Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών - Κτηνοτρόφων - Αλιέων κ. Γιάννης Παναγής στον ΑγροΤύπο: η μπάλα είναι στο γήπεδο της κυβέρνησης

15/2/2016

Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών - Κτηνοτρόφων - Αλιέων κ. Γιάννης Παναγής στον ΑγροΤύπο: η μπάλα είναι στο γήπεδο της κυβέρνησης Στον ΑγροΤύπο μίλησε για τις τρέχουσες εξελίξεις και την επίδοση ψηφίσματος με τις θέσεις των αγροτών στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών - Κτηνοτρόφων - Αλιέων κ. Γιάννης Παναγής.
Ο κ. Παναγής τόνισε ότι τώρα θα φανεί ποιος εκ των δύο πλευρών, αγροτών και κυβέρνησης, κάνει παιχνίδι εντυπώσεων και ποιος επιθυμεί να συμμετάσχει σε ουσιαστικό διάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις. Όπως ανέφερε ο ίδιος, η σημερινή επίδοση του ψηφίσματος αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι ο αγροτικός κόσμος είναι έτοιμος να διεξάγει διάλογο με τεκμηριωμένες προτάσεις και ολοκληρωμένες θέσεις, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο συλλαλητήριο της περασμένης εβδομάδας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο καθένας κρίνεται στο τέλος ανάλογα με το αποτέλεσμα που παράγει».
Κε Παναγή τελικά θα γίνει η περιβόητη συνάντηση και ο διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών μέσα στην εβδομάδα;
Δεν ξέρω αν θα γίνει μέσα στην εβδομάδα και δεν ξέρω αν θα γίνει και συνάντηση. Η συνάντηση θα γίνει αν και εφόσον έχει να πει κάτι πάνω στις προτάσεις που έχει μπροστά του ο κ. Πρωθυπουργός και να γίνει ένας διάλογος, όχι προσχηματικός, αλλά εποικοδομητικός. Αυτό που έγινε και η πρωτοβουλία που πάρθηκε ήταν στα πλαίσια του περιβόητου διαλόγου και μετά τις εξαγγελίες που έγιναν από τον κ. Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, όπου πάρθηκε μια πρωτοβουλία να βρεθούμε όλα τα μπλόκα στην Πέλλα όπου και είπαμε ένα πράγμα: για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορηθεί ένας αγρότης και πολύ περισσότερο εμείς που είμαστε κινητοποιημένοι από πέρσι τον Σεπτέμβρη είναι ότ δεν επιζητούμε τον διάλογο. Ήρθε η ώρα να πέσουν οι μάσκες για το ποιος πραγματικά τον επιζητεί και με ποια βάση δεδομένων το ζητά και που προσβλέπει. Κάναμε το αυτονόητο από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, να αναδείξουμε όλα αυτά τα θέματα και τα ζητήματα για πολλοστή φορά να κάνουμε το καθήκον μας, μεταφέροντας τις προτάσεις μας. Θέλω να γνωρίζετε ότι υπάρχουν σοβαρές προτάσεις, -πιστεύω να τις διαβάσατε- και όχι στείρα αιτήματα. Αν έχετε δει υπάρχουν και ισοδύναμα, υπάρχουν και κοστολογήσεις γύρω από αυτό το κομμάτι. Θέλω να πιστεύω ότι εκτός του κ. Μπούτα που δεν θέλει Μητρώο Αγροτών και κατοχύρωση επαγγέλματος, όλοι οι υπόλοιπο νομίζω ότι πλαισιώνονται επ' αυτού. Και σας λέω και πάλι: πλέον ας πέσουν οι μάσκες για το ποιος θέλει τον διάλογο και ποιος όχι.
Πάνω σε αυτό που λέτε έκανε και μια δήλωση ο κ. Αποστόλου ο οποίος χαιρέτισε το γεγονός ότι οι αγρότες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού για προσέλευση στο τραπέζι του διαλόγου
Λάθος κάνει ο κ. Αποστόλου, μάλλον το μετέφρασε διαφορετικά. Εγώ θα χαιρετίσω την πρόσκληση του Πρωθυπουργού όταν πραγματικά θα έχει προτάσεις και απαντήσεις πάνω στις δικές μας συγκεκριμένες προτάσεις. Ο διάλογος θα γίνει όχι περί ανέμων και υδάτων αλλά πάνω σε συγκεκριμένη ατζέντα όπως αυτή η ατζέντα έχει περιγραφεί και ειπωθεί από όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι κινητοποιημένοι τώρα αυτή την στιγμή και πολύ περισσότερο από πέρσι τον Σεπτέμβρη. Αν θέλει ο κ. Αποστόλου να δημιουργήσει εντυπώσεις να ξέρει καλά ότι αυτές δεν περνάνε. Αυτό που θα έπρεπε να χαιρετίσει ο κ. Αποστόλου είναι ότι πραγματικά υπάρχουν άνρωποι, συγκροτημένοι αγρότες που διαθέτουν εμπεριστατωμένες προτάσεις και ζητούν τον εποικοδομητικό διάλογο. Αυτό θα περίμενα από τον κ. Αποστόλου να χαιρετίσει και όχι ότι προσερχόμαστε στον διάλογο. Στον διάλογο ήμασταν πάντοτε παρόντες αλλά οχι σε ένα προσχηματικό διάλογο.
Όπως ανέφερε και ο κ. Δημογιάννης παραμένει η θέση σας για διάλογο από μηδενική βάση
