αγορά και των καρτέλ (μας τα είπαν και άλλοι). Μέχρι και η δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού εφευρέθηκε για να συμπληρωθεί η λίστα με τα 25 μέτρα – χάρισμα για τους αγρότες.
Δείτε εδώ σχετικό βίντεο



Από τη Δευτέρα το Agronews έγραφε

Φτωχή η συνάντηση στο Μαξίμου στα μπλόκα οι αποφάσεις των αγροτών Μετά από 5 ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση, με τους αγρότες να κάνουν λόγο για ουσιαστικό διάλογο. Ωστόσο, άγνωστο μένει προς το παρόν στο σύνολό του το περιεχόμενο των απαντήσεων, ενώ εκπρόσωποι της διαπραγματευτικής ομάδας τόνισαν φεύγοντας από το Μαξίμου ότι οι αποφάσεις για τη συνέχεια θα ληφθούν στα μπλόκα.

Το ασφαλιστικό παραμένει το κρίσιμο ζήτημα και, όπως δείχνουν οι πρώτες πληροφορίες του Agronews, οι κυβερνητικές προτάσεις δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις των αγροτών.
«Καμία απάντηση που να απαντά στα πραγματικά ζητήματα που τίθενται από τους εξεγερμένους αγρότες δεν δόθηκε στη συνάντηση», τονίζει στο Agronews εκπρόσωπος των αγροτών από το μπλόκο των Μικροθηβών που συμμετείχε στη συνάντηση, προβλέποντας ότι και η απάντηση των αγροτών θα είναι αρνητική.
Δεν αποσυνδέται εισόδημα από εισφορές
Εν τω μεταξύ απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αλλά και αποσύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τους αγρότες.
Όπως δήλωσε στο AgroNews εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Μ. Μητσιούδης από το μπλόκο Χαλκηδόνας, «ο πρωθυπουργός μας εξήγησε ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης στη χώρα δεν υπάρχει περιθώριο να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Επίσης, ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποσύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών ΟΓΑ από το φορολογητέο εισόδημα και πως μελλοντικά (χωρίς να διευκρινίζεται πότε και σε ποιο βαθμό) ο συντελεστής φόρου θα ανέλθει στο 22%, αφού στο φορολογητέο θα προστεθούν και ποσά επιδοτήσεων, που λαμβάνουν οι αγρότες».
Κουβέντα ελάφρυνσης, σύμφωνα με πληροφορίες του AgroNews, έγινε μόνο για το κόστος παραγωγής, αν και «κάπως αόριστα», όπως δήλωσαν οι αγρότες που συμμετείχαν. 
Κατά κάποιες πληροφορίες η κυβέρνηση φέρεται να πρότεινε στους αγρότες να ισχύσουν τρεις κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών με συντελεστές 12%,15% και 20% και μια επιπλέον  προαιρετική με συντελεστή 16% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με παράλληλη αυτονόμηση του ΟΓΑ ως ασφαλιστικού (και όχι μόνο προνοιακού) φορέα των αγροτών μέχρι το 2021.
«Έγινε ουσιαστικός διάλογος, αλλά το λόγο πλέον έχουν τα μπλόκα», είπαν μπροστά στις κάμερες εκπρόσωποι των αγροτών. «Είμαστε μακριά από συμφωνία», είπαν κάποιοι ωστόσο μακριά από τις κάμερες.
Χωρίς δηλώσεις αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το πάρας της μαραθώνιας συνάντησης, οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, και Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση στους αγρότες
Πενταετή μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021, κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021, παράλληλα με δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική, αλλά και θέσπιση αφορολόγητου ορίου για μικρούς και μεσαίους αγρότες περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η πρόταση της κυβέρνησης.
Αναλυτικά η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη
Η κυβέρνηση επεδίωκε και επιδιώκει τον απευθείας διάλογο με τους αγρότες. Η σημερινή συνάντηση είναι ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκε η πλειοψηφία των μπλόκων και των αγροτικών κινητοποιήσεων και έγινε μια ειλικρινής συζήτηση.

Στους εκπροσώπους των αγροτών, καταστήσαμε σαφή την δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αγροτών, ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που είναι γνωστές σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Τα μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, που παρουσιάσαμε στην σημερινή συνάντηση, αφορούν το σύνολο των αγροτών και των δραστηριοτήτων τους, με ισχυρή έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.
Τα μέτρα αυτά είναι:
Για το ασφαλιστικό:
1. Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.
2. Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.
3. Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.
4. Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

Για το φορολογικό:
5. Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.
6. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.
Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από την σημερινή.
Επίσης η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Τα μέτρα αυτά είναι:
7. Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.
8. Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.
9. Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.
10. Άμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.
11. Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
12. Στήριξη των νέων αγροτών,  έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.
13. Επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.
14. Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και η μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων.  Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κάρτας και για τους αγρότες που έχουν ανοιχτά δάνεια.
15. Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ. Φραγμός στην διακίνηση προϊόντων με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες –πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.
16. Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατ εξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.
17. Άμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών. Δομές αυστηρού ελέγχου για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος που δυσφήμισαν τον συνεταιριστικό θεσμό.
18. Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, με την συμμετοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.
19. Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς,
20. Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
21. Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.
22. Ειδικό σχέδιο για ην στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την διατροφική επάρκεια. Την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την συμπληρωματική απασχόληση ιδιαιτέρα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.
23. Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείρισή τους.
24. Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.
25. Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού με στόχο την διατήρηση, αναπαραγωγής, εμπορίας και προώθησης του εγχώριου γενετικού υλικού.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την απόφασή της να στηρίξει με κάθε διαθέσιμο μέσον τον αγροτικό τομέα, στον οποίο αποδίδει καθοριστική σημασία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώξαμε -και αποδείξαμε ότι το εννοούμε- ο διάλογος με τους εκπροσώπους των αγροτών, παρά την δύσκολη συγκυρία, να είναι παραγωγικός, ειλικρινής και αποτελεσματικός.

Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε

Συνωστισμός στα σκαλιά του Μαξίμου με χαμηλές προσδοκίες η συνάντηση


Όσοι χώρεσαν έχουν μπει στη συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Οι τελευταίοι που πρόβαλαν αντιρρήσεις για τη σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας ήταν, με βάση το ρεπορτάζ, οι εκπρόσωποι του Πανελλαδικού, οι οποίοι ζητούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή διεύρυνση του καταλόγου των συμμετεχόντων, προκειμένου να ξεπερασθούν ακόμα και οι εντός της κίνησής τους διαφωνίες.


Αν κάτι δεν έχει αλλάξει οι του Πανελλαδικού μένουν προς το παρόν εκτός συνάντησης, ενώ η διαδικασία προχωράει με τους εκπροσώπους του άξονα Τέμπη – Μικροθήβες.

Μ’ αυτά τα δεδομένα, οι προσδοκίες σε ότι αφορά το αποτέλεσμα της συνάντησης, η οποία είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα, δεν μπορούν να θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόλογες, εκτός κι αν τα περιθώρια υποχώρησης από την πλευρά της κυβέρνησης αποδειχθούν… αφοπλιστικά.


Τσίπρας: Χωρίς ανάκτηση εθνικού πλούτου, δεν μιλάμε για εισόδημα
Υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των αγροτών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτέλεσμα. Όχι μόνο μια εκπροσώπηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όταν υπάρχουν τα μπλόκα, προβολή στα ΜΜΕ, αλλά να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Εγώ θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δικές σας θέσεις και τις δικές σας προτάσεις. Και την ίδια στιγμή οι δικές σας θέσεις και οι δικές σας προτάσεις δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη και το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες, το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να δουλεύουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης «ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πέντε χρόνια, από το 2010 έως το 2015, υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου». «Από τα 245 δισ. ευρώ που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. ευρώ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση.  Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες, αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πραγματικά ανοιχτός να κάνουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο και θα ακούσω με πολύ προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις σας διότι ήδη έχω δει ότι τα αιτήματα σας είναι μια πολύ καλή βάση ενός διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό», σημείωσε.
Οι πρώτες δηλώσεις Τσίπρα



Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Δεκτή αύξηση ασφαλιστικών εισφορών αρκεί να μην συνδέονται με το εισόδημα
Με επεξεργασμένη πρόταση για αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από τα έσοδα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και σ’ αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να γίνει δεκτή μια αύξηση της προβλεπόμενης σήμερα δαπάνης για την ασφάλιση, προσέρχονται στο διάλογο με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των αγροτών.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να συμμετέχουν τελικά στη συνάντηση του Μαξίμου 19 εκπρόσωποι αγροτών, εκ των οποίων 11 από τον άξονα Τέμπη – Μικροθήβες, 5 από το πανελλαδικό (νεολαίοι 2008) και 3 από τα μπλόκα της Πελοποννήσου.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν:
Καλογιάννης
Τσιοτίνας
Δημητρίου
Ζαφειρόπουλος
Τσίρκας
Σόρκος
Τσίλιας
Παπαδάκης
Τοπάλης
Ξυραδάκης
Ευαγγελόπουλος
Σίργας
Γιαλαγκολίδης
Μητσιούδης
Τσώνης
Δημητριάδης
Καλογιάννης
Πονερίδης
Γκόντιας

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Χωρίς προετοιμασία και με δύο γραμμές ξεκινάει στις 12 ραντεβού στο Μαξίμου Με όλα τα θέματα ανοιχτά και χωρίς τη δέουσα προετοιμασία ξεκινάει στις 12 το μεσημέρι (Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου) στο Μαξίμου η πρώτη φάση του διαβούλευσης του πρωθυπουργού με εκπροσώπους αγροτών.

Με βέβαιη τη συμμετοχή του Πανελλαδικού, μέλη του οποίου συνεδριάζουν αυτή την ώρα για τον ορισμό των εκπροσώπων που θα παραβρεθούν στη συνάντηση και με δεδομένη τη συμμετοχή του άξονα Μικροθήβες – Τέμπη, τα στελέχη του οποίου βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, αυτό το οποίο μοιάζει με κινούμενη άμμο, είναι η βάση πάνω στην οποία θα γίνει η συζήτηση.
Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει καταφέρει αυτό το οποίο από την αρχή επεδίωκε, δηλαδή να δημιουργήσει ρήγματα στις τάξεις των αγροτών και να εμφανίζει τους εκπροσώπους του διαφωνούντες την ώρα που εκείνη βελτιώνει τις προτάσεις της.
Σημειωτέον ότι από τις δύο γραμμές που θα κυριαρχήσουν από πλευράς αγροτών στη συνάντηση της Δευτέρας στο Μαξίμου, μια τρίτη γραμμή είναι αυτή του μπλόκου της Νίκαιας που ζητάει ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, θέση με την οποία δεν είναι βέβαιο ότι συντάσσονται τα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που επιμένουν στη σκληρή γραμμή και αρνούνται, όπως λένε, έναν προσχηματικό διάλογο.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει που βρίσκεται η αλήθεια και που η μπλόφα. Από την άλλη πλευρά, οι θέσεις που μέχρι στιγμής εμφανίζονται ως αποφάσεις της χθεσινοβραδυνής κυβερνητικής σύσκεψης στο Μαξίμου, τουλάχιστον για το ασφαλιστικό, δεν δείχνουν να γεφυρώνουν το χάσμα με τους αγρότες και απλώς περιπλέκουν την κατάσταση. 

Από την προηγούμενη εβδομάδα το Agronews έγραφε

Βήμα στο κενό μοιάζει η συνάντηση Τσίπρα-αγροτών στις 12 τη Δευτέρα Με µόνο σίγουρο µέχρι στιγµής την ώρα (12 το µεσηµέρι της ∆ευτέρας), που θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού µε τους αγρότες στο Μαξίµου, όλα τ’ άλλα είναι ανοιχτά. Από την ατζέντα της διαβούλευσης, δηλαδή τα θέµατα που θα τεθούν προς διαπραγµάτευση, τη θέση των προσερχόµενων απέναντι σ’ αυτά, τη σύνθεση της διαπραγµατευτικής οµάδας που θα αναλάβει να εκπροσωπήσει τους εξεγερµένους εδώ και ένα µήνα αγρότες.

Από την άλλη πλευρά, η κυβερνητική προπαγάνδα, τα τελευταία 24ωρα έχει κάνει καλά τη δουλειά της. Η εβδοµάδα ξεκίνησε µε διαρροές για µια γενικευμένη οπισθοχώρηση από τη γνωστή πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και ολοκληρώνεται µε µια επάνοδο, από διαφορετικό ίσως δρόµο, στα ίδια και χειρότερα.
Αρκεί να αναφερθεί ότι µε βάση τα όσα είδαν το φως της δηµοσιότητας τις τελευταίες ώρες, οι αγρότες θα µπορούν να επιλέξουν ανάµεσα τρεείς ασφαλιστικές κλάσεις, καταβάλλοντας το  10%, το 15% ή το 20% του φορολογητέου εισοδήµατος, εισπράττοντας αντίστοιχα σύνταξη της τάξεως των 192, 288 ή 384 ευρώ το µήνα.
Πού βρίσκεται όµως η «παγίδα»; Στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε από το ότι οι αγρότες πρέπει να πληρώσουν για να καλυφθούν τα ελλείμματα στην κοινωνική ασφάλιση (γενικά) και όταν φάνηκε ότι δεν  είναι εύκολο ή µάλλον δεν μπορούν να πληρώσουν, η πρόταση είναι... τότε να τους κόψουµε τη σύνταξη. Κάπως έτσι, οι αγρότες καλούνται να επωµισθούν βάρη που δεν τους ανήκουν.
∆ιότι, ως γνωστόν, οι κατώτατες συντάξεις ανασφάλιστων απ’ όλες τις κοινωνικές  οµάδες και όχι µόνο αγροτών, δεν είναι χρηµατοδοτική ευθύνη µόνο των επαγγελµατιών του αγροτικού χώρου.
Από ‘κει και πέρα, ο διάλογος µε τον πρωθυπουργό, τουλάχιστον µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές, έµοιαζε να είναι... ένα βήµα στο κενό! Κι αυτό γιατί, στο µεν στρατόπεδο των αγροτών οι αντεγκλήσεις και αµφισβητήσεις µεταξύ των εκπροσώπων µεγάλωσαν αντί να παραµερισθούν, από δε την πλευρά της κυβέρνησης φάνηκε ότι ούτε θέλει ούτε µπορεί να αλλάξει την πορεία των πραγµάτων.
Οι αναφορές σε επιµέρους και άσχετα µε το ασφαλιστικό και τη φορολογία ζητήµατα, όπως π.χ. οι ρυθµίσεις για τα χρέη αγροτών στη ∆ΕΗ, τα ηµερολόγια για τις πληρωµές των ενισχύσεων, οι αόριστες «επεµβάσεις» στα κόστη παραγωγής και πολλά άλλα, είναι για να λέγονται. 
Αν µάλιστα ληφθεί υπ’ όψη ότι σ’ αυτό το ανοµοιογενές κράµα εκπροσώπων των αγροτών που θα κληθούν τελικά στο Μαξίµου, µπορεί ο καθένας να λέει το κοντό του και το µακρύ του, εύκολα γίνεται αντιληπτό τι τύχη µπορεί να έχει το όλο εγχείρηµα. Την ίδια ώρα, κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν έπρεπε... κάτι να γίνει.  

Νωρίτερα το Agronews έγραφε 

Δευτέρα μεσημέρι στις 12 συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τους αγρότες, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έχουν ενημερωθεί όλες σχεδόν οι Συντονιστικές Επιτροπές των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποίηση και έχουν ήδη ανταποκριθεί οι περισσότερες, δήλωσε πριν λίγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.
Αναμένουμε, είπε,  και τις υπόλοιπες να ορίσουν του εκπροσώπους τους. Για εμάς ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός.

Την Πέμπτη το Agronews έγραφε

Με 17 μέλη η διαπραγματευτική ομάδα που πάει για το αγροτικό στο Μαξίμου
Σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία σύνθεσης της διαπραγματευτικής ομάδας των αγροτών που θα μεταβεί για διαπραγματεύσεις στο Μαξίμου, σε ένα ραντεβού με τον πρωθυπουργό που αναμένεται να οριστικοποιηθεί από ώρα σε ώρα.

Οι τελευταίες πληροφορίες του AgroNews θέλουν την εν λόγω διαπραγματευτική ομάδα να εκπροσωπείται από όλες τις δυνάμεις των μπλόκων. Πεισματική άρνηση για συμμετοχή στην επικείμενη συνάντηση εκφράζει προς το παρόν ο άξονας της Νίκαιας, παρά το γεγονός ότι γίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή προσπάθεια να πεισθεί και η πλευρά Μπούτα για την αποστολή εκπροσώπου, έστω και με την ιδιότητα του απλού παρατηρητή.

Μέχρι στιγμής ο σχεδιασμός λέει ότι στην Διαπραγματευτική Ομάδα θα συμμετέχουν 17 αγρότες, εκ των οποίων 11 θα προέρχονται από τον άξονα Μικροθήβες - Τέμπη - Προμαχώνας και λοιπές δυνάμεις, 3 από το Πανελλαδικό (αποκλείστηκαν Παναγής, Γκόντιας και Δημογιάννης), 2 από τα μπλόκα της Πελοποννήσου και ένας (1) από την Πρωτοβουλία.  
Την ίδια στιγμή βέβαια, υπάρχει κάποιος  εκνευρισμός για το γεγονός ότι τα θέματα της συνάντησης δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί από την πλευρά της κυβέρνησης και ειδικότερα του Μαξίμου, με διάφορα στελέχη, όπως π.χ. ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σωκράτης Φάμελος να καθησυχάζουν τους αγρότες ότι όλα τελούν υπό έλεγχο.
Αυτό που ανησυχεί πάντως περισσότερο το στρατόπεδο των αγροτών έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση στα αιτήματα που προβάλλονται και επισήμως έχουν συμπεριληφθεί σε σχετικό υπόμνημα. Την ίδια στιγμή, οι διαρροές που γίνονται στον τύπο περισσότερο περιπλέκουν παρά ξεκαθαρίζουν τον ορίζοντα.
Κρισιμότερο ζήτημα όλων παραμένει το ασφαλιστικό, θέμα για το οποίο η κυβέρνηση δεν θέλει να σπάσει τη γραμμή που συνδέει το επίπεδο των εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα.


Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Συζήτηση για φως, νερό, τηλέφωνο αρκεί να «περάσει» το ασφαλιστικό


«Εκτός θέματος» θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί το πεδίο των παραχωρήσεων επί των οποίων δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει το ασφαλιστικό, ζήτημα το οποίο έβγαλε τους αγρότες στο δρόμο και αναδεικνύεται, όπως όλα δείχνουν, στη μητέρα των μαχών.
Οι τελευταίες πληροφορίες από το παρασκήνιο των συζητήσεων που γίνονται στα κυβερνητικά επιτελεία, κάνουν λόγο για μια τακτική που βλέπει με καλό μάτι τις επιμέρους διευθετήσεις σε θέματα τρέχουσας διαχείρισης (χρέη στη ΔΕΗ, απλήρωτες κοινοτικές ενισχύσεις, επιστροφές ΦΠΑ κ.α.), αρκεί να κλείσει το ασφαλιστικό.
Εδώ, η μέχρι στιγμής εικόνα δείχνει πως δεν υπάρχει διάθεση να αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία της πρότασης Κατρούγκαλου που έχει κάνει με τη σύνδεση των εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα. Έτσι, ακόμα κι αν διατηρηθεί η αυτονομία του ΟΓΑ, οι συντάξεις τριών κλάσεων για τις οποίες γίνεται πρόσφατα λόγος θα έχουν ως βάση τρεις συντελεστές υπολογισμού των εισφορών (12%, 15%, 18%) σε άμεση σύνδεση με το φορολογητέο εισόδημα.
Με βάση τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το AgroNews, η γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό, ενόψει της επικείμενης διαβούλευσης του πρωθυπουργού με τους αγρότες, έχει καθορισθεί με σαφήνεια σε συσκέψεις που έγιναν στο υπουργείο Εργασίας και επιδιώκει να τηρήσει άθικτους τους εισπρακτικούς στόχους που έχουν τεθεί εξ αρχής, ικανοποιώντας παράλληλα και την αγωνία να είναι εντός του πλαισίου που τίθεται από τους δανειστές.
Στοιχεία των παραπάνω προσεγγίσεων έχουν φθάσει με τη μορφή πληροφοριών στα αγροτικά μπλόκα, όπου και αναπτύσσεται εκ νέου τις τελευταίες ώρες μεγάλος προβληματισμός για το πόσο έχει νόημα η συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, από τη στιγμή που δεν αλλάζει η κεντρική θεώρηση στο αγροτικό ζήτημα.
Προς το παρόν, η απάντηση είναι ακόμα πιο σκληρή γραμμή από τα μπλόκα, παρά τις δυσκολίες που δημιουργούνται σε κάποιες περιπτώσεις στη διαχείριση της κατάστασης με τους διερχόμενους οδηγούς.


Την Τετάρτη το Agronews έγραφε

Στο αγροτικό οι συνθήκες είναι ώριμες, χρειάζεται ωστόσο υπευθυνότητα
Αυτό που φθάνει σαν απόηχος από τις πιο ψύχραιμες φωνές των αγροτών που πλαισιώνουν αυτές τις μέρες τα μπλόκα είναι πως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει κι αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι υπευθυνότητα απ’ όλες τις πλευρές. Τα επόμενα 24ωρα θα δείξουν καθαρά τις δυνατότητες αγροτών και κυβέρνησης να τροχοδρομήσουν με τη δέουσα κατανόηση  τα ζήτημα που ανακύπτουν μετά το καλοκαίρι και να οικοδομήσουν ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης στο χειρισμό της κατάστασης.


Οι πληροφορίες του AgroNews θέλουν, τουλάχιστον τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, όσο πλησιάζει η ώρα για το ραντεβού των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου να αναζητούν πραγματικά τρόπους γεφύρωσης της απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές, είτε με πραγματικές παραχωρήσεις σε κεφαλαιώδη ζητήματα (π.χ. διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ) είτε ακόμα και σε θέματα που αφορούν στις εντυπώσεις.
Η τελευταία συνάντηση του προέδρου του ΟΓΑ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παρουσία μάλιστα βουλευτών της επαρχίας (Αραχοβίτης κ.α.), αφήνει θετικές εντυπώσεις σχετικά με τα περιθώρια αναζήτησης κοινά αποδεκτών λύσεων, ειδικά στο μείζον θέμα που είναι το ασφαλιστικό. Την ίδια στιγμή, ψυχραιμία σε ότι αφορά στον διάλογο, δείχνει να υπάρχει και από την πλευρά των εκπροσώπων των μπλόκων.
 Παρ’ ότι δεν έχει προσδιορισθεί ο ακριβής χρόνος του ραντεβού με τον πρωθυπουργό, η εικόνα θέλει τους επιτελείς να προετοιμάζονται για μια τη συγκρότηση μιας ολιγομελούς και συντεταγμένης διαπραγματευτικής ομάδας η οποία δεν θα επιδιώξει σε καμιά περίπτωση τη δημιουργία εντυπώσεων, αντίθετα θα φροντίσει να μεταφέρει με σαφήνεια τις πρωθυπουργικές απόψεις και θέσεις στα ανοικτά ζητήματα, προκειμένου αυτές να αξιολογηθούν με σύνεση από τα μπλόκα.        

Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε:

Η κωλυσιεργία φέρνει εκνευρισμό και πιο σκληρά μπλόκα αγροτών

Εκνευρισμό, σκληρότερα μπλόκα και φαινόμενα εκφυλισμού της πολιτικής ως διαδικασίας επίλυσης των διαφορών, φέρνει η κωλυσιεργία, με την οποία η κυβέρνηση διαχειρίζεται το αγροτικό ζήτημα και οι καθυστερήσεις στην έναρξη μιας ουσιαστικής διαδικασίας διαβούλευσης με τους αγρότες.
Είναι σαφές ότι, όπως στα περισσότερα ζητήματα έτσι και στο αγροτικό, δεν υπάρχει σχεδιασμός που να βγάζει από το σημερινό αδιέξοδο, αντίθετα κυριαρχεί η λογική του βλέποντας και κάνοντας. Έτσι, όταν η πίεση και παράλληλα το πολιτικό κόστος μεγαλώνουν η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να βάλει νερό στο κρασί της, όταν ο εκνευρισμός γίνεται εσωστρέφεια στο αγροτικό στρατόπεδο, η κυβέρνηση επιλέγει να αφήσει το χρόνο να κάνει τη δουλειά του.
Σε κάθε περίπτωση, το κόστος αυτής της κατάστασης είναι μεγάλο για όλους. Οι μέρες είναι καλές και παρ’ όλα αυτά οι δουλειές στο χωράφι πηγαίνουν πίσω, η αγορά αγροτικών εφοδίων παραμένει στο μεσοχείμωνο, η πολιτική φθορά της κυβέρνησης επιταχύνεται, η κατάσταση στην οικονομία δυσκολεύει και η χώρα παραμένει δέσμια μιας μόνιμης αβεβαιότητας σε όλα τα επίπεδα.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τονίζει πως η πλειοψηφία των αγροτών έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, χωρίς να λέει ότι το σύνολο των εξεγερμένων βάζει ως προϋπόθεση αυτής της συνάντησης την ολοκληρωτική ανάκληση της πρότασης Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και όλα τα άλλα αιτήματα.
Αντίθετα, με μικροκομματικά τερτίπια, οι επιτελείς του Μαξίμου περιμένουν όπως η αλεπού το κριάρι, να φυλλορροήσουν τα μπλόκα και να αποφευχθεί, αν γίνεται, μια ουσιαστική συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες.
Έτσι, ενώ μέχρι αργά την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, έδειχνε πως είναι κλεισμένη μια συνάντηση του άξονα Μικροθήβες – Τέμπη – Προμαχώνας, από το πρωί της Τετάρτης το όποιο ραντεβού στο Μαξίμου, χωρίς μάλιστα να είναι βέβαιο με ποιους, πηγαίνει προς Κυριακή ή Δευτέρα. Φαίνεται πως οι υποσχέσεις που έδινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος στους Λαρισαίους για το ραντεβού της Παρασκευής, εντάσσονταν στην ευρύτερη τακτική της κωλυσιεργίας.
Δεν αποκλείεται μάλιστα στην ίδια τακτική να εντάσσονται και οι διαρροές περί πλήρως ανανεωμένης πρότασης για το ασφαλιστικό, τις οποίες με επιφυλάξεις παρουσίασε και το AgroNews, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να επιβεβαιώνονται.

Την Τρίτη το Agronews έγραφε 

Φήμες για μεγάλη υποχώρηση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό Ωριμάζουν οι συνθήκες για αξιόλογες παραχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό των αγροτών, εξέλιξη η οποία εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των εκπροσώπων των μπλόκων ακόμα και για το ποιος θα… μεταφέρει την «προίκα» των όποιων βελτιώσεων.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Εργασίας να έχει πεισθεί για μια πλήρως ανανεωμένη πρόταση προς του αγρότες, στη βάση της οποίας ο ΟΓΑ διατηρεί την αυτονομία του, οι εισφορές αποσυνδέονται από το φορολογητέο εισόδημα και υπολογίζονται με 5 υποχρεωτικά κλιμάκια, οι νέοι αγρότες έχουν μια ευνοϊκή μεταχείριση και η κατώτατη σύνταξη (384 ευρώ) καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια.
Αν έτσι έχουν τα πράγματα, αυτό σημαίνει ότι ο καυγάς που ξέσπασε τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, με αφορμή την επίσκεψη Δημογιάννη στο Μαξίμου, έχει να κάνει και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να «πιστώσει» τις όποιες παραχωρήσεις προς τους αγρότες σε συνδικαλιστικά στελέχη και κινήσεις της αρεσκείας της.
Όπως είναι φυσικό, σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι συνήθεις πρόθυμοι και εύκολα διαχειρίσιμοι από τους πολιτικά κρατούντες εισπράττουν και τα «πανωπροίκια». Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, η συνταγή έκοψε, καθώς το αλισβερίσι έγινε γρήγορα γνωστό και η προτίμηση σε συγκεκριμένα πρόσωπα παίρνει χαρακτηριστικά πρόκλησης.
Η νέα πρόταση
Η διατήρηση του ΟΓΑ για ένα μεταβατικό στάδιο ως αυτόνομου ασφαλιστικού ταμείου των αγροτών και αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από τις φορολογικές κλίμακες στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση και οδηγούν σε πλήρη αναδιατύπωση της αρχικής πρότασης για το ασφαλιστικό των αγροτών.
Την ίδια ώρα, με βάση τις εισηγήσεις που δέχεται ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τίθεται θέμα άμεσου συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών (παλιών και νέων) με τις επιδοτήσεις που δικαιούται ο κάθε αγρότης (πρόταση Μητσοτάκη).
Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του τύπου από τις εισηγήσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας προκύπτουν τα εξής:
1. Διατήρηση του ΟΓΑ, για ένα μεταβατικό στάδιο, ως αυτοτελούς ασφαλιστικού ταμείου των αγροτών, ενταγμένου όμως μέσα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Επί του θέματος αυτού δεν υπάρχει επί της αρχής αντίθεση των θεσμών, καθώς η συμφωνία του τρίτου μνημονίου του περσινού καλοκαιριού δεν προβλέπει υποχρεωτική ενσωμάτωση του ΟΓΑ μαζί με τα υπόλοιπα ταμεία κύριας ασφάλισης.
2. Σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις παροχές και αποσύνδεσή τους από τις φορολογικές κλίμακες.
3. Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, από τις αρχικά προτεινόμενες, για τους νέους αγρότες και σταδιακή προσαρμογή τους σε βάθος χρόνου.
4. Μείωση των ασφαλιστικών κατηγοριών των αγροτών σε 5 από 7 που είναι σήμερα (οι 5 είναι υποχρεωτικές - οι δύο είναι προαιρετικές).
5. Απόδοση των κοινοτικών επιδοτήσεων στους δικαιούχους αγρότες, αλλά σε συνδυασμό με την υποχρέωση ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών των αγροτών, που σήμερα ανέρχονται σε 850 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 850 εκατ. ευρώ, περίπου τα 440 εκατ. τα χρωστούν μόλις 17.000 αγρότες και είναι οφειλές που δημιουργήθηκαν σε βάθος τουλάχιστον μιας δεκαετίας.
Ήδη, ο ΟΓΑ με πρόσφατη εγκύκλιο προχωρά στην ηλεκτρονική ανανέωση των εγγραφών των αγροτών καθιστώντας επίκαιρα τα στοιχεία που διαθέτει στα μητρώα του για περίπου 1,5 εκατ. ασφαλισμένους.
6.Αναλογιστική μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητα του ταμείου, από την οποία θα αναδειχθούν οι ανάγκες επαναπροσδιορισμού των βασικών οικονομικών μεγεθών και απαιτήσεων του ΟΓΑ σε όλα τα επίπεδα. Επισημαίνουμε ότι ο ΟΓΑ διαχειρίζεται μέχρι σήμερα 5 διαφορετικούς κωδικούς συνταξιοδοτικών και προνοιακών παροχών.
7. Απόδοση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στο θέμα αυτό οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν εκφράσει τις ισχυρότατες αντιρρήσεις τους, καθώς διαφωνούν με τη γενικευμένη χορήγηση της εθνικής σύνταξης σε όλους και προτείνουν τη χορήγησή της με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και με τη συμπλήρωση 20 συντάξιμων ετών και όχι με 15 έτη ασφάλισης όπως εισηγείται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΓΑ, σήμερα το 98% των συνταξιούχων του λαμβάνει κομμάτι της βασικής σύνταξης με 15 έτη ασφάλισης.
(Στοιχεία αναφορικά με την πρόταση από το naftemporiki.gr)
Επιβεβαιώνει η Γεροβασίλη
Έχουμε τρία αιτήματα για διάλογο, είπε στην καθιερωμένη συνάντηση της Τρίτης με τους πολιτικούς συντάκτες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εκτιμώντας ότι αυτά συνιστούν πλειοψηφικό ρεύμα μεταξύ των αγροτών. Κάλεσε δε, τις υπόλοιπες συλλογικότητες να επανεξετάσουν τη στάση τους.
Αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής θα γίνει συνάντηση αγροτών με τον πρωθυπουργό, είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων στις υφιστάμενες ελληνικές προτάσεις. Κάλεσε τους αγρότες να αποφύγουν ενέργειες που πλήττουν την οικονομία, όπως το κλείσιμο συνόρων.

Νωρίτερα το Αgronews έγραφε
Αποκαθίσταται η τάξη στα μπλόκα των αγροτών, απομονώθηκαν έγκαιρα οι πρόθυμοι

Επανέρχεται σταδιακά η τάξη στα μπλόκα μετά την αιφνίδια επίθεση «διάρρηξης του μετώπου» που εκδηλώθηκε με την έλευση το πρωί της Δευτέρας στο Μαξίμου του Δημήτρη Δημογιάννη ως εκπροσώπου του Πανελλαδικού (Γκόντιας –Παναγής) και της προσπάθειας να «καπελωθεί» με τον τρόπο αυτό η όποια πρωτοβουλία διαβούλευσης με το Μαξίμου.

