Δεν ακούει προς το παρόν η αγορά για το σκληρό στάρι

 25/02/2016

Γιαννακοπούλου Φανή
Στα τελειώµατα των αποθεµάτων, που χρονικά προσδιορίζονται γύρω στις αρχές Μαρτίου, προσδιορίζουν οι παραγωγοί την επάνοδο του σκληρού, το οποίο συνολικά τη χρονιά που πέρασε διέγραψε καλύτερη πορεία σε σχέση µ’ άλλα προϊόντα (πχ. βαµβάκι, καλαµπόκι) αν και αυτή την περίοδο κινείται πτωτικά σε Ελλάδα και εξωτερικό,
σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Υψηλότερη τιμή από τα 24 λεπτά, το Μάρτη, βλέπουν οι παραγωγοί

«Τα αποθέµατα µας θα τελειώσουν τέλη Φεβρουαρίου µε αρχές Μαρτίου. Μάλιστα, ίσως προς το τέλος δούµε λίγο καλύτερες τιµές», εκτιµά ο παραγωγός Γιώργος Αποστολίδης από τα Φάρσαλα και προσθέτει ότι «υπάρχει ανάγκη για µετρητά από τους παραγωγούς για να αγοράσουν εφόδια, οπότε θα φύγουν και τα τελευταία περσινά σιτάρια».
«Το βαµβάκι λόγω του υψηλού κόστους και των µειωµένων φετινών αποδόσεων ανάγκασε πολλούς παραγωγούς να στραφούν στο σκληρό σιτάρι», σηµειώνει ο κ. Αποστολίδης.

Την τάση αύξησης των στρεµµάτων του σκληρού σιταριού καταγράφουν και άλλοι παραγωγοί της χώρας. «Οι παραγωγοί βάζουν σκληρό σιτάρι, καθώς απογοητεύτηκαν από το βαµβάκι, το καλαµπόκι και τα τεύτλα», τονίζει ο παραγωγός Γιώργος Ευθυµιάδης από το Αµύνταιο της Φλώρινας. Από την άλλη πλευρά βέβαια τα περισσότερα στρέµµατα δεν εξασφαλίζουν και µεγαλύτερη παραγωγή. «Χωρίς καλό σπόρο και λιπάσµατα δεν µπορείς να περιµένεις να βγει σιτάρι. Αν δεν προσέξει ο παραγωγός δεν θα έχει αποδόσεις», τονίζει ο παραγωγός κ. Μερτζεµέκης από το Κιλκίς.
Ο ίδιος επισηµαίνει ότι τώρα οι τιµές δεν επαρκούν και λέει χαρακτηριστικά ότι «οι παραγωγοί µπαίνουν µέσα».  Στην περιοχή οι τιµές κινούνται στο επίπεδο των 21,5-22,00 λεπτών το κιλό για το σκληρό και στα 17 λεπτά το κιλό για το µαλακό, ενώ για τα ποιοτικά θεσσαλικά στάρια αγγίζουν τα 24-25 λεπτά το κιλό.

Ανασκόπηση τιµών
Στην αρχή οι τιµές έπιασαν τα 26 µε 27 λεπτά το κιλό έφτασαν στα υψηλά επίπεδα των 30 µε 31 λεπτών το κιλό όµως στη συνέχει άρχισε η πτώση τους. Πλέον, οι τιµές βρίσκονται για γύρω από τα 24-25 λεπτά το κιλό.
Και στην ιταλική αγορά οι τιµές για το σκληρό ακολουθούν καθοδική πορεία, αγγίζοντας τα 253 ευρώ ο τόνος στο λιµάνι της Μπολόνια. Επιπλέον, και στη Γαλλία σηµειώθηκαν απώλειες, της τάξης των 15 ευρώ ο τόνος, µε αποτέλεσµα οι τιµές να µην ξεπερνούν τα 245 ευρώ ο τόνος από τα 260 ευρώ ο τόνος στις αρχές Φεβρουαρίου.
«Είναι προσωπική µου εκτίµηση ότι στο ξεκίνηµα της νέας εµπορικής σεζόν για το σκληρό δεν θα πέσουν οι τιµές κάτω από τα 20 λεπτά το κιλό», αναφέρει στην Agrenda ο κ. Αποστολίδης.
 
πηγη:www.agronews.gr