Ετοιμάζονται ανατροπές για τη φορολογία εισοδήματος

22.02.2016

Ετοιμάζονται ανατροπές για τη φορολογία εισοδήματοςΗ αντίστροφη μέτρηση για σημαντικές αλλαγές στη φορολογία ξεκίνησε. Με διατάξεις που πρόκειται να έρθουν σταδιακά έως το τέλος Μαρτίου πρόκειται να αλλάξει σημαντικά ο τρόπος φορολόγησης του εισοδήματος προσθέτοντας φορολογικό βάρος σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.
Οι αλλαγές ετοιμάζονται σε διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών των δανειστών και ορισμένες θα αποτελέσουν βασικό συστατικό και της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος.

Ειδικότερα, οι αλλαγές που έρχονται στη φορολογία είναι:
-νέα κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις. Πολύ πιθανό θεωρείται ότι η νέα κλίμακα θα περιλαμβάνει ένα νέο φορολογικό συντελεστή 50% που θα φορολογεί το κλιμάκιο εισοδήματος πάνω από ένα όριο, όπως για παράδειγμα τα 60.000 ευρώ ενώ εξετάζεται να προστεθεί και νέος φορολογικός συντελεστής 37% στα μεσαία εισοδήματα αυξάνοντας το φορολογικό βάρος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις πάνω από 22.000 ευρώ.
-Nέα κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια και μάλιστα αναδρομικά για το εισόδημα του 2015. Στη νέα κλίμακα για το εισόδημα έως 12.000 ο συντελεστής αυξάνεται από 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 40.000 αυξάνεται ο συντελεστής από το 33% στο 35% και για εισόδημα πάνω από 40.000 θεσπίζεται νέος φορολογικός συντελεστής 45%.
-για το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και ελευθέριο επάγγελμα θα ισχύει η κλίμακα που θα καθιερωθεί για τους μισθωτούς και συνταξιούχους (συντελεστές από 22% έως 50%) αλλά χωρίς την έκπτωση φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο.
-H έκπτωση φόρου που θα εξακολουθήσει να δίνεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους θα συνδεθεί με τη δαπάνη με πλαστικό χρήμα. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει προκειμένου να λάβουν την έκπτωση φόρου να έχουν δαπανήσει ένα μέρος του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Το ποσοστό που θα πρέπει να έχει δαπανηθεί με κάρτα θα κυμαίνεται από το 15% έως 40% του εισοδήματος του μισθωτού, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος (όσο υψηλότερο το εισόδημα τόσο υψηλότερο και το ποσοστό).
-Nέα κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη θέσπιση μιας νέας κλίμακας με συντελεστές που θα φθάνουν ακόμη και το 10% για πολύ υψηλό εισόδημα. Η νέα κλίμακα μελετάται να υπολογίζει την εισφορά ανά κλιμάκιο εισοδήματος  και όχι επί του συνόλου του εισοδήματος που ισχύει σήμερα. Με τις αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης σχεδιάζεται να μεταφερθεί φορολογικό βάρος από τα εισοδήματα έως 35.000 ευρώ στα υψηλότερα εισοδήματα.
-Μερεμέτια στη φορολογία προκειμένου να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Αναμένονται διατάξεις που θα απαλλάξουν από τα τεκμήρια άνεργους και φοιτητές με πενιχρά πραγματικά εισοδήματα, θα καθορίσουν τη φορολογική αντιμετώπιση των ζευγαριών που υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης και θα ορίσουν το ημερολόγιο πληρωμής του φόρου που θα προκύψει με το εκκαθαριστικό. Ο φόρος, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα πληρωθεί σε έως και πέντε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

πηγη:www.paseges.gr