Η άμεση και σθεναρή αντίδραση, όχι μόνο των γνωστών για τις διαφορές τους με το «Πανελλαδικό» κινήσεων, αλλά και δεκάδων μπλόκων που έχουν αναπτυχθεί υπό την καθοδήγηση του «Πανελλαδικού» (στη Δυτική Μακεδονία 8 από τα 9 μπλόκα διαφώνησαν με την… κίνηση Δημογιάννη), ξαναβάζει τα πράγματα στη θέση τους.
Τώρα το λόγο έχουν όσοι κάτι εκπροσωπούν και παρά τις οργανωτικές δυσκολίες που εξ αρχής υπήρχαν, είναι γνωστό, στο αγροτικό κίνημα, τα γεγονότα των τελευταίων ωρών βοηθούν να ξεχωρίσει η ήρα από το στάχυ.
Οι αγρότες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα αντιληφθεί έγκαιρα με ποιους οφείλει να συνομιλήσει και θα αποφύγει τελικά λάθος επιλογές επ’ αυτού που θα ενισχύσουν περαιτέρω και θα δώσουν μόνιμα χαρακτηριστικά στις αντιδράσεις εις βάρος της.
Σ’ αυτό το πνεύμα, μια συννενόηση με τον άξονα Μικροθήβες – Τέμπη – Προμαχώνας, όπως και μια προσπάθεια να μπουν τελικά στη συζήτηση και οι δυνάμεις που καθοδηγούνται από το μπλόκο της Νίκαιας και τον Βαγγέλη Μπούτα, είναι ότι σοφότερο μπορεί να προκύψει υπό τις παρούσες περιστάσεις.
Τα πράγματα δείχνουν πως οι συνθήκες είναι ώριμες και από τις δύο πλευρές και μια υπεύθυνη και επικοδομητική διαχείριση της κατάστασης από την πλευρά της κυβέρνησης θα μπορούσε να διαμορφώσει προϋποθέσεις για κοινά αποδεκτές λύσεις στα ανοικτά θέματα του ασφαλιστικού και του φορολογικού αλλά και να δρομολογήσει εξελίξεις σε θετικό έδαφος για την επόμενη μέρα στον αγροτικό χώρο. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι αυτή τη φορά, τόσο στον «πρώτο άξονα», όσο και στο «στρατηγείο» της Νίκαιας, αναπτύσσονται σιγά – σιγά δυνάμεις που καμιά σχέση δεν έχουν με τα κουρασμένα στελέχη της γενιάς που απέρχεται. Από εκεί λοιπόν, είναι καλό ν’ αρχίσουν οι ζυμώσεις, για όποιον θέλει να αντικρύζει το αύριο και να μην παραμένει προσκολλημένος στο χθες.
Άλλωστε, τόσο η ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας από Μικροθήβες και Τέμπη (εκφράζει 30 μπλόκα), όσο και το μήνυμα που εξέπεμψε η Νίκαια αφήνουν σημαντικά περιθώρια για «επανόρθωση» στις «ασχήμιες» που έλαβαν χώρα το πρωί της Δευτέρας μέσα και έξω από το Μαξίμου.
Οι εκπρόσωποι του άξονα Μικροθήβες – Τέμπη δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν στην εξ αναβολής (επρόκειτο να γίνει, λένε, σήμερα Τρίτη 16 Φεβρουαρίου) συνάντηση με τον πρωθυπουργό (παίζει η ερχόμενη Παρασκευή), ενώ και η πλευρά Μπούτα αφήνει περιθώρια διαβούλευσης, καθώς πιέζεται από τη βάση της για μια συνάντηση ουσίας, αμβλύνοντας κατά κάποιο τρόπο το πνεύμα των αιτημάτων που προβάλλει. 

Τη Δευτέρα το Agronews έγραφε

Διάσπαση του Πανελλαδικού φέρνουν οι «ακροβασίες» επαφών με το Μαξίμου Την αντίδραση των αγροτών που ευθυγραμμίζονταν μέχρι το πρωί της Δευτέρας με τις αποφάσεις του Πανελλαδικού (Γκόντιας – Παναγής κ.α.) προκάλεσε η αιφνίδια επίσκεψη στο Μαξίμου του Δημήτρη Δημογιάννη και η ξεκομμένη διαβούλευση για ραντεβού με τον πρωθυπουργό μέχρι την Παρασκευή.

Οκτώ μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας με τα οποία έχει επικοινωνήσει το AgroNews, διαχωρίζουν καθαρά τη θέση τους από τις πρωινές πρώιμες διαβουλεύσεις και δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό αν δεν ωριμάσουν οι συνθήκες για ουσιαστικό διάλογο.
Αντίθετοι με το πνεύμα της πρωινής διαβούλευσης τάχθηκαν και οι αγροτοσυνδικαλιστές που ανήκουν στο πλέγμα δυνάμεων των παλιών ΕΑΣ και συντάσσονται με τον άξονα Μικροθήβες – Τέμπη – Προμαχώνας.
Σημειωτέον ότι το βράδυ της Δευτέρας τα Τέμπη εξέδωσαν ανακοίνωση βάσει της οποίας οι αγρότες του μπλόκου δεν είναι διατεθειμένοι να συντρέξουν σε μια συνάντηση η οποία δεν διασφαλίζει προϋποθέσεις ουσιαστικής διαπραγμάτευσης.
Ακόμη πιο ξεκάθαρη είναι η γραμμή άρνησης σε έναν προσχηματικό διάλογο που εκφράζει το μέτωπο της Νίκαιας, με τον Βαγγέλη Μπούτα να είναι κατηγορηματικός με δηλώσεις του στο βραδινό δελτίο του Mega ότι για να γίνει συνάντηση στο Μαξίμου θα πρέπει να γίνουν δεκτά ως βάση συζήτησης τα 5 σημεία που έχει θέσει ως προαπαιτούμενα η συνέλευση της Νίκαιας.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει τα εξής:
Η συντονιστική επιτροπή των μπλόκων της Δυτικής Μακεδονίας διαψεύδει κατηγορηματικά την συμμετοχή της σε μια κίνηση αυτοπροσκαλούμενων εκπροσώπων  για φωτογράφιση στο μέγαρο Μαξίμου είτε δεν  είναι σε μπλόκα είτε είναι.
Θεωρούμε ότι η κίνηση αυτή είναι διασπαστική γίνεται για διευκόλυνση της κυβέρνησης και ότι ορισμένοι προσπαθούν να ξεπουλήσουν τον αγώνα για αλλότριους σκοπούς και στόχους που δεν έχουν σχέση με εμάς.
Εμείς ως μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας εμμένουμε στις αποφάσεις μας για συνέχιση του αγώνα έως ότου η κυβέρνηση κάμψει την αδιαλλαξία της, προτάσσοντας τα αιτήματα που είχαμε συναποφασίσει για άρση της πρότασης  του ασφαλιστικού και  φορολογικού  καθώς επίσης και της μείωσης του κόστους παραγωγής.
Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΛΥΣΕΙΣ
Μπλόκο Άργους Ορεστικού Καστοριάς
Μπλόκο Αντιγόνου-Πύργων
Μπλόκο Βοίου-Νεάπολης στην θέση Αλιάκμωνα
Μπλόκο Γρεβενών
Μπλόκο Δεσκάτης Γρεβενών
Μπλόκο Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας
Μπλόκο Νίκης Φλώρινας
Μπλόκο Αγίας Κυριακής Καλονερίου. 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Σε εξέλιξη απόπειρα του Μαξίμου για διάσπαση του αγροτικού μετώπου
Σε οργανωμένη προσπάθεια διάρρηξης του αγροτικού μετώπου επιδίδεται τις τελευταίες ώρες ο κυβερνητικός μηχανισμός υπό τις οδηγίες του μεγάρου Μαξίμου. Όπως ήταν αναμενόμενο, κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει η κρατική εξουσία, η κυβερνητική μηχανή κάνει κάθε προσπάθεια να εκμεταλλευθεί τους συνήθεις πρόθυμους από το αγροτικό στρατόπεδο και να τους παρουσιάσει ως διαπραγματευτική ομάδα που θα συμμετάσχει σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή.
Πρώτοι σ’ αυτή τη λίστα οι «συνδρομητές» του Πανελλαδικού, τουτέστιν Γκόντιας, Παναγής, Δημογιάννης κ.λ.π. οι οποίοι έχουν κόψει ήδη εισιτήριο για το ραντεβού με τον πρωθυπουργό. Το βέβαιο είναι ότι την εν λόγω ομάδα θα συνδράμει χωρίς ενδοιασμούς το «γραφείο» της Πρωτοβουλίας (Παπακωσταντίνου και Χαλκίδης)… και αυτό είναι όλο!
Τις τελευταίες διαβουλεύσεις για την επισφράγιση του παραπάνω σχεδιασμού ανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο λιγότερο εκτεθειμένος τον τελευταίο καιρό σε τέτοιου είδους διεργασίες αγροτοσυνδικαλιστής Δημήτρης Δημογιάννης (Φθιώτιδα - Πανελλαδικό), ο οποίος και είχε συνάντηση με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη για τα περαιτέρω.
Η εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται να ικανοποιεί καθόλου τους εκπροσώπους του άξονα Μικροθήβες, Τέμπτη, Προμαχώνας που έχουν αποστείλει επεξεργασμένο υπόμνημα και ζητούν επίσημα συνάντηση με τον πρωθυπουργό από την περασμένη Πέμπτη. Όπως όλα δείχνουν, αν και το θέμα έχει τεθεί σε συζήτηση, ο εν λόγω άξονας θα αποφύγει μια από κοινού συνάντηση (με Πανελλαδικό και Πρωτοβουλία) στο Μαξίμου.
Γραμμή άρνησης από μια διαβούλευση χωρίς ώριμη ατζέντα τηρεί ως γνωστό και ο Μπούτας από το μπλόκο της Νίκαιας, που με βάση τη δραστηριότητα των τελευταίων ημερών θα ‘πρεπε να έχει τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης για «τσουβάλιασμα» των αγροτών και διάσπαση του μετώπου επιβεβαιώνεται και από την ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και στην οποία αναφέρεται ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, ένας μετά τον άλλο οι εκπρόσωποι των μπλόκων ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να οργανώσει την κατάσταση ώστε ο πρωθυπουργός να τους δει όλους μαζί.

Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε:

Με ανανεωμένο ηθικό οι αγρότες, κλίμα υποχώρησης από την κυβέρνηση

Με ανανεωμένο το ηθικό, συνεχίζεται ο αγώνας των αγροτών για τη βελτίωση της κυβερνητικής πρότασης στο ασφαλιστικό. Η πετυχημένη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα και η αποφασιστικότητα όλων των μπλόκων να παραμείνουν στις θέσεις τους, υποχρεώνει την κυβέρνηση να επανεξετάσει ενδεχομένως και από μηδενική βάση τις «ιδέες» Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και να πείσει για τη βούλησή της να συζητήσει με τους αγρότες χωρίς πολιτικάντικα τερτίπια.
Οι λεπτομέρειες της στρατηγικής που θα αναπτύξουν το επόμενο διάστημα οι εξεγερμένοι αγρότες αναμένεται να διαμορφωθούν στην προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου συνάντηση στο μπλόκο της Νίκαιας, που όπως όλα δείχνουν, μετά το πετυχημένο τεστ της Αθήνας, έχει και το πάνω χέρι στα πράγματα. Την ίδια στιγμή, Τέμπη (που από το μεσημέρι της Κυριακής έχουν κλείσει επ’ αόριστον), Μικροθήβες και Προμαχώνας αναμένουν ένα νεύμα από το Μαξίμου, σε απάντηση του υπομνήματος που έχουν αποστείλει από την περασμένη εβδομάδα.

Η αοριστία της κυβερνητικής πρόσκλησης σε διάλογο, όπως τουλάχιστον διατυπώνεται μέχρι στιγμής, ακόμα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό (τελευταία συνέντευξη στην Αυγή) δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για ουσιαστικό διάλογο. Την ίδια ώρα, βέβαια, στον τύπο πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν την κυβέρνηση να είναι έτοιμη για σοβαρές υπαναχωρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα, ειδικά του ασφαλιστικού, όπως είναι η διατήρηση του ΟΓΑ ως ασφαλιστικού φορέα, κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι 7 ασφαλιστικές κλίμακες, ενδεχομένως με μικρή αύξηση των εισφορών, κυρίως στα υψηλά κλιμάκια. Εδώ υπάρχουν και άλλες ιδέες που θα πλαισιώσουν την προσπάθεια δημιουργίας ενός βιώσιμου ασφαλιστικού φορέα για τους αγρότες, ωστόσο επίσημα υπάρχει σιγή ιχθύος, καθώς οι «ιδέες» Κατρούγκαλου συνεχίζουν να παραμένουν στο τραπέζι.
Υποδοχή ηρώων
Υποδοχή ηρώων επεφύλαξαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Μπλόκου της Νίκαιας στα 17 τρακτέρ και τα τρία συνοδευτικά αυτοκίνητα, τα μόνα που «παρέλασαν» στο κέντρο της Αθήνας και στρατοπέδευσαν στο Σύνταγμα. Το κομβόι έφτασε στις 11.30 το πρωί με προπομπό τον υπεύθυνο των τρακτέρ Γ. Τζέλα, τον οποίο καλωσόρισε αγκαλιάζοντας θερμά ο Βαγγέλης Μπούτας.

Ο κ. Τζέλαςδήλωσε ότι παρά το εξαντλητικό ταξίδι, η εμπειρία του διήμερου συλλαλητηρίου με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο ήταν εμπειρία ζωής, ο κόσμος έβγαινε και ενωνόταν μαζί τους και τους εμψύχωνε να μην παρατήσουν τον αγώνα και να συνεχίσουν μέχρι την τελική δικαίωση.
Ο καρδιτσιώτης Άρης Πολυγένης αφού αναφέρθηκε σε περιστατικά,  στα οποία οι μαγαζάτορες και οι απλοί πολίτες έβγαιναν από τα σπίτια, τους καλωσόριζαν, τους χειροκροτούσαν φωνάζοντας συνθήματα συμπαράστασης, τόνισε ότι η μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο και η συσπείρωση του κόσμου δείχνει την όξυνση των προβλημάτων που δημιούργησε η σκληρή πολιτική της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Βαγγέλης Μπούτας και ο Ρίζος Μαρούδας αναφέρθηκαν στον κοινό αγώνα της αγροτιάς και της εργατιάς, ο οποίος όπως είπαν συνεχίζεται.
Συνέλευση για την πορεία των κινητοποιήσεων θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Δευτέρας στο μπλόκο της Νίκαιας.             

Από την περασμένη βδομάδα το Agronews έγραφε 

Έφτασαν στο Σύνταγμα τα τρακτέρ μεγαλειώδες συλλαλητήριο αγροτών Στο Σύνταγμα έφτασαν τα 17 τρακτέρ από τη Νίκαια της Λάρισας και οι αγρότες που έκαναν μαζί τους πορεία από την Ομόνοια, ενώ έξω από τη Βουλή εδώ και ώρα έχουν συγκεντρωθεί αγρότες από διάφορα μπλόκα ανά την Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο.

Οι αγρότες έχουν ανάψει φωτιες και σκοπεύουν να παραμείνουν εκεί για αρκετές ώρες. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται κι άλλος κόσμος τις επόμενες ώρες, ενώ απόψε το βράδυ θα ξεκινήσουν και πούλμαν από τα μπλόκα της βόρειας Ελλάδας με σκοπό να πάρουν μέρος στο αυριανό συλλαλητήριο.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τα τρακτέρ θα μείνουν για λίγη ώρα στο Σύνταγμα και θα αποχωρήσουν. Η πορεία προς το Σύνταγμα βρίσκεται σε εξέλιξη, με μπροστάρηδες τους αγρότες του μπλόκου Νίκαιας με τα τρακτέρ. Οι διαδηλωτές ακολουθούν τη διαδρομή από Ομόνοια μέσω της οδού Πανεπιστημίου.

Δείτε εδώ σχετικό βίντεο με τα τρακτέρ στην Αθήνα

Σημειωτέον ότι στην Αθήνα βρίσκονται κτηνοτρόφοι και αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα όλης της χώρας. Οι διαδηλωτές έχουν ραντεβού μπροστά από τη Βουλή, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, ζητώντας παράλληλα τη βελτίωση του φορολογικού νομοσχεδίου. Το αγροτικό συλλαλητήριο θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδων ενάντια στο Ασφαλιστικό, αφού συμμετοχή έχει δηλώσει η ΑΔΕΔΥ.



Το χρονολόγιο των εξελίξεων:
16:00 Στα διόδια των Αφιδνών βρίσκονται αυτή την ώρα 20 τρακτέρ από τη Θεσσαλία. Εκεί τους περιμένουν συνάδελφοί τους με πούλμαν και όλοι μαζί θα μεταβούν έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το παναγροτικό συλλαλητήριο.


15:50 Στην πλατεία Συντάγματος έχουν στηθεί και σκηνές από αγρότες που έχουν αποφασίσει να διανυκτερεύσουν στην πλατεία. Να σημειωθεί ότι κλειστοί παραμένουν από την τροχαία όλοι οι γύρω δρόμοι από το Σύνταγμα με την αστυνομική παρουσία να είναι έντονη.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Τρομάζει με τα τρακτέρ η κυβέρνηση οχυρά αντιπαράθεσης από τα ΜΑΤ
Σημειωτέον ότι μετ’ εμποδίων εξελισσόταν όλη μέρα η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα για το τριήμερο συλλαλητήριο που έχει προγραμματισθεί να γίνει στο Σύνταγμα. Μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί τόσο κατά μήκος της εθνικής οδού όσο και σε επίμαχα σημεία του κέντρου της Αθήνας.

Πρώτοι έφθασαν τα ξημερώματα της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου οι Κρητικοί αγρότες στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου και πήραν το δρόμο για την πλατεία Βάθη (υπουργείο Γεωργίας) και μετά το μεσημέρι θα κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα.

Το πρώτο κομβόι με 20 τρακτέρ ξεκίνησε για την Αθήνα από το μπλόκο της Νίκαιας και αναμένεται να ενωθεί στη συνέχεια με πρόσθετες δυνάμεις από τις Μικροθήβες και το Κάστρο Βοιωτίας.

Το αν θα καταφέρει να φθάσει στο Σύνταγμα μέχρι το απόγευμα παραμένει άγνωστο καθώς οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν δώσει το πράσινο φως.

Οι Κρητικοί είναι εδώ
Έφθασαν τα ξημερώματα της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου οι Κρητικοί αγρότες στο λιμάνι του Πειραιά, για να πάρουν μέρος στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος. Οι Κρητικοί έφθασαν χωρίς τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, αφού οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν δέχθηκαν να τα μεταφέρουν με εκπτωτικά εισιτήρια, ενώ κατά την επιβίβαση των αγροτών στα λιμάνια του Ηρακλείου και της Σούδας Χανίων, το προηγούμενο βράδυ, την επιβίβαση των οχημάτων είχε απαγορεύσει και το λιμενικό.