Αυτά τα θέματα που γράφονται και περιγράφονται στο ψήφισμα είναι θέματα που όταν θα μπει κάποιος να τα συζητήσει όπως έχουν αναλυθεί μέσα, είναι σα να μπαίνει σε μια διαδικασία διαλόγου πραγματικά από μηδενική βάση. Όταν για παράδειγμα μιλάμε για αυτονόμηση του ΟΓΑ σημαίνει εκ βάθρων αλλαγή στο προσχέδιο νόμου που μιλάει για ενοποίηση. Όταν μιλάμε για το φορολογικό και λέμε επιστροφή στο 4172 υπό την αρχική του μορφή νομίζω ότι η αλλαγή είναι εκ βάθρων. Πρόκειται για εμπεριστατωμένα πράγματα, έχουμε καλύψει όλο το φάσμα των αγροτικών θεμάτων και πρέπει να σημειώσουμε ότι έχει επισυναφθεί και το κομμάτι των Αλιέων. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα κάνει το καλό και θα μπει στην λογική ενός πραγματικού διαλόγου με βάση όλα αυτά γιατί διαφορετικά όπως το είπε και ο Δημογιάννης θα δει στραμμένα όλα τα τρακτέρ προς την Αθήνα. Είναι πλέον στο χέρι της για το τι θα γίνει. Και να πούμε επειδή κατά καιρούς δημιουργείται μια εικόνα από τους δημοσιογράφους ότι οι αγρότες είναι ανάλγητοι, ότι πάνε σε μία στείρα αντιπαράθεση, ενώ τους καλεί ο Πρωθυπουργός δήθεν δεν πάνε, προτάσεις δεν έχουν, απλά αιτούνται...όλα αυτά λοιπόν αποδεικύνουν το ακριβώς αντίθετο. Αυτό που έγινε είναι σημαντικό για να γνωρίζετε οι δημοσιογράφοι πραγματικά ποιες είναι οι θέσεις των αγροτών, πραγματικά αν έχουν θέσεις οι αγρότες και ποιος θέλει να συζητήσει επί της ουσίας. Και επειδή βγήκαν κάποιοι και έλεγαν «οι έτσι, οι αλλιώς που πρόδωσαν κ.λ.π, να πω το εξής: όλοι βγήκαν με τρακτέρ και στο τέλος ο καθένας θα κάνει ταμείο και θα πει τι έκανα εγώ τόσο καιρό; Εκανα τον αγώνα μου. Από εκεί και πέρα τι βγήκε; Το αποτέλεσμα θα τα κρίνει όλα. Εγώ λοιπόν κάνω το αυτονόητο, έρχομαι, κάνω τον αγώνα μου όχι όμως στείρο αγώνα, καταθέτω τις προτάσεις μου, κάνω και ένα βήμα μπρος για να αποδείξω ότι εγώ είμαι αυτός που παίρνει την πρωτοβουλία ώστε να μπω σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση και όχι να συμμετέχω σε κομματικά συλαλλητήρια του ΠΑΜΕ και του Περισσού».
Μιας και το αναφέρετε θα θέλαμε και ένα σχόλιο για το συλλαλητήριο της Παρασκευής και του Σαββάτου
Νομίζω ότι δικαιωθήκαμε στην επιφύλαξη που είχαμε θέσει και στο ερώτημα «γιατί την Παρασκευή;». Για εμάς το συλλαλητήριο απέκτησε αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα ενώ η πρότασή μας ήταν η εξής: πάμε από την Τρίτη όλοι μαζί με ανοιχτή τη Βουλή όπου ο ναός της πολιτικής λέγεται κοινοβούλιο με βουλευτές της Περιφέρειας που θα είναι όλοι παρόντες και όχι φευγάτοι, οι οποίοι είναι οι πρώτοι ιθύνοντες, οι πρώτοι και μοναδικοί ηθικοί αυτουργοί που ενσυνείδητα θα ψηφίσουν την καταστροφή. Εγώ το είχα πει και δεν έκρυψα την θέση μου και το είπα και δημόσια ότι είμαι αντίθετος για την επιλογή της ημέρας αν και είμαι υπέρμαχος των μαζικών κινητοποιήσεων.
Εξάλλου εμείς είχαμε πρωτοστατήσει στο συλλαλητήριο της Agrotica, είχαμε μία στόχευση και πετύχαμε αυτό που επιδιώκαμε, να μην γίνουν τα εγκαίνια. Εδώ θα ήθελα να ξέρω ποια πραγματικά ήταν η στόχευση; Το να κάνεις συμπαράταξη με το ΠΑΜΕ και να μπω στην λογική και να πω ότι σε αυτό που κάνω θα συνδράμουν και άλλες ομάδες πολιτών που δεν δουλεύουν το Σαββατοκύριακο; Τότε υποτιμώ τον εαυτό μου. Να πω και κάτι τελευταίο: αν είδατε πάνω πως έιναι το ψήφισμα δεν λέει «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών». Αυτό το κείμενο το συνυπογράφουν όλοι, οι Αγρότες, οι Κτηνοτρόφοι, οι Αλιείς, οι Νέοι Αγρότες και οι Μελισσοκόμοι Ελλάδος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κορώνες δεν υπάρχουν σε αυτά, υπάρχει ένα πανελλαδικό όργανο το οποίο είναι σε συντονισμό με όλα τα μπλόκα. Όλοι το συνυπογράφουν και δεν το κάνουν οι Μικροθήβες και τα Τέμπη, το κάνουμε όλοι αυτοί που είμαστε μαζί. Έτσι πρέπει να αντικρύζουμε τα ζητήματα. Σας λέω λοιπόν και πάλι η ουσία είναι αυτή που μένει και είναι η εξής: μακάρι να απαντήσει θετικά η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός και να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος στην βάση που τέθηκε σήμερα. Ήρθε η ώρα να πέσουν οι μάσκες.
Αντώνης Ανδρονικάκης
info@agrotypos.gr

πηγη: www.agrotypos.gr