Πιο σφιχτά κριτήρια για αγορές τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων

22/02/2016

Κοντονής Γιώργος
Σε έναν πιο σφιχτό και αµιγώς αγροτικό κύκλο εν δυνάµει ωφελούµενων φαίνεται να οδηγείται ο σχεδιασµός των νέων Σχεδίων Βελτίωσης εφόσον σαν προαπαιτούµενο ένταξης στο Μέτρο µπαίνει πλέον ο όρος του «κατ’ επάγγελµα αγρότη», µε τον επανακαθορισµό του ορισµού να αναµένεται να ρυθµίσει τον κατάλογο των παραγωγών που θα µπορούν να υποβάλλουν φάκελο ενίσχυσης,
όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.
Υποχρεωτική η κατάρτιση των δικαιούχων στα Σχέδια Βελτίωσης που θέτουν προαπαιτούμενο για ένταξη τον κατ’ επάγγελμα αγρότη

Η έξτρα αυτή προϋπόθεση προβλέπεται µόνο για την πρώτη δράση του Μέτρου 4 «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού» που αφορά τα τρακτέρ και τα µηχανήµατα, ενώ υπάρχει παράλληλα και παράθυρο ένταξης για όσους πριµοδοτηθούν για την πρώτη εγκατάσταση (όχι όσους απλά ορίζονται ως νέοι αγρότες). Άλλωστε επιχειρείται το πριµ των Νέων να συνδεθεί µε την υλοποίηση των Σχεδίων, καθώς θα µπορούν οι ενδιαφερόµενοι να καταθέσουν κοινό φάκελο για την ένταξή τους και στα δύο Μέτρα, ενώ θα λαµβάνουν έξτρα µόρια στη βαθµολόγηση και επιπλέον ενίσχυση κατά 20% (για αγορά µηχανηµάτων). Η προσπάθεια αυτή βέβαια απαιτεί σχεδόν ταυτόχρονη προκήρυξη των δύο Μέτρων, κάτι που θα είναι µάλλον δύσκολο, εφόσον τα Σχέδια σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες ορίζονται για µετά το καλοκαίρι, ενώ οι Νέοι Αγρότες ακόµα και για µέσα στην άνοιξη.

Υποχρεωτική η κατάρτιση

Ακόµα µια νέα πτυχή των Προγραµµάτων 2014-2020, αποτελεί η υποχρεωτική κατάρτιση των δικαιούχων για διάφορα επενδυτικά Μέτρα, ώστε να λάβουν την τελευταία πληρωµή. Έτσι, όσοι ενταχθούν σε Σχέδιο, θα πρέπει να παρακολουθήσουν µαθήµατα χρηµατοοικονοµικής διαχείρισης και εµπορίας αγροτικών προϊόντων, ενώ όσοι θέλουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις άνω των 70.000 ευρώ θα πρέπει να καταρτιστούν και σε άλλα πεδία (πχ ορθολογική χρήση εισροών κλπ). Τα µαθήµατα αυτά θα καλύπτονται από το Μέτρο 1.1 «∆ράσεις κατάρτισης».

Πρόκριµα σε κηπευτικά

Οι βασικές αρχές που διέπουν τα κριτήρια προτεραιότητας (βαθµολογία φακέλου) αφορούν σε χαρακτηριστικά που συνδέονται µε τη γεωργική εκµετάλλευση όπως :
  •  προσανατολισµός της εκµετάλλευσης (προτεραιότητα θα δίνεται σε στην αιγοπροβατοτροφία, στα οπωροκηπευτικά και στην παραγωγή ζωοτροφών και σε καλλιέργειες ανθεκτικές στην κλιµατική αλλαγή)
  •   οικονοµικό µέγεθος: προτεραιότητα θα δίνεται στις γεωργικές εκµεταλλεύσεις µε τυπική απόδοση µεταξύ 8.000 και 25.000 ευρώ.
  •   αύξηση της χρησιµοποιούµενης ανθρώπινης εργασίας.
  •  παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που φέρουν σήµανση.
  •    καινοτοµία.
  •   συµµετοχή σε κλάδους που αναδεικνύονται στο πλαίσιο των ιδιαιτεροτήτων και αναγκών της κάθε Περιφέρειας.

Δείτε εδώ αναλυτικά τον 4σέλιδο φάκελο της Agrenda: Σχέδια Βελτίωσης.

πηγη: www.agronews.gr