Ειδικότερα, από το Ηράκλειο κατέπλευσαν τα πλοία «Κύδων» και «Κνωσός Παλλάς» μεταφέροντας σύμφωνα με εκτιμήσεις των αγροτοσυνδικαλιστών περίπου 2.000 άτομα. Επίσης, από τη Σούδα έφθασε στις 05:40 ένα ακόμη επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο μεταφέροντας περίπου 300 άτομα.
Οι Κρητικοί βρίσκονται ήδη έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου δημιουργήθηκαν επεισόδια, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην πλατεία Συντάγματος για να συναντήσουν τους συναδέλφους τους από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος.

Τα εισιτήρια της επιστροφής των αγροτών της Κρήτης είναι  «ανοικτά», πράγμα που σημαίνει ότι άλλοι θα αναχωρήσουν το βράδυ της Παρασκευής κι άλλοι του Σαββάτου ή και της Κυριακής.
Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι παρεισέφρησαν μπαχαλάκηδες
Σύμφωνα με το μέλος της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής Μιχάλη Καμπιτάκη, στη συγκέντρωση των αγροτών έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρείσφρησαν άτομα ξένα στους αγρότες της Κρήτης που άρχισαν να πετούν πέτρες και να ανάβουν φωτιές. Έτσι ξεκίνησαν τα επεισόδια με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση δακρυγόνων και να ξεκινήσει το... μπάχαλο. Ο κ. Καμπιτάκης λέει ότι πιθανόν να έχουν γίνει συλλήψεις αγροτών έξω από το Υπουργείο, πράγμα που θα το εξετάσει η συντονιστική επιτροπή αμέσως τώρα.

Δείτε εδώ σχετικό βίντεο
Συλλήψεις 4 αγροτών
Συλλήψεις τεσσάρων αγροτών στην Αθήνα καταγγέλλουν οι αγροτικές οργανώσεις των Χανίων.  Οι αγρότες προσπάθησαν να περάσουν στο κέντρο της Αθήνας με αγροτικό αυτοκίνητο που μετέφερε προμήθειες των διαδηλωτών. Το αυτοκίνητο κατασχέθηκε.

Στην ανακοίνωσή τους οι αγροτικές οργανώσεις αναφέρουν: «Καταγγέλλουμε την χωρίς αιτία σύλληψη του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου πρώην Δήμου Κρυονερίδας Γιώργου Μαριδάκη καθώς και του συνάδελφου Νίκου Μπουρμπάκη από τις αστυνομικές αρχές. Κατασχέθηκε επίσης και το αγροτικό όχημα με τις προμήθειες των διαδηλωτών από τα Χανιά. Ο αυταρχισμός και η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας δεν θα περάσει.
Απαιτούμε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι ο συνάδελφοι που κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως καθώς και το αγροτικό αυτοκίνητο με τις προμήθειες μας».
Η ανακοίνωση υπογράφεται από τις αγροτικές οργανώσεις:
Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων,
Κτηνοτροφικός Σύλλογος νομού Χανίων
 Αγροτικοί Σύλλογοι: πρώην Δήμου Μύθημνας, πρώην Δήμου Αρμενων, Παλαιών Ρουμάτων, Κολυμβαρίου, Καινας, Μέσκλων, Κρυονέριδας, Γαβαλοχωρίου, Αμυγδαλοκεφαλιού

Την Πέμπτη το Agronews έγραφε

Με αποστάσεις από προβοκάτορες οι αγρότες κατεβαίνουν στο Σύνταγμα
Με αυξημένα μέτρα περιφρούρησης από την πλευρά των διοργανωτών (μπλόκο Νίκαιας), η απόφαση για την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα είναι δεδομένη κι αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει είναι η ανοχή της κυβέρνησης σε μια διαμαρτυρία με καθαρά πολιτικό  περιεχόμενο και αιτήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα ενός κλάδου.

Η εμπειρία της ομάδας Μπούτα σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι αδιαμφισβήτητη και εγγυάται και στους πλέον ανήσυχους ότι θα είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία με αρχή, μέση και τέλος που θα απομονώσει έγκαιρα τα όποια «εξωαγροτικά» στοιχεία θελήσουν να επωφεληθούν της κατάστασης. Το νου τους απέναντι στους εξτρεμιστές παντός είδους έχουν αυτή τη φορά και οι Κρητικοί, που μέσω της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής,  δηλώνουν αποφασισμένοι να διασφαλίσουν τον απαιτούμενο δυναμισμό με την απόλυτη νομιμότητα.
Να σημειωθεί ότι ανεξαρτήτως των αποφάσεων που έχουν λάβει τα κατά τόπους μπλόκα, δεν είναι λίγοι οι αγρότες που ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή, αγνοώντας τις προτροπές των επιτελών.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι ζυμώσεις, που θέλουν την ερχόμενη εβδομάδα να κλείνεται τελικά το ραντεβού με τον πρωθυπουργό και να διαμορφώνεται παράλληλα ένα κλίμα για ουσιαστική διαβούλευση με ανοιχτούς ορίζοντες στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό χώρο. Όπως έχει γράψει εδώ και μέρες το AgroNews, μια δραστική μείωση (της τάξεως του 50%) των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπονται στην πρόταση Κατρούγκαλου, ένα ανώτατο όριο της τάξεως των 7.200 ευρώ για τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις και μια διατήρηση του φορολογικού συντελεστή για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (280.000 παραγωγοί) στο 13%, είναι το πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να αναζητηθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Φορτώνουν οι αγρότες της Κρήτης, φωτιές τους άναψε πάλι ο Πολάκης Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα στην Κρήτη, λίγες ώρες πριν την επιβίβαση χιλιάδων αγροτών με τα πλοία της γραμμής για Πειραιά την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, προκειμένου να πάρουν μέρος στη μεγάλη αγροτική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας. Οι «εμπρηστικές» όπως χαρακτηρίζονται δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, με αποκορύφωμα ανάρτηση στο διαδίκτυο του Χανιώτη αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ρίχνουν λάδι στη φωτιά, προκαλώντας φραστικές επιθέσεις από την πλευρά των αγροτικών οργανώσεων.

Ο κ. Πολάκης φέρεται να δήλωσε μέσω χώρου κοινωνικής δικτύωσης ότι οι αγρότες «πήραν το λάβαρο για να μην πληρώσουν αυτά που τους αναλογούν». Αμέσως, αγροτικές οργανώσεις των Χανίων του απάντησαν μεταξύ άλλων ότι έχει κοντή μνήμη, καθώς οι αγρότες αγωνίζονται χρόνια τώρα και τονίζουν ότι «σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει».
Στο μεταξύ, όλο και μακραίνουν στα χωριά οι λίστες με τα ονοματεπώνυμα των αγροτών που θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Οι αγρότες έχουν ραντεβού στα λιμάνια του Ηρακλείου και της Σούδας Χανίων στις 5.30 το απόγευμα.
Παρά τις ανακοινώσεις της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής  ότι δεν θα επιβιβαστούν οχήματα στα πλοία, αγρότες από την περιοχή του Λασιθίου αποφάσισαν να μεταβούν στο λιμάνι του Ηρακλείου με τρακτέρ και φορτηγά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να εμποδιστούν από δυνάμεις της αστυνομίας (σε κάποιο σημείο του δρόμου) ή του λιμενικού αν φθάσουν στο λιμάνι. 
Οι αγρότες θα επιβιβαστούν σε δύο πλοία στο λιμάνι του Ηρακλείου και σε ένα στο λιμάνι της Σούδας.  Μετά την αποβίβασή τους στο λιμάνι του Πειραιά, προγραμματίζουν να μετακινηθούν με λεωφορεία στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, σχεδιάζουν να αποκλείσουν την είσοδο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αχαρνών, μέχρι να έρθουν οι συνάδελφοί τους από την υπόλοιπη Ελλάδα, για να μεταβούν όλοι μαζί στο Σύνταγμα.  Όμως ο σχεδιασμός αυτός δεν αποκλείεται να αλλάξει, σε γενικές συνελεύσεις των αγροτών που θα γίνονται επί τόπου την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα παραμείνουν τα μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους της Κρήτης και θα συνεχιστεί η κατάληψη της ΔΟΥ Ηρακλείου από αγρότες, όσο οι συνάδελφοί τους θα βρίσκονται στην Αθήνα.
Οι αγρότες και οι επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων εκνευρίζονται ακόμα περισσότερο, ενόψει του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, καθώς βάσει του σχεδιασμού της υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν με λεωφορεία από το λιμάνι του Πειραιά, για να προσεγγίσουν το κέντρο της Αθήνας. «Αυτό δεν έγινε ακόμα και το 2009, όταν μας επιτέθηκαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ στον Πειραιά, με αποτέλεσμα τα γνωστά επεισόδια», δήλωσε ο εκπρόσωπος  της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής των αγροτών Γιώργος Τζωρτζάκης και πρόσθεσε «τότε μπορούσαμε να μετακινηθούμε έστω με λεωφορεία, αλλά είχαμε ήδη φέρει τα τρακτέρ και τα φορτηγά με τα πλοία. Τότε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κοντά μας, συμπαραστεκόταν στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου και καταδίκαζε τις αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Σήμερα είναι απέναντί μας κι ακόμα πιο σκληρός από τους τότε κυβερνώντες».
Διαβάστε εδώ την Ανακοίνωση αγροτικών οργανώσεων Χανίων.pdf

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Αυτή την ώρα δεν χωράει μικροψυχία, ο διάλογος είναι για την επόμενη μέρα Οι ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον για ουσιαστική διαβούλευση αγροτών και κυβέρνησης έχουν το ενδιαφέρον τους, ωστόσο, αυτό που μετράει τα επόμενα τρία 24ωρα είναι η πετυχημένη κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα και η πραγματική ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους θέσης.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, τόσο το μπλόκο της Νίκαιας στο οποίο ανήκει η πρωτοβουλία για το συλλαλητήριο με τρακτέρ στο Σύνταγμα, όσο και οι δυνάμεις που διατύπωσαν επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα του εγχειρήματος, καλούνται να εργαστούν τις επόμενες ώρες για τη μαζικότητα της διαδήλωσης.
Άλλωστε, το πνεύμα των δηλώσεων Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης αποτέλεσε «συγκολλητική ουσία» για την περαιτέρω συσπείρωση των αγροτών στη γραμμή της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και με στόχο την αποτροπή των επιλογών στο ασφαλιστικό που υπονομεύουν τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Κατά τα λοιπά, τις τελευταίες ώρες από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται κάθε προσπάθεια, προκειμένου να θολώσουν τα νερά και να δοθεί η εντύπωση ότι οι πόρτες του διαλόγου είναι ορθάνοιχτες, αρκεί οι αντιδράσεις να κοπάσουν.
Πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ που στόχο έχει, αρχικά την υπονόμευση της καθόδου στην Αθήνα και στη συνέχεια την ενίσχυση των διχαστικών γραμμών μεταξύ των αγροτών.
Σ’ αυτό το πνεύμα κινούνται και οι διαρροές που αναφέρουν ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει παραλάβει το πλαίσιο αιτημάτων των αγροτών και εξετάζει σημείο προς σημείο τα όσα προβάλλονται σ’ αυτό. Όλοι αντιλαμβάνονται πως η «αιχμή του δόρατος» σε αυτή τη φάση είναι το ασφαλιστικό και επ’ αυτού ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου από το βήμα της Βουλής έχει δηλώσει πως δεν είναι αρμόδιος να παρέμβει.  

Την Τετάρτη το Agronews έγραφε 

Ούτε σκέψη για διάλογο από Μπούτα, από βδομάδα τα νεότερα λένε τα Τέμπη Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα έγιναν δεκτές από τον αγροτικό κόσμο οι πρωθυπουργικές προσεγγίσεις στο αγροτικό ζήτημα. Με όλα τα «στρατόπεδα» να διατηρούν επιφυλάξεις ως προς την ειλικρινή κυβερνητική βούληση για διάλογο, «παγίδες» βλέπουν και στη διάθεση που εκφράστηκε από το Μαξίμου για «διορθώσεις» στην πρόταση Κατρούγκαλου με αφετηρία ένα πιο αυστηρό Μητρώο Αγροτών.

Το βέβαιο είναι ότι ο κλοιός σφίγγει σιγά – σιγά και για τους αγρότες, καθώς,εκτός από την εποχή που πιέζει για την επιστροφή στις αγροτικές εργασίες, ανάγκη διαχείρισης της κατάστασης προκύπτει και με βάση τη διάθεση που εκφράζεται από ορισμένες πλευρές για ανάγκη διαβούλευσης με το Μαξίμου.
Ότι και να ακολουθήσει πάντως σ’ αυτό το επίπεδο, θα είναι μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που οργανώνονται στο τέλος της εβδομάδας στο Σύνταγμα.
Άλλωστε, ο «στρατηγός» της Νίκαιας Βαγγέλης Μπούτας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να συνδράμει σε έναν διάλογο χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, ενώ οι επιτελάρχες  των Τεμπών την Πέμπτη το πρωί παραδίδουν και επίσημα το υπόμνημά τους στο Μαξίμου, ξεκαθαρίζουν ότι η συζήτηση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό αρχίζει από Δευτέρα.     

Νωρίτερα το  Agronews έγραφε

Με τη «σκληρή γραμμή» τάχθηκε ο Τσίπρας μιλώντας στο Υπουργικό Μικρές μόνο διορθώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών που δεν θα ξεφεύγουν από το πνεύμα της πρότασης Κατρούγκαλου, ανήγγειλε από το Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αναγνωρίζοντας κατά κάποιο τρόπο ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις επιβαρύνουν πέραν του δέοντος τις μεσαίου μεγέθους αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι επ’ αυτού μπορούν να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις αλλά κι αυτές κατόπιν διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους.

Αντίστοιχα δεσμεύθηκε, έστω και κάπως αόριστα για μεταβατικότητα των διατάξεων σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, όπως επίσης και για ρυθμίσεις που θα ευνοούν τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Πιο αναλυτικά, υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις στο ασφαλιστικό, που αφορούν τις εισφορές των αγροτών, τη μεταβατικότητα των σχετικών διατάξεων και την προστασία του εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, υπογραμμίζοντας πάντως ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καθίσουν όλες οι ομάδες και οι αγρότες στο τραπέζι του διαλόγου. Παράλληλα τόνισε ότι το ασφαλιστικό θα κρίνει την επιτυχία της πρώτης αξιολόγησης.
«Είμαστε ανοιχτοί σε έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες, αρκεί οι ίδιοι να θελήσουν να καθίσουν στο τραπέζι», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «χωρίς το διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις».
Ο ίδιος σημείωσε για το ασφαλιστικό ότι η πρόταση της κυβέρνησης τηρεί το γράμμα της συμφωνίας και γι’ αυτό είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς, τονίζοντας ότι αυτή η πρόταση γράφτηκε από την κυβέρνηση στα ελληνικά και δεν δόθηκε από τους θεσμούς όπως γινόταν στο παρελθόν.
Σε μια κατά μέτωπο επίθεση προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον για ανευθυνότητα, καθώς ζητά να αποσυρθεί συνολικά η πρόταση για το ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους αγρότες να δουν ποια αλήθεια κρύβει η πρόταση της ΝΔ, όπως την ανέπτυξε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος -όπως είπε- πρότεινε συμψηφισμό χρεών προς τον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις των αγροτών.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «στην προσπάθεια μας να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τα μπλοκάκια μοιράζουμε το βάρος στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα. Αυτό δημιουργεί επιβαρύνσεις που πρέπει να επανεξεταστούν. Είμαστε έτοιμοι να τα δούμε. Το πράξαμε με τους επιστημονικούς φορείς. Θα το πράξουμε με τους αγρότες αρκεί να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου».
Όπως τόνισε «είμαστε ανοικτοί για έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τον αγροτικό κόσμο. Υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων στη μεταβατικότητα των διατάξεων και της προστασίας των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών».
Προειδοποίησε όμως τους αγρότες ότι κάνουν λάθος στις συμμαχίες που δημιουργούν. «Ο αγροτικός κόσμος κάνει λάθος εάν στηρίζονται σε αυτούς που στο παρελθόν τους λοιδορούσαν. Υπάρχουν δυνάμεις που για τους δικούς τους λόγους θέλουν να εκμεταλλευθούν την αγωνία των αγροτών. Πρέπει να σκεφθούν: ποια ήταν η πρόταση της ΝΔ για το αγροτικό ζήτημα; Η εναλλακτική πρόταση τους ήταν συμψηφισμός των επιδοτήσεων με τις εισφορές, τα χρέη και τη φορολογία. Αυτό την ώρα που εμείς εξασφαλίζουμε αφορολόγητο όριο στις επιδοτήσεις. Γιατί τα συστημικά ΜΜΕ τους αποθεώνουν όταν μέχρι λίγα χρόνια πριν τους πολεμούσαν; Η αγάπη τους... συνδέεται άμεσα με σκοπιμότητες που ουδεμία σχέση έχουν με την αγωνία των αγροτών αλλά με την αγωνία να μην ελεγχθούν τα δάνεια που πήραν οι μεγάλες επιχειρήσεις του Τύπου, να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, να μην προχωρήσει ο έλεγχος της λίστας με τους μεγαλοκαταθέτες».
Διαβάστε εδώ Ολόκληρη την ομιλία Τσίπρα στο Υπουργικό.pdf


Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία Τσίπρα στο Υπουργικό


Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Με δύο γραμμές η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό των αγροτών Στην έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου που έχει προγραμματισθεί για τις 10.30 το πρωί της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου, αναμένεται να γίνουν οι πρωθυπουργικές δηλώσεις εν είδη διαγγέλματος προς τους αγρότες. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως στην κυβέρνηση επικρατεί προς το παρόν η σκληρή γραμμή, σύμφωνα με την οποία η βάση προσέγγισης του ασφαλιστικού δεν αλλάζει και οι όποιες διαφοροποιήσεις θα πρέπει να γίνουν επί του πνεύματος που χαρακτηρίζει την πρόταση Κατρούγκαλου.

