Αποστόλου: Από τους αγρότες και έντοκα θα πληρωθούν οι παλιοί καταλογισμοί

12/02/2016

Γιουρουκέλη Μαρία 
Στις μεγάλες εκκρεμότητες από παλιούς καταλογισμούς, τους οποίους η Κομισιόν ζητά να πληρώσουν οι ίδιοι οι αγρότες και μάλιστα έντοκα,
αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, το απόγευμα της Παρασκευής απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Εξαίροντας το έργο του δικού του υπουργείου, που το 2015 δεν υποβλήθηκαν πρόστιμα για τα βοσκοτόπια, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει να επιστραφούν και μάλιστα έντοκα, από τους ίδιους τους αγρότες τα υπόλοιπα ποσά, αλλιώς η χώρα απειλείται με παραπομπή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και ημερήσια πρόστιμα.
Πρόκειται για τα εξής:
- πακέτο Χατζηγάκη για ενισχύσεις ΕΛΓΑ τα έτη 2008 και 2009 συνολικού ύψους 420 εκατ. ευρώ.
-πακέτο Κοντού για εγγυήσεις και επιδότηση επιτοκίου που δόθηκαν σε 54 συνεταιριστικές οργανώσεις για τα δημητριακά το 2008, ύψους 108 εκατ. ευρώ.
- πακέτο Μωραΐτη για ενισχύσεις που δόθηκαν σε 89 Ενώσεις συνεταιρισμών και συνεταιριστικές οργανώσεις στη δεκαετία του ΄90 ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Οι δηλώσεις Αποστόλου, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείου
Μας επερωτάτε για ανυπαρξία εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Σας απαντάμε: όχι μόνο έχουμε, αλλά και το επεξεργαστήκαμε  κατά τρόπο που να υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας με βάση τη θεματική που αποτυπώθηκε στη  συμφωνία, ν. 4336/2015).
Πολλά σημεία αυτού του σχεδίου μας σύντομα θα αποτελέσουν πεδίο γενικευμένου διαλόγου. Ας σκεφθούν όσοι, πολιτικές δυνάμεις, αγροτικές συλλογικότητες, επιστημονικοί φορείς κλπ, επιθυμούν να συμβάλλουν. Ευπρόσδεκτοι.
Οι στόχοι μας στα επιμέρους πεδία παρέμβασης της  στρατηγικής μας ,  κατηγοριοποιούνται σε τρεις κατηγορίες:
1. Στόχοι για διαρθρωτικά ζητήματα, όπως
• Η δημιουργία ανταγωνιστικών εκμεταλλεύσεων, σε συνάρτηση με τις γεωμορφολογικές και κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες στις οποίες λειτουργούν, τα προϊόντα τα οποία παράγουν και τις αγορές στις οποίες απευθύνονται.
• Η μετατόπιση της ηλικιακής σύνθεσης των αγροτών προς τις νεότερες ηλικίες και η στοχευμένη ενίσχυσή τους.
• Η χρήση των υδατικών πόρων και της ενέργειας με όρους αειφορίας, τεχνικής αποτελεσματικότητας και οικονομικής ορθολογικότητας.

2. Στόχοι σε θέματα εμπορίου και προώθησης εξαγωγών, όπως
• Η εξυγίανση των όρων ανταγωνισμού στο εμπόριο των αγροτικών προϊόντων .
• Η βελτιστοποίηση της συνέργειας και της αποτελεσματικότητας των επιμέρους λειτουργιών της εμπορίας με προσανατολισμό τις εξαγωγές και 
• Η διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του εξωτερικού εμπορίου.  

3. Στόχοι για την απορρόφηση των κονδυλίων της EE, όπως
• Η μεγιστοποίηση της απορρόφησης των κονδυλίων , αλλά και η αποτελεσματική διαχείρισή τους.
Από την υλοποίηση των παραπάνω συγκεκριμένων παρεμβάσεων στα πεδία που έχουν οριστεί, πέραν των άμεσων επιπτώσεων στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας, αναμένεται και η βελτίωση στην ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρο που είναι το κόστος παραγωγής.
Για την υλοποίηση κάθε ενός από τους παραπάνω στόχους, διατυπώνονται εξειδικευμένες στρατηγικές και αναφέρονται ενδεικτικά συγκεκριμένα μέτρα.
Ξεκινάμε την υλοποίηση της στρατηγικής μας έχοντας δύο βασικά εργαλεία, το νέο ΠΑΑ και το νέο πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού στο χώρο.
Θα συνεργαστούμε με τους αγρότες για να πετύχουμε όχι μόνο την απορρόφηση των πόρων, συνολικής επενδυτικής δαπάνης 6 δις ευρώ,
αλλά κυρίως την αποτελεσματικότητα.
Υπηρετούμε   το μέλλον του αγροτικού χώρου, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της εποχής μας. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στις οργανώσεις παραγωγών, γιατί αυτές μπορούν να λειτουργήσουν και με επιχειρηματική αντίληψη , που είναι πλέον αναγκαία στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που ολοένα και εδραιώνεται στον αγροτικό χώρο.
Τι παραλάβαμε εμείς ; Μόνο τις επιπτώσεις από την κάκιστη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ., κι ένα ΠΑΑ ,που μας επέστρεψε η Ε.Ε. ως πρόχειρο.
Τι κάναμε για να αποφύγει η χώρα μας τα χειρότερα;
Για τα πρόστιμα (καταθέτω σχετική κατάσταση με περισσότερες από 300 παραβάσεις) που είχαν αποδεχθεί τελεσίδικα, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πληρώσαμε ήδη τη πρώτη δόση ύψους 311 εκατ. ευρώ κι ακολουθεί η συνέχεια κάθε χρόνο.
Για τους καταλογισμούς  δίνουμε  σκληρές μάχες  να μειώσουμε τα ποσά (έχουμε καταφέρει πολλά σ΄ αυτό το επίπεδο), αλλά δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όξυνε τη στάση της, λόγω της αδιαφορίας που δείξατε μέχρι σήμερα (καταθέτω τη σχετική επιστολή) και  επιμένει να επιστραφούν και μάλιστα έντοκα ,από τους ίδιους τους αγρότες τα υπόλοιπα  ποσά, αλλιώς η χώρα απειλείται με παραπομπή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και  ημερήσια πρόστιμα.
Σας υπενθυμίζω για άλλη μια φορά τις υποθέσεις:
1. Πακέτο Χατζηγάκη (Παράνομες Ενισχύσεις που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ) τα έτη 2008 και 2009 συνολικού ύψους 420.εκατ. ευρώ.
2. Το Πακέτο Κοντού (Αφορά Εγγυήσεις και επιδότηση επιτοκίου που δόθηκαν σε 54 συνεταιριστικές οργανώσεις για τα Δημητριακά το 2008) ύψους 108.000.000 ευρώ.
3. Το Πακέτο Μωραΐτη, Κοσκινά μια παλιά υπόθεση ενισχύσεων-ρυθμίσεων  που δόθηκαν σε 89 Ενώσεις συνεταιρισμών και συνεταιριστικές οργανώσεις στη δεκαετία του ΄90 ύψους 500.000.000 ευρώ.
Αυτή λοιπόν είναι η ομολογουμένως δυσάρεστη πραγματικότητα που βρήκαμε και πρέπει  να διαχειριστούμε σήμερα.
Δεν υπάρχει ευθύνη δική σας για τα παραπάνω; Θα την αναλογιστείτε; Θα την αναλάβετε;

Βρείτε εδώ τη σχετική Ολόκληρη η ομιλία Αποστόλου σε απάντηση ερώτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.pdf

πηγη:www.agronews.gr