Σε αναβρασμό οι Κρήτες, ετοιμάζονται για νέα απόβαση στο Σύνταγμα

 24/2/2016

Σε αναβρασμό οι Κρήτες, ετοιμάζονται για νέα απόβαση στο Σύνταγμα Για την αποχή των Κρητών από την συνάντηση των αγροτών με την κυβέρνηση, καθώς και για την πορεία των κινητοποιήσεων στο νησί μίλησε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχανών κ. Μύρος Χιλετζάκης.
Όπως δήλωσε ο κ. Χιλετζάκης οι Κρήτες δεν ήταν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε μία τυφλή συζήτηση χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα, γι' αυτό και η απόφαση να μην συμμετάσχει κάποιος εκπρόσωπος από το νησί ήταν ειλημμένη. Ο κ. Χιλετζάκης αναφέρθηκε στην Παγκρήτια Συνέλευση που θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο σήμερα το απόγευμα ενώ αποκάλυψε ότι συζητείται πολύ έντονα το ενδεχόμενο οι Κρήτες να συρρεύσουν στο Σύνταγμα, παραμονές της ψήφισης του Νόμου για το Ασφαλιστικό.
«Το Παγκρήτιο Συντονιστικό έκρινε ότι δεν υπήρχαν σαφείς προτάσεις από την κυβέρνηση, δεν υπήρχε ατζένατα. Εμείς δεν μπορούσαμε να συζητήσουμε και να κάνουμε ένα «ραντεβού στα τυφλά» με την κυβέρνηση χωρίς να υπάρχουν σαφείς προτάσεις ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για να μπορούμε να τις διαχειριστούμε και να τις συζητήσουμε», δήλωσε ο κ. Χιλετζάκης. «Όταν πηγαίνουμε για διάλογο πρέπει να έχουμε συγκεκριμένη ατζέντα από τον Πρωθυπουργό. Ακόμα και τα παιδιά της κομματική παράταξης της κυβέρνησης που πήγαν, απογοητεύτηκαν και αυτοί. Γιατί πρέπει να σας πω οτι ο Πρωθυπουργός επέλεξε ποιους έβαλε μέσα. Εμείς είχαμε ζητήσει αντίμετρα, προτάσεις ανάπτυξης. Εφόσον η κυβέρνηση δεν απάντησε σε αυτά για ποιο λόγο να πάμε στην συνάντηση;
Κάποια μπλόκα παραμένουν στις θέσεις τους, όσον αφορά στο Ηράκλειο, το μπλόκο Λασιθίου, ένα μπλόκο στα Χανιά και ένα μπλόκο στα Πραιτώρια. Σήμερα συνεδριάζει το η Παγκρήτια Συντονιστική στις 6 μ.μ στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου για να πάρουμε αποφάσεις για το ποιες μορφές αγώνα να ακολουθήσουμε. Θα βρίσκονται Κρήτες παραγωγοί από όλους τους Νομούς, όλοι οι συνδικαλιστικοί και όλοι οι συνεταιριστικοί φορείς.  Μία από τις προτάσεις μας που θα πέσει στο τραπέζι και ακούγεται πάρα πολύ έντονα τον τελευταία καιρό από τους Κρήτες και θεωρώ ότι θα την υιοθετήσουμε και οι ίδιοι είναι την παραμονή που θα ψηφιστεί το Ασφαλιστικό -γιατί είναι το πρώτο που θα πάει για ψήφιση στην Βουλή-, θα ανέβουμε στην Αθήνα οι Κρήτες. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αλλά ακούγεται πολύ έντονα. Την παραμονή της ψήφισης του Ασφαλιστικού η Κρήτη θα είναι παρούσα για να αποτρέψουμε την ψήφιση του Ασφαλιστικού».
Παραμένει το πρόβλημα των Νέων Αγροτών, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
Σε επικοινωνία ήρθε ο ΑγροΤύπος με τον εκπρόσωπο των Νέων Αγροτών Κρήτης κ. Γιώργο Βιολάκη για να ενημερωθεί για την πορεία του γνωστού ζητήματος καθώς και για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγείλει οι νέοι αγρότες για την περασμένη Δευτέρα. «Πήγαμε στην Περιφέρεια όπου και συναντηθήκαμε με την κ. Βρέντζου και υπήρχε σκέψη να πάμε και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ κάτι που τελικά δεν έγινε. Όπως είχαμε πει και τις προηγούμενες ημέρες, μας είχαν ενημερώσει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι αναμενόταν η απάντηση από τον αρμόδιο επίτροπο ώστε να διευθετηθεί το ζήτημά μας. Μας είχαν πει ότι η απάντηση αυτή είναι θετική και θα μας αυξήσουν τα δικαιώματα. Εμείς απαντήσαμε ότι προχωράμε με τις κινητοποιήσεις μας αλλά ζητήσαμε να υπάρξει κάποια δέσμευση από πλευράς Υπουργείου με γραπτή μορφή ή με την μορφή κάποιας δημόσιας τοποθέτησης - ανακοίνωσης.
Μας είπαν μάλιστα ότι είμαστε 5.000 αγρότες του 2009 που βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο με το άθρο 68 και θα μπούμε στις ενστάσεις ώστε να λυθεί το θέμα. Αυτά που σας αναφέρω ειπώθηκαν την Κυριακή το βράδυ. Τελικά μας πήραν την Δευτέρα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ από την Αθήνα και μας είπαν άλλα αντί άλλων. Μας λένε ότι το εν λόγω έγγραφο από τον Επίτροπο υπάρχει αλλά δεν ξέρουμε τι γίνεται τελικά. Το θέμα αυτό δεν είναι μόνο δικό μας, έχει γίνει θέμα από την ΠΕΝΑ, την ΕΝΑ Λάρισας, από όλους τους νέους αγρότες. Το θέμα έχει συζητηθεί πάμπολλες φορές στο Υπουργείο. Η επόμενη κίνησή μας θα γίνει αυτή την εβδομάδα και θα είναι απροειδοποίητη».
Σχετικά με την συνάντηση αγροτών - κυβέρνησης ο κ. Βιολάκης σχολίασε: Εμείς σαν Νέοι Αγρότες συντασσόμεθα με το Συντονιστική της Κρήτης και με την θέση ότι δεν πάμε σε μια συνάντηση κοινωνικού και επικοινωνιακού χαρακτήρα. Εντάξει έκαναν την συνάντηση για να πουν ότι είδαμε τους αγρότες, την άλλη μέρα θα τα έχουν ξεχάσει», συμπλήρωσε ο ίδιος.

πηγη:www.agrotypos.gr