Αντίθετα, πίσω μένουν προς το παρόν, οι φωνές της πλατείας Βάθη που βλέπουν με μεγαλύτερη ευρύτητα το αγροτικό ζήτημα και τονίζουν την ανάγκη οι προσεγγίσεις να γίνουν στη βάση των εισηγήσεων που είχαν γίνει στα μέσα φθινοπώρου από τη διοίκηση του ΟΓΑ. Η εν λόγω θέση, επιμένει στην ουσιαστική βελτίωση των εισπρακτικών μηχανισμών τόσο για τις εισφορές όσο και για τους φόρους, στο ξεκαθάρισμα των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου και σ’ αυτή τη περίπτωση, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, τα έσοδα θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα απ’ αυτά που φέρνει η πρόταση Κατρούγκαλου, χωρίς να υπάρξουν όλες αυτές οι αντιδράσεις.
Δεδομένης πάντως της «σκληρής γραμμής», όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο θέμα του Μητρώου Αγροτών, το οποίο προβάλλεται ως λύση δια πάσαν νόσον.
Πιο συγκεκριμένα, εδώ η κυβέρνηση θα επιδιώξει μάλλον μια αυστηροποίηση του μητρώου, με δύο στόχους.
Πρώτον, να διευκολύνει σε κάποιο βαθμό τους λίγους (275.000), κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και δεύτερον, να σπείρει κοινά δαιμόνια που θα οδηγήσουν στον εκφυλισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Κάπως έτσι, σ’ αυτή τη φάση, το Μαξίμου δείχνει να κινείται πιο κοντά με τον άξονα Μικροθήβες – Τέμπη – Προμαχώνας, κρατώντας μια μεγαλύτερη απόσταση από το μπλόκο της Νίκαιας, το οποίο ως γνωστόν έχει αποφασίσει για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πρωθυπουργικές δηλώσεις έχουν προγραμματισθεί να γίνουν λίγα λεπτά πριν αρχίσει η συνέντευξη Μπούτα στην αίθουσα Συντακτών στην Αθήνα, με θέμα τη διαμαρτυρία της Παρασκευής με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα. Επ’ αυτού οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για «ποσόστωση» από την πλευρά της κυβέρνησης των τρακτέρ (γύρω στα 50 μηχανήματα), που θα μπορούν να περάσουν στο κέντρο της Αθήνας.
Σε κάθε περίπτωση, όσοι περιμένουν θεαματική στροφή από την πλευρά του πρωθυπουργού στη σημερινή του παρέμβαση, μάλλον θα απογοητευτούν. Οι δηλώσεις του θα είναι μια προσπάθεια να καταστεί σαφής ο μονόδρομος που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, να τονισθεί η ανάγκη συνεισφοράς όλων των κοινωνικών τάξεων και να διευκολυνθούν οι όποιες διαλλακτικές φωνές στις τάξεις των αγροτών να πάρουν το δρόμο της επιστροφής στο χωράφι.

Tην Τρίτη το Agronews έγραφε

Πράσινο φως από τους Θεσμούς περιμένει το Μαξίμου για αγρότες Άτυπη πολιτική διαβούλευση με τους εταίρους ώστε να καμφθεί η αδιαλλαξία των θεσμών, αναμένει, όπως όλα δείχνουν το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να προχωρήσει σε εξαγγελίες οι οποίες θα θέτουν σε νέα βάση τόσο το ασφαλιστικό όσο και το φορολογικό των αγροτών.

Οι τελευταίες πληροφορίες του AgroNews από το Μαξίμου, όπου και έγινε ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, αναφέρουν ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα για τα αγροτικά πηγαίνουν λίγο παραπίσω.
Κι αυτό, όχι για να αξιολογηθεί η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα, αλλά για να καμφθούν οι αντιρρήσεις των κοινοτικών επί των αλλαγών στη γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι η θετική παρέμβαση Τσίπρα θα γίνει αλλά όχι νωρίτερα από την ερχόμενη Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματισθεί να γίνει και η απόβαση των τρακτέρ στο Σύνταγμα (την Τετάρτη συνέντευξη τύπου των διοργανωτών – μπλόκο Νίκαιας).
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι θέσεις που σιγά – σιγά φαίνεται να διαμορφώνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο δείχνουν να είναι πιο κοντά με τις αντίστοιχες που διατυπώνουν σε υπόμνημά τους οι αγροτοσυνδικαλιστές του άξονα Μικροθήβες – Τέμπη – Προμαχώνας, παρά με αυτές που πρεσβεύει στις ανακοινώσεις του το μπλόκο της Νίκαιας.
Υπουργικό με θέμα το αγροτικό την Τετάρτη
Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016, στις 10:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κατά κάποιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο με στόχο να ανακοινώσει νέες προτάσεις για το αγροτικό, σε μια εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης, να ρίξει τους τόνους πριν από το παναγροτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής.

Nωρίτερα το  AgroNews έγραφε: 

Αλλάζει το ασφαλιστικό το Μαξίμου για να προλάβει το μπλόκο των Αθηνών Σοβαρές βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών, ενδεχομένως και κάποιες πρώτες σκέψεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων φορολογίας από νέα βάση, αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος στα μπλόκα και να προλάβει την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.
Οι πληροφορίες του AgroNews θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει πεισθεί ότι η πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό των αγροτών είναι αδιέξοδη, επομένως δεν αρκεί η βελτίωσή της αλλά θα πρέπει να αντιμετωπισθεί σε νέα βάση.
Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα, είναι πολύ πιθανή η εξαγγελία για εγκατάλειψη της ιδέας σύνδεσης των ασφαλιστών εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα και η αναζήτηση λύσεων με βάση την ισχύουσα κλίμακα εισφορών, κάτι για το οποίο κάνουν λόγο στο υπόμνημά τους και οι αγρότες του άξονα Μικροθήβες - Τέμπη – Προμαχώνας.
Στις σκέψεις του Μαξίμου είναι επίσης το ξεκαθάρισμα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και η αύξηση των εισφορών σε βάθος χρόνου μιας 7ετίας περίπου.
Στο φορολογικό οι σκέψεις που γίνονται θέτουν σε συζήτηση τη διατήρηση του φορολογικού συντελεστή 13% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η θέσπιση μεγαλύτερων αποσβέσεων για πάγια και η δυνατότητα μεταφοράς ζημιών (κακοκαιρίες κ.α.) από τον ένα χρόνο στον άλλο. 
  
Σύνεση και διάλογο με τους αγρότες συνιστά ο ΣΒΒΕ στον πρωθυπουργό
Να δημιουργηθούν άμεσα προϋποθέσεις διαλόγου με τους αγρότες ζητά με επιστολή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) προς τον Πρωθυπουργό διατυπώνοντας την ανησυχία του για το συνεχιζόμενο κλείσιμο των εθνικών οδών.
Τα βασικά σημεία της επιστολής του ΣΒΒΕ προς τον Πρωθυπουργό, έχουν ως εξής:
«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα ανεφοδιασμού της εγχώριας βιομηχανίας με πρώτες ύλες, ενώ οι εξαγωγές δυσχεραίνονται σημαντικά τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
Αν συνεχισθεί το κλείσιμο των συνόρων, των εθνικών οδών και η συνεπακόλουθη Οδύσσεια της μεταφοράς των προϊόντων εξαιτίας των μπλόκων, είναι προφανές ότι απειλείται ευθέως η βιωσιμότητα πολλών εγχώριων βιομηχανιών και η απώλεια ξένων αγορών και πελατών, ειδικά για όσες επιχειρήσεις ανήκουν στον κλάδο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) καλεί την Κυβέρνηση να επιδείξει σύνεση, να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων και της οικονομικής ζωής του τόπου και γενικότερα να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τους αγρότες, για την άρση του αδιεξόδου για τη χώρα και τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό ας αναλογισθεί τις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες (π.χ. απολύσεις εργαζομένων λόγω κλεισίματος επιχειρήσεων) που θα έχει η συνέχιση - ως έχουν - των κινητοποιήσεων των αγροτών.
Τέλος, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί λειτουργοί ας εξασφαλίσουν από τους αγρότες τουλάχιστον τη δημοσιοποίηση του προγραμματισμού κλεισίματος των εθνικών οδών, για να μπορέσουμε, έστω και στοιχειωδώς, να εφοδιάσουμε με προϊόντα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας...».

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Βήμα διαλόγου με σαφές πλαίσιο αιτημάτων από τους αγρότες Πλήρες, σαφές και ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων καταθέτουν τις επόμενες ώρες στην κυβέρνηση οι αγρότες του άξονα Μικροθήβες, Τέμπη, Προμαχώνας, σε μια ύστατη προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για επιστροφή των τρακτέρ στα αγροκτήματα.

Προβλέπει Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών, το οποίο θα είναι μόνο για αγρότες και με εισφορές οι οποίες θα κινούνται στα επίπεδα των σημερινών ασφαλιστικών κλάσεων.
Προτείνεται επίσης μεγαλύτερο εισόδημα (61% τουλάχιστον) για τον προσδιορισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, για τους οποίους ο φορολογικός συντελεστής θα παραμείνει στο 13%.  
Τελευταίες πινελιές στο υπόμνημα που παρουσιάζει ολοκληρωμένα το AgroNews ενδέχεται να μπουν στη μεσημεριανή συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων στον Προμαχώνα πριν αυτό τεθεί και επίσημα υπ’ όψιν των κυβερνώντων.
Το πλήρες κείμενο του υπομνήματος έχει ως ακολούθως:
Πρόταση διατύπωσης αιτημάτων αγροτών
Οι χιλιάδες κινητοποιημένοι αγρότες της χώρας και ειδικά οι νέοι, αγωνιούμε για το μέλλον μας. Αρνούμαστε να αποδεχθούμε το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που βάζει ταφόπλακα στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ζητάμε την απόσυρση του. Επιδιώκουμε συζήτηση και για το κόστος παραγωγής που είναι ο μοχλός ανάπτυξης.
Απευθυνόμενοι στον Πρωθυπουργό είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε τεκμηριωμένα για το ασφαλιστικό το φορολογικό και το κόστος παραγωγής και την ανάγκη αναγνώρισης του επαγγέλματος των αγροκτηνοτρόφων.
Παρακάτω παραθέτουμε τις προτάσεις μας που αποσκοπούν σε ένα υγιή αγροτικό τομέα:
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
1. Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 61% τουλάχιστον .
2. Διατήρηση του ΟΓΑ σε αυτόνομο πυλώνα κύριας ασφάλισης των αγροτών.
3. Κάθετη διοικητική και οικονομική διάκριση του ΟΓΑ σε 2 ταμεία. Α) Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών στο οποίο θα ενταχθούν οι «επαγγελματίες αγρότες» και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που προέκυψαν μετά την καθιέρωση της πρόσθετης ασφάλισης. Β) Ταμείο Προνοιακής Ασφάλισης στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων σήμερα στον ΟΓΑ.
4. Διατήρηση των κατηγοριών ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα για τους «επαγγελματίες»  αγρότες χωρίς καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
5. Απόδοση ισόποσων ασφαλιστικών εισφορών στο Τ.Α.Α. εκ μέρους όσων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων άλλων Φορέων Κύριας Ασφάλισης θα εξακολουθούν να έχουν γεωργικό εισόδημα είτε απ’ ευθείας ως ασφαλιστικές εισφορές Τ.Α.Α.,  είτε μέσω αυξημένου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας πέραν του 13% που ισχύει για τους «επαγγελματίες αγρότες». Το ποσό που αναλογεί στο πέραν του 13% ποσοστού αποδίδεται στο Τ.Α.Α.
6. Εφαρμογή για μια τριετία 2016-2019 του ως άνω συστήματος και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης μετά το τέλος της τριετίας για την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου Τ.Α.Α. καθώς και λήψη διορθωτικών μέτρων αν αποδειχθεί ότι απαιτούνται.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
1. Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 61% τουλάχιστον.
2. Εφαρμογή του Ν. 4172/2013 σε όσους πληρούν το ως άνω κριτήριο μετά την τροποποίησή του, για την φορολόγηση του γεωργικού εισοδήματος και ταυτόχρονη κατάργηση της τροπολογίας Βαλαβάνη στον Ν. 4328 άρθρο 2 παρ.1. Δηλαδή φορολόγηση των «επαγγελματιών αγροτών» με ποσοστό  13% στο καθαρό κέρδος που προκύπτει ως λογιστικό αποτέλεσμα των βιβλίων – στοιχείων και 27,5 % προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος χωρίς καμία προσθήκη ενισχύσεων .
3. Οι διατάξεις του προσχεδίου για όποιους άλλους συντελεστές σταδιακά αυξανόμενους εφαρμόζονται στις λοιπές κατηγορίες αγροτών.
4. Ατομικό αφορολόγητο 12.000,00 ευρώ στους «επαγγελματίες αγρότες».
5. Όσοι νέοι αγρότες εντάσσονται στα προγράμματα νέων αγροτών στο ΠΑΑ 2014-2020 τα πρώτα τρία χρόνια εγκατάστασης να έχουν συντελεστή φορολόγησης 10% ως επιπλέον κίνητρο στο ξεκίνημα της νέας τους δραστηριότητας.
6. Η κατάργηση των τεκμαρτών διαβίωσης και του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
7.  Η επιβεβαίωση εκπλήρωσης του οικονομικού κριτηρίου γίνεται με τα φορολογικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, ή με την προσκόμιση βεβαίωσης του ΚΕΠΠΥΕΛ κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ή με τα υποβαλλόμενα στοιχεία του τρέχοντος έτους απευθείας από το ΚΕΠΠΥΟ του Υπ. Οικονομικών.

ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
1. Μείωση της κιλοβατώρας του αγροτικού ρεύματος στις αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στο επίπεδο που βρίσκεται και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες ώστε να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας. Ρύθμιση των συνολικών  οφειλών προς τη ΔΕΗ  σε 36 άτοκες δόσεις όπως ισχύει στο οικιακό τιμολόγιο .
2. Ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος για μειωμένο φόρο κατανάλωσης πετρελαίου στους «επαγγελματίες αγρότες» με χρήση δεικτών κατανάλωσής του, ανά είδος καλλιέργειας και ανά στρέμμα.
3. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 23% που ισχύει σήμερα στο 13%.
4. Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες του καθεστώτος «παράλληλης εισαγωγής φυτοπροστατευτικού προϊόντος»  με εισαγωγή και εμπορία στη χώρα μας φυτοπροστατευτικών προϊόντων τα οποία είναι «πανομοιότυπα» με τα «προϊόντα αναφοράς», πιο φθηνά και της ίδιας αποτελεσματικότητας αλλά με δυνατότητα εισαγωγής και από μεμονωμένους παραγωγούς.
5. Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος στο κρασί.
6. Να αποδίδεται ή να συμψηφίζεται με άλλες υποχρεώσεις άμεσα ο ΦΠΑ των επαγγελματιών αγροτών οι οποίοι είναι πιστωτικοί.
7. Άμεση αποζημίωση των προϊόντων που επλήγησαν από το εμπορικό εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ρωσία  και εξασφάλιση της προώθησης των προϊόντων για τα επόμενα χρόνια.
8. Να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των διημέρων στην απόσταξη στέμφυλων.
9. Καθορισμός των βοσκοτόπων και οριοθέτηση τους για να λυθούν τα προβλήματα στην πληρωμή των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων.
10. Επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στην πώληση ζώντων ζώων από συντελεστή 23% στο 13% διότι δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τα κρέατα εισαγωγής τα οποία εισάγονται με μηδενική φορολόγηση ως ενδοκοινοτική συναλλαγή και διακινούνται στο εσωτερικό της χώρας με συντελεστή 13%.
11. Αύξηση του συντελεστή απόσβεσης του ζωικού κεφαλαίου όπως και του αντίστοιχου φυτικού πολυετούς καλλιέργειας, καθώς και πάγιων κεφαλαίων από 10% που είναι σήμερα (ΠΟΛ.1116/10.6.2015 ) στο 20%.
12. Άμεσος σχεδιασμός τεχνικών έργων για τον εμπλουτισμό το υπέργειων και υπόγειων υδατίνων πόρων στις περιοχές που απειλούνται από ερημοποίηση.
13. Ετήσιο χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων – αποζημιώσεων, που θα τηρείται εκ μέρους των Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ. (ΕΛΓΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ)
14. Άμεση προκήρυξη των μέτρων ΠΑΑ 2014-2020 για την υλοποίηση δράσεων μείωσης του κόστους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
15. Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών  προσδιορισμού των οριστικών ατομικών δικαιωμάτων καθώς και ολοκλήρωση της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2015.
Οι Έλληνες αγρότες ζητάμε να μας επιτραπεί να καλλιεργήσουμε τη γη μας, ώστε να παράγουμε πλούτο για να βοηθήσουμε τη χώρα μας να βρει διέξοδο από τη χαώδη κατάσταση που έχει επέλθει.
Το παραπάνω αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας των μπλόκων ΤΕΜΠΩΝ-ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ και θα κοινοποιηθεί  προς τους αγρότες  των υπολοίπων μπλόκων.
ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΕΜΠΩΝ-Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ-Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ

Τη Δευτέρα το Agronews έγραφε

Στον βάλτο της γενικής απαξίωσης κινδυνεύει να χαθεί το αγροτικό ζήτημα

Στη νέα φάση επιδείνωσης που παρουσιάζει το οικονομικό κλίμα και στα βαλτόνερα  της γενικότερης απαξίωσης που χαρακτηρίζουν τη δημόσια ζωή, κινδυνεύει να χαθεί το αγροτικό ζήτημα, παρά το γεγονός ότι η αντίδραση των αγροτών αυτή τη φορά ήταν και παραμένει ζωηρή, τα βάρη που φέρνει το νέο ασφαλιστικό είναι δυσβάστακτα και η οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων μοιάζει εκρηκτική.



