Ελαφρύνσεις για κατ' επάγγελμα αγρότες προανήγγειλε ο Αποστόλου

 05/02/2016


Ευνοϊκή μεταχείριση των κατ’ επάγγελμα αγροτών στο ασφαλιστικό και το φορολογικό προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στη βουλή
απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση του ΚΚΕ. Αυτό θα γίνει, όπως είπε, με αυστηρό ξεκαθάρισμα του Μητρώου Αγροτών μέσω τροπολογίας που ήδη έχει έτοιμη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και κατατέθηκε στη γενική γραμματεία της κυβερνήσεως, αλλά όχι με έκτακτες παροχές και πακέτα τύπου Χατζηγάκη.

-Μητρώο Αγροτών
Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου οι προϋποθέσεις, για να θεωρείται κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, θα αυστηροποιηθούν. Συγκεκριμένα, για να θεωρείται κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός του από τον αγροτικό τομέα, να απασχολείται επαγγελματικά στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας και να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ.
Όσοι έχουν τις παραπάνω προϋποθέσεις, θα εντάσσονται στο Μητρώο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Από τους 750.000 παραγωγούς που κάνουν κάθε χρόνο αίτηση ενιαίας ενίσχυσης, εκτιμάται σύμφωνα με όσα είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου, ότι στο νέο Μητρώο θα ενταχθούν μόλις 275.000 άτομα.
-Κάρτα αγρότη
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την έκδοση της «Κάρτας Αγρότη», ως εργαλείο για το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, τόνισε ο Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ πρόσθεσε πως «η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους».
Η συγκεκριμένη κάρτα θα συνδεθεί και θα έχει ως πιστωτικό όριο την ενιαία ενίσχυση που δικαιούται κάθε παραγωγός, είπε ο υπουργός.
-Νομοσχέδιο Αγροτικών Συνεταιρισμών
Για την έτοιμη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου όσον αφορά στο νομοσχέδιο των αγροτικών συνεταιρισμών έκανε λόγο ο Βαγγέλης Αποστόλου, κάνοντας λόγο για «φιάσκο στο συνεταιριστικό κίνημα και την ΠΑΣΕΓΕΣ που άφησε χωρίς θεσμική εκπροσώπηση τους αγρότες».
Μίλησε πάλι για τα πορίσματα των ελεγκτικών Αρχών από τους ελέγχους στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν πάει στον εισαγγελέα και επανέλαβε πως με το νέο Νόμο, καταργείται το σχετικό άρθρο του Νόμου 4015/2011, που προβλέπει την χρηματοδότηση της ΠΑΣΕΓΕΣ.
-Εργόσημο για καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας
Νομοθετική πρωτοβουλία που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, προανήγγειλε ο Βαγγέλης Αποστόλου, με την οποία η κυβέρνηση θεσπίζει διαδικασία μέσω της οποίας, εφόσον δεν έχουν εξαντληθεί τα αριθμητικά όρια μετακλητών εργατών γης (και άρα υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη για εργατικά χέρια), ο δε αγρότης επικαλείται αντικειμενική αδυναμία για απασχόληση εργατών γης με έγκυρες συμβάσεις, θα μπορεί (ο αγρότης) να ζητήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της περιοχής του την έγκριση κατ’ εξαίρεση απασχόλησης παράτυπα διαμενόντων μεταναστών. Για την αποφυγή καταστρατηγήσεων, κάθε αγρότης θα μπορεί να δηλώνει την απασχόληση τόσων αλλοδαπών εργατών, όσων δικαιολογεί το είδος της καλλιέργειάς του και η καλλιεργούμενη έκταση.
Η διαδικασία αυτή διευκολύνει τους αγρότες να δίνουν νόμιμα αμοιβή και ασφάλιση στους αλλοδαπούς εργάτες γης που δουλεύουν ήδη με μαύρη εργασία, χωρίς αυτό να συνεπάγεται σε καμία περίπτωση, την εδώ νομιμοποίηση της παραμονής τους. Υπολογίζεται ότι εάν δηλωθούν κανονικά τα μεροκάματα που πληρώνονται σήμερα σε παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς, ο αγροτικός κόσμος θα δικαιολογήσει ετήσια έξοδα κοντά στο 1 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα μειώσει το δηλούμενο φορολογικό εισόδημα κατά αντίστοιχο ποσό.
Ταυτόχρονα ο ΟΓΑ ως ασφαλιστικός φορέας των αγροτών θα προσθέσει εισφορές λόγω εργοσήμου κοντά στα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο, κατέληξε ο υπουργός.
-Γκρίζες ζώνες φορολογικού
Μέσω της θέσπισης βιβλίων εσόδων – εξόδων, τόνισε ο υπουργός, στόχος είναι να εξαλειφθούν οι γκρίζες ζώνες, καθώς ένα κομμάτι  της αγροτικής παραγωγής δεν δηλώνεται και οι ίδιοι οι παραγωγοί χάνουν, ενώ ωφελούνται οι μεσάζοντες. «Αυτούς θέλουμε να χτυπήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική Ομιλία υπουργού Β. Αποστόλου στη Βουλή.pdf

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

«Ξεσκαρτάρισμα» του μητρώου αγροτών εξαγγέλλει ο Αποστόλου
Πειστικές απαντήσεις σε σχέση με τα προβλήματα του αγροτικού τομέα περιμένουν οι έλληνες αγρότες, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος απαντά την Παρασκευή το πρωί σε επίκαιρη επερώτηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ και 14 βουλευτών του κόμματος.
Κατά κάποιες πληροφορίες ο υπουργός θ’ ανακοινώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για «ξεκαθάρισμα» του μητρώου αγροτών, την επιτάχυνση πληρωμών (επιστροφές πετρελαίου, ΦΠΑ κ.λπ.), επέκταση εργόσημου σε παράνομα διαμένοντες στη χώρας εργάτες γης και την κάρτα πετρελαίου.
Το πρόγραμμα κοινοβουλευτικού ελέγχου προβλέπει συζήτηση της υπ’ αριθ. 16/11/22.1.2016 επίκαιρης επερώτησης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κ.Κ.Ε. και 14 Βουλευτών του κόμματός του, σχετικά με τα προβλήματα του αγροτικού τομέα.
 

πηγη:www.agronews.gr