Οι νέες μετακινήσεις «τεκτονικών πλακών» στα έγκατα της παγκόσμιας οικονομίας, η μεγάλη πίεση που δέχονται αυτό τον καιρό τα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, η εικόνα ολοκληρωτικής κατάρρευσης με πτώση 7,87% που παρουσίαζε χθες (Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου) η λεωφόρος Αθηνών, η κορύφωση της προσφυγικής κρίσης και το «ταλέντο» των εδώ αξιωματούχων να σφυρίζουν αδιάφορα για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, οδηγεί σε νέο κύμα εγκατάλειψης της ελληνικής οικονομίας από τους ισχυρούς του κόσμου και σε φυγή και των τελευταίων κεφαλαίων  που έβλεπαν ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η αγωνία διαμαρτυρίας που εκφράζουν εδώ και εβδομάδες οι αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί με τα μηχανήματά τους στα μπλόκα, όπως και το υπό προετοιμασία συλλαλητήριο με τα τρακτέρ στην Αθήνα (Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου) κινδυνεύουν να πάνε… στο βρόντο. Όχι γιατί δεν έχουν κάθε λόγο να γίνονται αλλά γιατί, μέσα σ’ αυτόν τον ορυμαγδό που βιώνει η χώρα, υπάρχει ο κίνδυνος να μην τα προσέξει κανείς. Θα ήταν δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι αυτό μπορεί να είναι μέρος της τακτικής των κυβερνώντων για την παράκαμψη των αγροτικών μπλόκων. Άλλωστε, ακόμη και να είναι το πολιτικό κόστος για τον κυβερνητικό σχηματισμό καταγράφεται και είναι καθημερινό και επίσης δυσβάστακτο.

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Με δούρειο ίππο το Μητρώο Αγροτών επιχειρείται διάσπαση του μετώπου


Με δούρειο ίππο το «Μητρώο Αγροτών» η κυβέρνηση επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να διεμβολίσει το αγροτικό μέτωπο και να διαμορφώσει προϋποθέσεις για διαχείριση της κατάστασης με τους δικούς της όρους. Έτσι, κάτι που από την αρχή αποτελούσε στοιχείο ανησυχίας, με βάση τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών γύρω από το αγροτικό ζήτημα, εκτυλίσσεται όσο περνούν οι ώρες σε «αιχμή του δόρατος» σε ένα σχέδιο διάσπασης των αγροτών και κατευνασμού των αντιδράσεων. Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση του Μητρώου Αγροτών ή καλύτερα οι σκέψεις για καλύτερη φορολογική αντιμετώπιση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, μοιραία χωρίζει τους εξεγερμένους σήμερα αγρότες σε δύο κατηγορίες. Σ’ εκείνους που το θέλουν και σ’ εκείνους που το βλέπουν με μεγάλο σκεπτικισμό.
Τη δεύτερη κατηγορία φαίνεται να εκφράζει με τον πλέον άμεσο τρόπο ο Βαγγέλης Μπούτας (στέλεχος του ΚΚΕ) από το μπλόκο της Νίκαιας που επιμένει στις ανακοινώσεις του να κάνει λόγο για τους μικρομεσαίους αγρότες και για το σχέδιο της κυβέρνησης να τους αφανίσει.
Στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή των αγροτών που βλέπουν με καλό μάτι το μητρώο είναι πολλά μπλόκα με κυρίαρχο αυτό των Τεμπών, απ’ όπου εκφράζονται και ζωηρές επιφυλάξεις σχετικά με την απόφαση της Νίκαιας για κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση, όσο οι οργανώσεις των αγροτών έμεναν σε απόσταση από το θέμα του μητρώου, το πρόβλημα το είχε η κυβέρνηση που όφειλε να δώσει συγκεκριμένο «βάθος» και «χρώμα» στις κινήσεις της, δημιουργώντας ενδεχομένως πρόβλημα ακόμα και στο στενό της ακροατήριο. Η μετάθεση του θέματος και η ανάπτυξη σχετικής φιλολογίας στο στρατόπεδο των αγροτών, δυσκολεύει τους χειρισμούς σε ένα κίνημα το οποίο δεν φημίζεται για την οργανωτική του βάση και στο οποίο οι… λαγοί, περιμένουν.
Εκτιμάται ότι το θέμα αυτό θα δημιουργήσει ρήγματα και στο ίδιο το μπλόκο του Βαγγέλη Μπούτα, όπου δεν είναι λίγοι οι συμμετέχοντες αγρότες που θα ήθελαν μια πιο ευέλικτη τακτική και ενδεχομένως ένα ξεκαθάρισμα του μητρώου και της πολιτικής απέναντι στους κατά κύριο επάγγελμα και στους ετεροεπαγγελματίες αγρότες. 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Στη «μάχη της Αθήνας» κρίνεται η κόντρα αγροτών και κυβέρνησης

Σε μάχη μέχρι τελικής πτώσης, οδηγεί η απόφαση των αγροτών για κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή, με τα αγροτικά μπλόκα να πυκνώνουν τους αποκλεισμούς δρόμων στη διάρκεια της εβδομάδας. Κλείνει μήνας που τα τρακτέρ έχουν βγει στους δρόμους και η άρνηση της κυβέρνησης να εργαστεί για έναν ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες, οδηγεί τους τελευταίους σε εξαγρίωση και χρήση κάθε διαθέσιμου μέσου που θα υποχρεώσει το Μαξίμου να δει τα πράγματα αλλιώς.


Ήδη, το μέτωπο των αγροτών έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους βουλευτές της επαρχίας, που προβληματίζονται έντονα για τη στάση που θα τηρήσουν όταν οι προωθούμενες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό φτάσουν για ψήφιση από τη Βουλή.

Προηγήθηκε ένα Σαββατοκύριακο με μεγάλες εντάσεις στους εθνικούς δρόμους, εντάσεις με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος (Αμύνταιο κ.α.) και μια ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων στη Νίκαια, όπου και πάρθηκαν οι κρίσιμες αποφάσεις και οριστικοποιήθηκε η κάθοδος στην Αθήνα.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ.
Τα μπλόκα από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαμε στην Πανελλαδική σύσκεψη που  πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Φλεβάρη 2016 και συγκάλεσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, μετά από πρωτοβουλία του Μπλόκου Νίκαιας εκφράζοντας τους μικρομεσαίους αγρότες

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ:
Να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, διεκδικώντας από την κυβέρνηση την  ικανοποίηση  των δίκαιων αιτημάτων μας. 
Μετά από  διεξοδική  συζήτηση,  συμφωνήσαμε να  προβάλουμε και διεκδικούμε:
1. Ν’ αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
2. Να καταργηθεί η φορολόγηση μας  από το πρώτο ευρώ  που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα  τεκμήρια διαβίωσης.  Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος.  Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.  Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Ν’ αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.
 Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του αγώνα μας - κι ενώ τα  μπλόκα  θα παραμένουν, θα ενισχύονται και θα στήνονται κι άλλα όπου χρειαστεί -  η σύσκεψη αποφάσισε:
 1. Να προχωρήσουμε, από αύριο Δευτέρα, σε παραπέρα κλιμάκωση του συντονισμένου πανελλαδικά κλεισίματος δρόμων, τελωνείων, λιμανιών, αεροδρομίων κλπ
2. Να μην συμμετάσχει κανένας εκπρόσωπος μπλόκου στην σύσκεψη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία καλεί για την Τρίτη 9 Φλεβάρη, η κυβέρνηση, με στόχο να μας βάλει σ’ ένας «διάλογο - απάτη» που δεν θα οδηγεί στην ικανοποίηση των αιτημάτων μας..
3. Να πραγματοποιηθεί μεγάλο πανελλαδικό – παναγροτικό συλλαλητήριο με κάθοδο στην Αθήνα κατασκήνωση και τρακτέρ στην πλατεία Συντάγματος, την Παρασκευή 12 Φλεβάρη. Να παραμείνουμε στο Σύνταγμα για δυο τουλάχιστον μερόνυχτα, επιδιώκοντας τη μαζική συμμετοχή και αλληλεγγύη όλων εκείνων που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική για να συμπαρασταθεί στον αγώνα για την επιβίωση μας και να στηρίξει τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά μας σε κοινό μέτωπο με τους εργατοϋπάλληλους αυτοαπασχολούμενους. Και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
 Για την οργάνωση του συλλαλητηρίου θα συγκροτηθεί Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη, θα επισκεφτεί μαζικούς φορείς της Αθήνας, από τους οποίους θα ζητήσει να καλέσουν τον κόσμο να πάρει μέρος στην αγροτική κινητοποίηση στο Σύνταγμα.
Αγωνιζόμαστε, με νύχια και με δόντια για να μην μας πάρουν  τα χωράφια και τα ζώα μας. Για να μπορούμε να παράγουμε και από το μόχθο μας, να ζουν  με αξιοπρέπεια, οι οικογένειές μας.
 Πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε. Ας το καταλάβει  η κυβέρνηση και όλοι όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την σιγοντάρουν.

Την περασμένη εβδομάδα το Agronews έγραφε

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η διαβούλευση αγροτών κυβέρνησης

Σε διαφορετικό μήκος κύματος γίνονται μέχρι στιγμής οι όποιες προσπάθειες επικοινωνίας των κυβερνητικών αξιωματούχων με τους εκπροσώπους των μπλόκων, γεγονός που δεν εξασφαλίζει προϋποθέσεις για έναν διάλογο ουσίας με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Έτσι, στην πρώτη προσπάθεια αναδίπλωσης μετά τα χθεσινά μεγαλειώδη συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας αλλά και την πεισματική ενδυνάμωση των μπλόκων από τους αγρότες, η κυβέρνηση κατεβαίνει σήμερα στη Βουλή με διάθεση μάλλον να διασκεδάσει τις εντυπώσεις παρά να δώσει λύσεις.
Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για νέες εξαγγελίες γύρω από το μητρώο αγροτών στο οποίο θα περιληφθούν περί τους 275.000 αγρότες, από τους 750.000 που υποβάλλουν δήλωση ΟΣΔΕ.
Αυτό που έχει κάποια σημασία είναι οι θολές αναφορές στον καθορισμό ενός έστω και μικρού αφορολόγητου ποσού για όλους, όπως επίσης και οι δεσμεύσεις για τεκμαρτές οικογενειακές αμοιβές και δυνατότητα αποσβέσεων παγίων.
Για το ασφαλιστικό, εκτός από τις 3 μονάδες κάτω στο συντελεστή υπολογισμού των εισφορών που υποσχέθηκε ήδη ο Κατρούγκαλος (14%, 17% και 20%), παίζει και το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στο χρόνο εφαρμογής του ανώτατου συντελεστή 20%.
Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος που γίνεται αυτή η συζήτηση δεν ικανοποιεί τους εκπροσώπους των αγροτών, οι οποίοι θεωρούν τις παρεμβάσεις στο μητρώο περισσότερο διχαστικές παρά ευεργετικές και τις θολές αναφορές στο φορολογικό τρικ για να περάσουν ευκολότερα οι τεράστιες επιβαρύνσεις που επιφέρει στους αγρότες το ασφαλιστικό.
Από την επόμενη εβδομάδα νέες πρωτοβουλίες
Στην τακτική αναδίπλωσης της κυβέρνησης αναφορικά με το αγροτικό και την προσπάθεια προσέγγισης του αγροτικού κόσμου, που αρνείται πεισματικά το διάλογο, την άμεση σύγκληση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών πρότεινε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προκειμένου να υπάρξει ακρόαση και διάλογος με τους επαγγελματικούς φορείς που πλήττονται από τα κυβερνητικά σχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Η πρόταση διατυπώθηκε κατά την συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο κ. Βούτσης με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, αγροτών και άλλων φορέων, στους οποίους επισήμανε ότι «από την δική σας την πλευρά θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει από μηδενική βάση».

«Από την πλευρά της κυβέρνησης μπορεί να εξηγηθεί ότι η συζήτηση γίνεται στην βάση ενός συγκεκριμένου πλαισίου. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος για να μην αισθάνεται κανείς ότι βρίσκεται σε ομηρία», ανέφερε.

Η πρόταση του Προέδρου αφορά τις επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Κοινωνικών υποθέσεων, όπου θα κληθούν οι εκπρόσωποι όλων των επαγγελματικών φορέων για να συζητήσουν όλα τα «καυτά» ζητήματα του ασφαλιστικού και φορολογικού.

Αποσκοπεί στην εκτόνωση της έντονης δυσφορίας που επικρατεί στους κόλπους των εργαζομένων και στον απεγκλωβισμό του Μεγάρου Μαξίμου που μέχρι αυτή την στιγμή αδυνατεί να χειριστεί την μεγαλύτερη κοινωνική αμφισβήτηση.

Την Πέμπτη το Agronews έγραφε:

Σφιχτά τα μπλόκα, επιταχύνονται οι διεργασίες για αναζήτηση λύσης Με τον κλοιό των τρακτέρ να γίνεται ασφυκτικός, στην κρισιμότερη φάση της εισέρχεται η αντιπαράθεση αγροτών και κυβέρνησης με επίκεντρο το ασφαλιστικό και τα θέματα της φορολογίας. Τα τελευταία 24ωρα έχουν πυκνώσει οι επαφές σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί το έδαφος για μια ουσιαστική διαβούλευση που θα άρει το αδιέξοδο της κυβερνητικής πρότασης και θα δώσει χώρο σε έναν έντιμο συμβιβασμό, ο οποίος θα εξασφαλίζει την ομαλή συνέχεια της αγροτικής παραγωγής.

Προς την κατεύθυνση αυτή, την Πέμπτη στη Κατερίνη, αντιπροσωπεία αγροτών από 62 μπλόκα μετά από συνεργασία με τους τεχνικούς συμβούλους που συνδράμουν τους αγρότες, ολοκλήρωσε τη διαμόρφωση μιας βάσης συζήτησης πάνω στην οποία μπορεί να ξεκινήσει συγκροτημένα ο διάλογος με την κυβέρνηση.
Πρόκειται ουσιαστικά για τη συμπλήρωση και τεκμηρίωση της πρότασης που έγινε γνωστή από το περασμένο Σάββατο, βάσει της οποίας οι αγρότες ζητούσαν μέσα σε 5 μέρες το θέμα τους να εξετασθεί από διακομματική επιτροπή που θα αναλάβει και την επίλυσή του.
Έτσι, στο ασφαλιστικό προτείνεται να παραμείνει ανεξάρτητος ο ΟΓΑ, να απαλλαγεί από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις, να αναλαμβάνει μόνο αγρότες, να μην υπάρξει αύξηση για τα χαμηλά εισοδήματα και να τεθεί όριο (7.200 ευρώ το χρόνο) στην ασφαλιστική δαπάνη των μεγάλων εκμεταλλεύσεων.
Αντίστοιχα για το φορολογικό προτείνεται η διατήρηση του συντελεστή στο 13% και της προκαταβολής φόρου στο 55%, καθορισμός ατομικού αφορολόγητου εισοδήματος στις 12.000 ευρώ και να είναι αφορολόγητες όλες οι επιδοτήσεις.
Σήμερα Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, αντιπροσωπείες αγροτών θα δώσουν το παρόν τους στη γενική απεργία και στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας, ενώ εκτιμάται ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθεί η συζήτηση (προ ημερησίας διατάξεως μετά από ερώτηση του ΚΚΕ και της ΝΔ) για το αγροτικό στη Βουλή. Η πλευρά των αγροτών θα ήθελε η συζήτηση αυτή να εξελιχθεί σε μια πρώτη διακομματική προσέγγιση του αγροτικού ζητήματος, που θα δώσει τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός κοινού μετώπου το οποίο θα πείσει την κυβέρνηση να δει τα πράγματα διαφορετικά και να αναζητήσει μια βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό των αγροτών.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και εφόσον οι ζυμώσεις προχωρήσουν, είναι πολύ πιθανή μια συνάντηση των αγροτών (σφιχτή διαπραγματευτική ομάδα με τεχνικούς συμβούλους) μέσα στο Σαββατοκύριακο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου. Για κάτι τέτοιο πάντως, όπως ξεκαθαρίζουν οι αγρότες, θα πρέπει να έχει γίνει αντιληπτό και από τις δύο πλευρές ότι υπάρχει διάθεση για συνεννόηση και φυσικά η κυβέρνηση εγκαταλείπει το άκρως αναποτελεσματικό και αδιέξοδο σενάριο της πρότασης Κατρούγκαλου.   

Αδιάσειστα επιχειρήματα
Ειδικότερα επ’ αυτής οι αγρότες θεωρούν ότι ο κ. Κατρούγκαλος ψεύδεται για τις επιβαρύνσεις που περιέχει το προσχέδιό του στα εξής σημεία:
-1ο ψέμα: Οι αγρότες θα πληρώσουν μόνο 150 ευρώ το χρόνο παραπάνω εισφορές στον ΟΓΑ, γιατί οι περισσότεροι είναι στην 3η κατηγορία σήμερα.
Η αλήθεια: Στην 3η κατηγορία ο αγρότης σήμερα πληρώνει 954,12 ευρώ ετήσια εισφορά και με το σχέδιό του κ. Κατρούγκαλου η εισφορά θα είναι 1516 ευρώ το χρόνο εάν το εισόδημά του είναι μικρότερο από 5.626 ευρώ.
Στην περίπτωση που ο αγρότης έχει ένα εισόδημα 8.000 ευρώ η αντίστοιχη ετήσια εισφορά θα είναι 2.156 ευρώ, δηλαδή 126% μεγαλύτερη.
-2ο ψέμα : Οι αγρότες θα έχουν πολύ μεγαλύτερες συντάξεις.
Η αλήθεια: Στον Προϋπολογισμό του 2016 προβλέπεται μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τον ΟΓΑ κατά 100 εκατ. περίπου.
Οι φοροτεχνικοί και εργατολόγοι που ανέλαβαν τη μελέτη των δεδομένων του ΟΓΑ, ανάμεσά τους οι κύριοι Καμπάνης, Παπαδημητρίου και Μπούρλος , θεωρούν ότι με 280.000 περίπου κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και 136.000 συνταξιούχους , αν ο ΟΓΑ γίνει ανεξάρτητο ταμείο θα είναι βιώσιμο αφού θα έχει περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ εισφορές το χρόνο και οι δαπάνες για συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ (με 500 ευρώ σύνταξη μηνιαίως).
Για τούτο θα ζητήσουν άμεση σύνταξη του μητρώου αγροτών και ανεξαρτητοποίηση του ΟΓΑ διότι  όπως υποστηρίζουν ο σημερινός φορέας που περιέχει 1,4 εκατομμύρια ασφαλισμένους , μέσα στους οποίους περιλαμβάνονται παλιννοστούντες, μετανάστες και ανασφάλιστοι κάθε κλάδου που ζητούν επιδοματική λύση, είναι εκείνοι που καθιστούν το ταμείο ελλειμματικό. Στις προτάσεις τους θα είναι και η υποχρέωση καταβολής εισφοράς στον ΟΓΑ όσων ασκούν το αγροτικό επάγγελμα και είναι αλλού ασφαλισμένοι, δηλαδή είναι ετεροεπαγελματίες.

Από την Τρίτη το Agronews έγραφε

Με σφιχτό υπόμνημα και διακομματική μελέτη οι αγρότες ρίχνουν το γάντι Με τα αγροτικά μπλόκα σε πλήρη ανάπτυξη, περαιτέρω περιπλοκές στη διαχείριση του αγροτικού ζητήματος δημιουργεί από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου η έλευση των εκπροσώπων των πιστωτών και οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει με τα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια στο Χίλτον.

Την ίδια στιγμή, σε συνεννόηση με τα περισσότερα μπλόκα τα Τέμπη στέλνουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση για τη συγκρότηση, μέσα σε 5 μέρες, διακομματικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα ανοικτά ζητήματα, πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις στις οποίες έχουν καταλήξει οι αγρότες με τη βοήθεια ειδικών εμπειρογνωμόνων. 
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκ μέρους των πιστωτών τίθεται θέμα ριζικής αναθεώρησης των κυβερνητικών προτάσεων για το ασφαλιστικό με σημαντική μείωση των χορηγούμενων συντάξεων όλων των κατηγοριών και άμεση αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με τη φορολογία των αγροτών.
Οι θέσεις αυτές ανατρέπουν, όπως είναι φυσικό τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης και δεν αποκλείεται, υπό προϋποθέσεις, να διευκολύνουν τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει αυτές τις μέρες οι αγρότες.
Πιο συγκεκριμένα, στο ασφαλιστικό η απαίτηση των πιστωτών για μείωση των συντάξεων όλων των βαθμίδων αφήνει περιθώρια για καλύτερη διαχείριση των απαιτήσεων που είχαν τεθεί ως προς τις εισφορές και έβαζαν τον πήχη στο 20% του φορολογητέου εισοδήματος των αγροτών. Ήδη ο κ. Κατρούγκαλος με δηλώσεις του την Τρίτη έκανε λόγο για μείωση 3 μονάδων και προσδιορισμό της εισφοράς στο 17% του φορολογητέου εισοδήματος. Αυτό το οποίο δεν είπε ακόμα, είναι οι ανάγκη να μπει ένα ανώτατο όριο της τάξεως των 7.200 ευρώ το χρόνο για όλους ανεξαιρέτως τους δραστηριοποιούμενους στον αγροτικό χώρο.
Στο φορολογικό, απ’ ότι φαίνεται οι πιστωτές επιμένουν ότι το θέμα θα πρέπει να κλείσει άμεσα και φυσικά πριν από την πρώτη αξιολόγηση. Αυτό χαλάει τα σχέδια της κυβέρνησης που ήθελε να κλείσει πρώτα το ασφαλιστικό και στη συνέχεια να ανοίξει το φορολογικό ζήτημα. Η εξέλιξη αυτή εκθέτει τους κυβερνητικούς παράγοντες και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που από το βήμα της βουλής υπόσχονταν μετάθεση των συζητήσεων για τη φορολογία αγροτών και άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ισχύσουν φέτος οι μνημονιακές υποχρεώσεις για αύξηση των φορολογικών συντελεστών στο 20% και στο 26% (2016 και 2017).
Η σφιχτή πρόταση
Τη Δευτέρα οι εξεγερμένοι αγρότες όρισαν ένα σφιχτό πλαίσιο διεκδικήσεών το οποίο δείχνει να εκφράζει το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου, το οποίο κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων.
Το υπόμνημα θέτει προθεσμία πέντε ημερών, προκειμένου να συσταθεί διακομματική επιτροπή που θα αποσύρει την πρόταση για το ασφαλιστικό και θα ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση με τη συμμετοχή των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.
Για το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο ζητείται:
• να παραμείνει ανεξάρτητος ο ΟΓΑ
• να γίνει εξυγίανσή του
• να απαλλαγεί από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις
• να γίνει ξεκαθάρισμα των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ (ασφαλισμένοι να είναι μόνο αγρότες και συνταξιούχοι αγρότες) και να μην γίνει καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Για το φορολογικό, ζητείται:
• να παραμείνει ο συντελεστής φορολόγησης κάτω από το 13% και χωρίς προκαταβολή
• να διατηρηθεί το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα στις 12.000 ευρώ
• να μείνουν αφορολόγητες όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, όπως η βασική ενίσχυση, η συνδεδεμένη ενίσχυση, τα σχέδια βελτίωσης και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
Για το κόστος παραγωγής, το πλαίσιο διεκδικήσεων περιλαμβάνει:
• μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 6%, «όπως ισχύει σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ»
• αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο
• δραστική μείωση του κόστους αγροτικού ρεύματος
• ρύθμιση των συνολικών οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ.


Τη Δευτέρα το Agronews έγραφε

Μικρά βήματα πίσω η κυβέρνηση, ψύχραιμα αποφασιστικοί οι αγρότες

Μαλακώνει όσο περνούν οι ώρες, η κυβερνητική στάση στο ασφαλιστικό, χωρίς ωστόσο να γίνεται ξεκάθαρο αν πρόκειται για σοβαρή προσπάθεια επανεξέτασης της όλης κατάστασης, ειδικά σε ότι αφορά στον αγροτικό ζήτημα ή είναι ένα ακόμη τρικ προκειμένου να αποδιοργανωθούν τα μεγάλα μπλόκα των τρακτέρ στους εθνικούς κόμβους.



Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια «έκπτωση» 3% στις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, πράγμα που σημαίνει ότι ο συντελεστής που με βάση την πρόταση Κατρούγκαλου ορίζεται σήμερα στο 20% θα υπολογίζεται στο 17% του φορολογητέου εισοδήματος.
Εδώ δεν ξεκαθαρίζεται βέβαια αν αντίστοιχα μειωθούν κατά 3 μονάδες οι συντελεστές (14% και 17%) για τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου νόμου, όπως επίσης και αν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω μείωσης της προβλεπόμενης εισφοράς 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οι παραπάνω πληροφορίες που δεν αποτελούν επίσημες θέσεις, αλλά προϊόν διαρροών για τη διαμόρφωση κλίματος, όπως και η γενικότερη μέχρι σήμερα στάση της κυβέρνησης αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα από την πλευρά των αγροτών, που δεν δείχνουν διατεθειμένοι να μπουν σε μια συζήτηση πριν τα πράγματα ωριμάσουν. Άλλωστε, το γεγονός ότι Τετάρτη και Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται για διεθνείς επαφές στο Λονδίνο, όπως και το γεγονός ότι την Πέμπτη είναι ημέρα πανελλαδικής απεργίας και εκδηλώσεων διαμαρτυρίας απ’ όλες τις κοινωνικές ομάδες, αποκλείει κάθε συνάντηση με το Μαξίμου πριν την Παρασκευή ή το Σάββατο.
Έτσι, οι αγρότες των Τεμπών, όπως και στα περισσότερα μπλόκα, επιβεβαίωσαν τις αποφάσεις τους για ενδυνάμωση των κινητοποιήσεων, για ολοήμερους αποκλεισμούς δρόμων (12-8 κάθε μέρα) και συνδυασμό με μικρά συλλαλητήρια σε τοπικό κέντρο.
Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το τεχνικό κλιμάκιο που έχει συγκροτηθεί από την πλευρά των αγροτών ολοκληρώνει τη σύνταξη μιας ολοκληρωμένης πρότασης που θα τεθεί ως βάση για την προετοιμασία του διαλόγου με τον πρωθυπουργό, συνάντηση η οποία, όπως λένε, θα γίνει μόνο αν οι συνθήκες ωριμάσουν.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Ότι γίνει προς το τέλος της εβδομάδας, προς το παρόν τα μπλόκα δυναμώνουν
Τα «δόντια τους» δείχνουν για μια ακόμα εβδομάδα οι αγρότες στα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, ενώ εντείνονται παρασκηνιακά οι προσπάθειες προετοιμασίας μιας οργανωμένης συνάντησης με τον πρωθυπουργό, η οποία θα μπορούσε να δώσει λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα.

Προς το παρόν «η οργή των μπλόκων» δυσκολεύει τις όποιες «διασπαστικές πρωτοβουλίες» και αποσπασματικές συναντήσεις, όπως αυτή που επιχείρησε να κλείσει στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο αυτόκλητος συνδικαλιστής Θοδωρής Παπακωσταντίνου. Σημειωτέον ότι ένα ανάλογο σενάριο «δούλευαν»  λίγες μέρες νωρίτερα και οι Γιάννης Παναγής και Κώστας Σπανούλης.
«Αν είναι να γίνει μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα γίνει μετά από κατάλληλη προετοιμασία, με μια σφιχτή και αντιπροσωπευτική Επιτροπή Αγροτών η οποία θα υποστηρίζεται αντίστοιχα από επιλεγμένους τεχνοκράτες», τονίζουν οι έχοντες γνώστη των διεργασιών στα «λιμέρια» συγκέντρωσης των τρακτέρ.
Η γενικευμένη αντίδραση των αγροτών, επιβάλλει την εξασφάλιση οριζόντων λύσεων οι οποίες θα δικαιώνουν σ’ αυτή τη φάση του συνόλου των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου. Σ’ αυτή τη λογική,
-ένα ανώτατο όριο ασφαλιστικής εισφοράς (π.χ. 7.200 ευρώ το χρόνο) για τις μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις,
- ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο (9-12.000 ευρώ) που θα δώσει απαλλάσει τους μικρούς αγρότες
- και μια μέριμνα για «έκπτωση» από το φορολογητέο εισόδημα των αποσβέσεων για εξαγορά εξοπλισμού και παγίων,
μπορούν να διαμορφώσουν τη βάση πάνω στην οποία θα κινηθεί ένας έντιμος συμβιβασμός, που θα επιτρέψει την συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι όσο οι αγρότες θέλουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους άλλο τόσο και ακόμα περισσότερο η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κλείσει το ασφαλιστικό, πριν το αγροτικό εξελιχθεί σε θρυαλλίδα που σε κοινό μέτωπο με άλλες κοινωνικές ομάδες θα απειλεί τη συνοχή του παρόντος κυβερνητικού σχηματισμού.

Από την προηγούμενη εβδομάδα το Agronews έγραφε 

Κάθεται ο κουρνιαχτός της Αgrotica, νέες αποφάσεις το Σάββατο στα Τέμπη Μεγάλη η συσπείρωση των αγροτών στα αγροτικά μπλόκα με τα Τέμπη να καλούν σε νέα συνάντηση των εκπροσώπων το Σάββατο, προκειμένου να καθορισθεί η περαιτέρω στάση των αγροτών για την ανατροπή των κυβερνητικών επιλογών σε ασφαλιστικό και φορολογία.

Τα μασημένα λόγια των κυβερνητικών αρμοδίων, οι μικρές «εκπτώσεις» στα θέματα της φορολογίας μέχρι να περάσει το ασφαλιστικό από τη Βουλή, αλλά και οι δηλώσεις Αποστόλου για «δεξιούς και ακροδεξιούς» διαμαρτυρόμενους στη Θεσσαλονίκη, μάλλον έχουν ρίξει λάδι στη φωτιά που εντείνει την αγανάκτηση και οργή του αγροτικού κόσμου.
Παράλληλα, πάντως, με την ενδυνάμωση των αγροτικών μπλόκων, οι πληροφορίες του AgroNews θέλουν τους επικεφαλής των κινήσεων σε Νίκαια, Τέμπη και Προμαχώνα να βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή μεταξύ τους και να καλλιεργούν το κλίμα για τη συγκρότηση μιας σφιχτής διαπραγματευτικής ομάδας, που θα αναλάβει να προετοιμάσει μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.


Την ίδια στιγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο, κάθε μέρα που περνάει, γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό ότι η γενικευμένη διαμαρτυρία των αγροτών αλλά και σύμπνοιά τους με άλλες κοινωνικές ομάδες, φθείρει σοβαρά την εικόνα της κυβέρνησης και απειλεί τη συνοχή της. Έτσι, μετά τις χονδροειδείς αναφορές σε «φοροφυγάδες» και «ακροδεξιούς» κάποιοι ψυχραιμότεροι προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να μαζέψουν την κατάσταση και να βρουν έναν τρόπο αποκατάστασης της επικοινωνίας με τα αγροτικά μπλόκα.


Εφόσον οι ζυμώσεις προχωρήσουν, δεν αποκλείεται μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας να ωριμάσουν οι συνθήκες για μια δημόσια διαβούλευση που θα κινείται σε σημαντική απόσταση από τις σημερινές αποφάσεις της κυβέρνησης και η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο της συνεννόησης και της αποκλιμάκωσης της έντασης. 


Την Τετάρτη το Agronews έγραφε:

Ενδυνάμωση μπλόκων και κινητικότητα για μια διαβούλευση με περιεχόμενο
Σε δύο επίπεδα κινούνται αυτές τις ώρες οι προσπάθειες των εξεγερμένων αγροτών, με τα γεγονότα του τελευταίου 24ωρου (συνελεύσεις αγροτών και συζήτηση στη Βουλή) να έχουν σφυρηλατήσει την ενότητα στις τάξεις του αγροτικού κόσμου και να έχουν διευκολύνει τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των εκπροσώπων στους επίμαχους κόμβους των τρακτέρ.




Οι προσπάθειες από δω και μπρος αποβλέπουν:
- πρώτον, στην περαιτέρω ενδυνάμωση των μπλόκων, κατ’ αρχήν με την προσέλκυση νέων δυνάμεων και αφετέρου με συγχωνεύσεις, δηλαδή μετακινήσεις επί μέρους συγκεντρώσεων τρακτέρ σε μεγάλες αρτηρίες,
- δεύτερον, στη διαμόρφωση μιας σφιχτής ομάδας από τεχνοκράτες και αγροτικά στελέχη που θα αναλάβει την επεξεργασία θέσεων και θα διευκολύνει την προετοιμασία μιας συνάντησης, πιθανότατα με τον πρωθυπουργό, μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Οι πληροφορίες θέλουν αυτή τη φορά τους αγρότες να έχουν διδαχθεί από τα παθήματα του παρελθόντος και να μην δείχνουν διατεθειμένοι για μια όπως – όπως προσέλευση στο Μαξίμου, με άμεσο τον κίνδυνο αυτή να αποτελέσει την αρχή του τέλους της κινητοποίησης, χωρίς κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση μάλιστα, από την πλευρά των αγροτών θα επιδιωχθεί τις επόμενες ώρες ένας συντονισμός με το περιβάλλον του Μαξίμου, έτσι ώστε, να προκύψει και από την πλευρά της κυβέρνησης ένα κλιμάκιο, το οποίο θα είναι σε θέση να συμβάλει στην προετοιμασία της διαβούλευσης με τον πρωθυπουργό, με στόχο αυτή, όταν τελικά γίνει να έχει πιθανότητες θετικής κατάληξης.

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Γέφυρες  συνεννόησης για κοινή γραμμή Νίκαιας, Τεμπών και Προμαχώνα

Περαιτέρω ενδυνάμωση καταγράφεται το τελευταίο 24ωρο στα αγροτικά μπλόκα, διαδικασία την οποία διευκόλυναν τόσο οι συνελεύσεις της Τρίτης σε Σίνδο και Νίκαια, όσο και η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό στη Βουλή.



Το πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» στη Θεσσαλονίκη, δείχνει να ενισχύει τους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στα μεγάλα μπλόκα της Νίκαιας, των Τεμπών και του Προμαχώνα, γύρω από τα οποία κινούνται δορυφορικά και άλλες ισχυρές δυνάμεις, όπως του Κάστρου, των Μικροθηβών, των Γιαννιτσών, του Έβρου κ.α.

Ειδικά οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή επιβεβαίωσαν με τον πλέον σαφή τρόπο το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούν τον τομέα της αγροτικής παραγωγής οι προτάσεις Κατρούγκαλου για την ασφάλιση των αγροτών, ενώ τέθηκε για μια ακόμη φορά το ερώτημα για το αν έχει νόημα η διάλυση του ΟΓΑ και η ενσωμάτωση των αγροτών σε ένα ταμείο με τους μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Σημειωτέον ότι τον ίδιο προβληματισμό εκφράζει από χθες (Τρίτη) και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Στη διάρκεια της ημέρας, το αγροτικό κίνημα, παρά τις μεγάλες οργανωτικές του αδυναμίες, έδειξε να ξεπερνά ανώδυνα τις μεσημεριανές αντεγκλήσεις μεταξύ εκπροσώπων του στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, τριβές που έλαβαν αφορμή από την προσπάθεια ορισμένων όψιμων αγροτοσυνδικαλιστών να επιβάλλουν μια βιαστική και χωρίς προετοιμασία συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.
Η αποχώρηση των εκπροσώπων από το μπλόκο των Τεμπών, τις Μικροθήβες κ.α. απέτρεψε μια όπως – όπως επίσκεψη στο Μαξίμου, η οποία στην ουσία θα σήμανε την αρχή του τέλους του διεκδικητικού αγώνα των αγροτών.
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σίνδο δίνουν το χρόνο περαιτέρω ανάδειξης των προβλημάτων που δημιουργούν οι κυβερνητικές επιλογές τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο φορολογικό και ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα στο «στρατόπεδο» των αγροτών να οργανώσει καλύτερα μια ενδεχόμενο συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Σημειωτέον ότι αυτή η προετοιμασία δεν θα πρέπει να περιορισθεί στην επιλογή της αντιπροσωπείας που θα επισκεφθεί το Μαξίμου, αλλά καλό είναι να επικεντρωθεί στη διερεύνηση των διαθέσεων που υπάρχουν από την άλλη πλευρά, ώστε τα όποια περιθώρια αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων να έχουν προσδιορισθεί πολύ πριν γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό και να μην φέρει το αγροτικό κίνημα μπροστά σε νέα διλλήματα.

Την Τρίτη το Agronews έγραφε

Οι αγρότες για το δίκιο τους στα μπλόκα και οι άλλοι για δουλειές στο Μαξίμου

Μυστικές επαφές για συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου το Σάββατο, καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών μετά την αποχώρησή τους από τη συνέλευση της Σίνδου.



Όπως όλα δείχνουν, μια μικρή ομάδα εκπροσώπων αγροτών, τουτέστιν, Γκόντιας, Παναγής, Σπανούλης και λοιποί των φωτοβολταϊκών, έχει προσυμφωνήσει επίσκεψη στο Μαξίμου για το ερχόμενο Σάββατο και θέλησε με να μεταβάλει τη συνάντηση της Σίνδου σε νομιμοποιητική διαδικασία προειλημμένων αποφάσεων και επιλογών.

Γύρω στις 6 το απόγευμα της Τρίτης και μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης στη Σύνδο ο Χρήστος Γκόντιας επικοινώνησε με το AgroNews, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπήρξε επαφή με το Μαξίμου και πολύ περισσότερο δεν είχε κλειστεί ραντεβού για συνάντηση με τον πρωθυπουργό το ερχόμενο Σάββατο. Ανάλογη άρνηση, φυσικά κατόπιν εορτής, ότι επίκειται ραντεβού με τον πρωθυπουργό, υπηρξε προς το AgroNews και από τον εκπρόσωπο του ΠΣΑΦ Κώστα Σπανούλη. 
Όλα αυτά βέβαια, έρχονται μετά την έκβαση που είχε η συνάθροιση στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου, δηλαδή μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων των Τεμπών, των Μικροθηβών, του Μαυροβουνίου και της Πέλλας και φυσικά μετά την έκδοση της επίσημης ανακοίνωσης (συμφωνήθηκε κατά πλειοψηφία) στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών – Κτηνοτρόφων – Αλιέων Ελλάδος στα πλαίσια των πρωτόγνωρων Κινητοποιήσεων και της ισχυρής θέλησης όλου του Πρωτογενούς Παραγωγικού κόσμου της χώρας να αγωνιστεί μέχρι τέλους, με τη μαζική συγκέντρωση των τρακτέρ στους δρόμους και τα μπλόκα ενάντια στο Ασφαλιστικό – Φορολογικό, που μας απειλεί με αφανισμό και σύμφωνα με την απόφαση της Πανελλαδικής σύσκεψης στη Θεσσαλονίκη, στις 14/1/2016, καλεί:
  • Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της AGROTICA 2016 προσυγκέντρωση όλων των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων της χώρας στην Κεντρική Είσοδο της Δ.Ε.Θ. στις 3:00μμ, ώστε τα εγκαίνια της AGROTICA 2016 να τα κάνει ο αγροτικός κόσμος.
  • Δεν θα επιτρέψουμε να διαλύσουν τον Ο.Γ.Α.
  • Δεν αντέχουμε αυξήσεις στις εισφορές.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Μετά τα «εγκαίνια»και τη λήξη του συλλαλητηρίου η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών – Κτηνοτρόφων – Αλιέων Ελλάδας θα συνεδριάσει ώστε να Αποφασιστεί ο Περαιτέρω Σχεδιασμός των Κινητοποιήσεων και των Ενεργειών Διαμαρτυρίας μέχρι τη Δικαίωση μας.»
Όχι ακόμα συνάντηση στο Μαξίμου, διάλογο ουσίας απαιτούν οι αγρότες

Χωρίς περαιτέρω αποφάσεις σε ότι αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, φαίνεται να καταλήγει η ευρεία συνέλευση αγροτών απ’ όλα τα μπλόκα στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης. Η απόφαση της αντιπροσωπείας των Τεμπών να αποχωρήσει διαμαρτυρόμενη από τη συνέλευση φαίνεται να λειτούργησε καταλυτικά, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολες οι αποφάσεις που σχετίζονται με το αν οι αγρότες θα δουν τον πρωθυπουργό, πότε, με ποια αιτήματα και με ποια εκπροσώπηση. Να σημειωθεί ότι μαζί τους αποχώρησαν και τα μπλόκα από Μικροθήβες, Μαυροβούνι και Πέλλα.



Τα πράγματα μπλέκουν κάπως, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η κάθοδος των αγροτών στις εθνικές οδούς και η μεγάλη αντίδραση στις κυβερνητικές προτάσεις, η οποία σημειωτέον ότι ξεκίνησε υπό την πίεση της βάσης, θα κλείσει εδώ και θα τελειώσει άδοξα.
Όλες οι πλευρές εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα, να εντείνουν τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση και να απαιτήσουν από κοινού την εγκατάλειψη των μέχρι σήμερα προτάσεων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και την έναρξη μιας ουσιαστικής συζήτησης από μηδενική βάση.
Πάντως οι αγρότες στην συνάντηση της Σίνδου αποφάσισαν αποκλεισμούς από 6-9 για την Τρίτη και από Τετάρτη 12 με 2 το μεσημέρι, αλλά και 6 με 9 ημερησίως.

Εξάλλου την Πέμπτη στην πλατεία ΧανΘ στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι δυναμικό συλλαλητήριο.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο




Εγκατέλειψαν τη συνέλευση της Σίνδου οι εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών
Αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι από τη συνάντηση της Θεσσαλονίκης οι εκπρόσωποι του αγροτικού μπλόκου των Τεμπών, πράγμα που δυσκολεύει την αναζήτηση κοινής πορείας εν όψει της διαπραγματευτικής συνάντησης των αγροτών στο Μαξίμου.



Οι πληροφορίες από τη Σίνδο, όπου ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι η συνάντηση εκπροσώπων απ’ όλα τα μπλόκα, θέλουν τις πολυπληθείς αντιπροσωπείες αγροτών να μην τα βρίσκουν στη διαμόρφωση ενός συμπαγούς και αντιπροσωπευτικού σώματος το οποίο θα αναλάμβανε να εκλέξει τη διαπραγματευτική ομάδα που θα μετέβαινε στο Μαξίμου.

Φάνηκε από νωρίς ότι κάποιες αντιπροσωπείες, κυρίως από τη Μακεδονία, επεδίωξαν να «καπελώσουν» κατά κάποιο τρόπο τη συνάντηση και να επιβάλλουν αποφάσεις, όπως για παράδειγμα ένα δυναμικό συλλαλητήριο για την Πέμπτη στη συμπρωτεύουσα και ενδεχομένως αυξημένη εκπροσώπηση στη διαπραγματευτική ομάδα.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Η προετοιμασία των διαβουλεύσεων θα κρίνει τη συνάντηση στο Μαξίμου
Στην πιο κρίσιμη φάση του εισέρχεται ο αγώνας των αγροτών για αποτροπή των δυσμενών ρυθμίσεων που προωθούνται σε ασφαλιστικό και φορολογία. Η κυβέρνηση, στριμωγμένη από την αυθόρμητη και γενικευμένη κάθοδο των τρακτέρ στις εθνικές οδούς, επιχειρεί, είτε με υποσχέσεις για επί μέρους διευθετήσεις, είτε θολές εξαγγελίες για καλύτερη φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, είτε ακόμα και με δυσφημιστικές αναφορές σε φοροφυγάδες και προνομιούχους αγροτοπατέρες, να κατευνάσει ή και να διασπάσει το αγροτικό μέτωπο.



Οι σημερινές συναντήσεις εκπροσώπων των μπλόκων στο συνεδριακό κέντρο Σίνδου στη Θεσσαλονίκη και στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα
, αναμένεται αποβούν καθοριστικές για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και την πορεία του αγώνα. Κύριο ζητούμενο να καταστούν σαφείς οι διαθέσεις της κυβέρνησης πριν αρχίσει μια διαδικασία επίσημης διαπραγμάτευσης και μάλιστα με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού στο μέγαρο Μαξίμου. Ο φόβος όλων είναι ότι οι επιτελείς της κυβέρνησης επιχειρούν να εγκλωβίσουν τους εκπροσώπους των αγροτών σε μια ατελέσφορη κουβέντα, από την οποία οι ίδιοι θα βγουν διασπασμένοι και ζημιωμένοι.

Η εμφάνιση από το πρωί της Τρίτης στα τηλεοπτικά παράθυρα του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, ο οποίος το μόνο που επιδιώκει είναι να διαχωρίσει τους αγρότες σε πραγματικούς και... αδιάφορους, διευκολύνοντας με κάθε τρόπο τις διασπαστικές τάσεις στο κίνημα, είναι χαρακτηριστική των προθέσεων.
Προς το παρόν, έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει η απαιτούμενη εμπειρία εκ μέρους των εξεγερμένων αγροτών για την ψύχραιμη διαχείριση της κατάστασης. Αυτό που χρειάζεται είναι η περαιτέρω καλλιέργεια εμπιστοσύνης μεταξύ των κατά τόπους κινήσεων και η αναζήτηση κοινής διαπραγματευτικής γραμμής που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να ανοίξει πραγματικά τα χαρτιά της.
Πολλοί εκτιμούν ότι πέραν του ορισμού των εκπροσώπων που θα συμμετάσχουν σε μια ενδεχόμενη συνάντηση στο Μαξίμου, το πιο κρίσιμο είναι να προετοιμασθεί κατάλληλα η συνάντηση, ώστε η εν λόγω αντιπροσωπεία να μην βρεθεί μπροστά σε διλλήματα ή ψευτοδιλλήματα τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρήγματα στο αραγές σήμερα μέτωπο. Ενδεχομένως, η εν λόγω εκπρόσωποι, πριν προσέλθουν για διαπραγμάτευση στο Μαξίμου καλό θα ήταν να εξαντλήσουν τα περιθώρια αναζήτησης κοινού τόπου που θα αποτρέπει τις μέχρι τώρα προτάσεις, θα δεσμεύει για το εύρος των ρυθμίσεων και θα οριοθετεί τα μέτρα στη βάση των πραγματικών δυνατοτήτων που έχει η κυβέρνηση στο χειρισμό του αγροτικού ζητήματος.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Άρχισαν οι εκπτώσεις στο ασφαλιστικό υπό το βάρος των αγροτικών μπλόκων
Λυγίζει η κυβέρνηση μέρα με τη μέρα υπό το βάρος των αγροτικών κινητοποιήσεων, εξέλιξη την οποία επιβεβαιώνουν τόσο οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για ένα βήμα πίσω στο φορολογικό (θα ισχύσει και για το 2016 ότι ίσχυε τον περασμένο χρόνο), όσο και οι σημερινές διαρροές Κατρούγκαλου για υποχωρήσεις στο ασφαλιστικό. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα βελτιωμένη πρόταση την οποία εξετάζει το υπουργείο Εργασίας και αφορά σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.



Τα σενάρια που εξετάζονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες είναι τα εξής:

- για όσους δηλώνουν εισόδημα από 12.000-20.000 ευρώ η ασφαλιστική εισφορά θα αντιστοιχεί στο 15% του καθαρού εισοδήματός τους αντί για 20% που προβλέπει το αρχικό σχέδιο
- για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ή 35.000 ευρώ θα καταβάλονται εισφορές αυξημένες κατά 30% σε σχέση με το σημερινό καθεστώς
- όσον αφορά τα υψηλότερα εισοδήματα εξετάζεται να οριστούν κλίμακες για τις εισφορές
Εξετάζεται επίσης μεγαλύτερη μεταβατικότητα - άνω των 3 ετών - για την αλλαγή του καθεστώτος πληρωμής εισφορών για τους αγρότες.
Οι αρχηγοί για το ασφαλιστικό στη Βουλή
Το απόγευμα της Τρίτης θα διεξαχθεί η πρώτη «μάχη» στη Βουλή, μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς έχει προγραμματιστεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό.
Η συζήτηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα διεξαχθεί στον απόηχο της σφοδρής επίθεσης που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάρκεια της εκδήλωσης για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης, την Κυριακή, στο γήπεδο του Ταε Κβο Ντο.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι η πρώτη εμφάνισή του στη Βουλή υπό την νέα του ιδιότητα και αναμένεται να δώσει το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα τηρήσει η ΝΔ έναντι της κυβέρνησης.

Από τη Δευτέρα το Agronews έγραφε

Τρομάζουν την κυβέρνηση τα μπλόκα, χωρίς βιάση στο Μαξίμου οι αγρότες
Καλά κύλισε η πρώτη εβδομάδα κινητοποιήσεων για τους αγρότες, καθώς η αγωνιστική διάθεση των επαγγελματιών του χώρου άφησε πίσω τις όποιες οργανωτικές αδυναμίες του κλάδου, ωστόσο, το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες μέρες είναι κάτι που ανησυχεί όλους.

Η εκφρασμένη διάθεση του Μαξίμου για συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών και η προσπάθεια του πρωθυπουργού να πάρει πάνω του την διαπραγμάτευση με τους διαμαρτυρόμενους των εθνικών δρόμων, είναι κάτι που προβληματίζει τα μπλόκα και σπέρνει διαφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων τους.
Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η πρόσκληση του Μαξίμου δεν είναι μια πρωτοβουλία για την αναζήτηση λύσης αλλά ένα βήμα για να βγουν στην επιφάνεια οι οργανωτικές αδυναμίες της αγροτικής βάσης. Για το λόγο αυτό, η πρώτη αντίδραση ήταν… ψυχραιμία.

Οι αντιπροσωπείες των αγροτών που συναντήθηκαν στα Τέμπη συμφώνησαν να μην βιαστούν και να καταλήξουν στη διαπραγματευτική ομάδα που θα κατέβει στο Μαξίμου, σε νέα συνάντησή τους την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Σε λίγο διαφορετικό μήκος κύματος φαίνεται να κινούνται προς το παρόν οι δυνάμεις του Μπούτα στη Νίκαια, απ’ όπου διατυπώνονται επιφυλάξεις για τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως και για τα αιτήματα που θα πρέπει να προταχθούν.
Προς το παρόν πάντως οι διαφωνίες δεν είναι τέτοιες που να δίνουν δικαίωμα για διαφορετικές αναλύσεις, ενώ μάλλον συσπειρωτικά λειτούργησε για τους αγρότες και η ομιλία του πρωθυπουργού για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Σ’ αυτή, το βράδυ της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να θολώσει τα νερά λέγοντας πως οι επικείμενες φορολογικές αλλαγές για τους αγρότες δεν θα ισχύσουν από φέτος (δεν είναι προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης) και ότι η εξωμοίωση με τους υπόλοιπους επαγγελματίες θα είναι σταδιακή. Ωστόσο, ο γενικόλογος τρόπος με τον οποίο τέθηκε το θέμα και η παράλληλη προσπάθεια δημιουργίας διχαστικών γραμμών μεταξύ ισχυρών και αδύναμων αγροτών, δεν εγγυώνται τη συνέχεια.
Εξ ίσου κακή εντύπωση έκανε στους αγρότες η αναφορά του πρωθυπουργού σε «αποζημιώσεις» 2 δισ. ευρώ που πληρώθηκαν το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση. Όλοι γνωρίζουν ότι δεν ήταν αποζημιώσεις αλλά κοινοτικές ενισχύσεις, όπως, όλοι επίσης ξέρουν ότι αυτά που πληρώθηκαν δεν ήταν 2 δις αλλά με το ζόρι 1 δις.

πηγη:www.agronews.gr