Θα πιάσουν πάτο προτού ισορροπήσουν τα λιπάσματα

15/02/2016

Γιαννακοπούλου Φανή
Η καθοδική πορεία που έχουν ακολουθήσει οι τιµές των λιπασµάτων ήδη από το 2015 και την οποία συνεχίζουν και το 2016,
όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda, θα συνεχιστεί κι άλλο, οδηγώντας ορισµένες κινεζικές εταιρίες εκτός αγοράς, ενώ την ίδια ώρα θα µειωθούν τα αποθέµατα ώστε αργότερα την άνοιξη να ανακάµψουν οι τιµές. Αυτό υποστηρίζει η µεγαλύτερη στον κόσµο ρωσική εταιρία παραγωγής λιπασµάτων, PhosAgro, η οποία προσθέτει ότι οι διεθνείς τιµές των λιπασµάτων πρέπει να φτάσουν στον πάτο για να ισορροπήσει η αγορά.

Πιο αναλυτικά, οι τιµές για τα φωσφορικά λιπάσµατα, το κάλιο και τα νιτρώδη θα πέσουν τουλάχιστον ακόµα κατά 10% µετά την πτώση κατά 30% των τελευταίων µηνών, σύµφωνα µε τον Αντρέι Γκιούργιεφ, εκτελεστικό διευθυντή της PhosAgro. Πίσω από την πτωτική τροχιά των λιπασµάτων κρύβεται η µικρότερη από ότι αναµενόταν ζήτηση γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των αποθεµάτων, ειδικά σε χώρες κλειδιά για την κατανάλωση, όπως η Ινδία.
«Η αγορά πρέπει να πιάσει πάτο. Οι τιµές µπορεί να σηµειώσουν και άλλη πτώση κατά 10% τις επόµενες εβδοµάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκιούργιεφ σε διεθνή µέσα ενηµέρωσης και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται να δούµε πρώτα να πιάνουν πάτο για να µειωθούν τα αποθέµατα και να αρχίσει ξανά η ανάπτυξη».

Αύξηση από PhosAgro που κινεί τα νήµατα

Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει αν η PhosAgro θα ηγηθεί της πτώσης, καθώς η εταιρία έχει αυξήσει την παραγωγή κατά 1 εκατ. τόνους τα τελευταία 2 χρόνια στους 6,8 εκατ. τόνους και από ότι φαίνεται θα συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή της, µετά την αύξηση κατά 10% το 2015, καθώς ευνοείται από το υποτιµηµένο ρούβλι ενώ πουλά σε δολάρια. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η PhosAgro είναι η 3η στον κόσµο εταιρία παραγωγής φωσφορικών λιπασµάτων, που είναι απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τη γεωργία.

Στο στόχαστρο η Κίνα
Ακόµα, οι τιµές για το φωσφορικό διαµµώνιο (DAP), που είναι βασικό για τον κλάδο, αναµένεται να πέσουν στα 320 δολάρια/τόνος πριν ανακάµψουν στα 400 δολάρια/τόνος, αργότερα µες το 2016, σύµφωνα µε τις προβλέψεις του εκτελεστικού διευθυντή της PhosAgro. Επιπλέον, η πτώση των τιµών θα βλάψει τους Κινέζους παραγωγούς, που έχουν υψηλότερα κόστη.
Οι προβλέψεις του Γκιούργιεφ βασίζονται σε παρόµοιες εξελίξεις που είχαν σηµειωθεί το 2013, το 2010 και το 2008, όταν οι χαµηλές τιµές οδήγησαν εταιρίες µε υψηλά κόστη παραγωγής εκτός αγοράς και τελικά σηµειώθηκε ανάκαµψη τιµών.

Κάνει αγορές αλλά παγώνει την παραγωγή η Mosaic

Σε µείωση κατά 400.000 τόνους της παραγωγής λιπασµάτων του θα προχωρήσει ο αµερικανικός κολοσσός φωσφορικών λιπασµάτων, Mosaic, µε εκ περιτροπής κλείσιµο εργοστασίων κατά το πρώτο τρίµηνο του 2016, ως αποτέλεσµα της µειωµένης ζήτησης. Όµως, την ίδια ώρα παραµένει «ενεργός στην αγορά και προχωρά σε µεγάλες αγορές για να στηρίξει τις τιµές», σύµφωνα µε τον αναλυτή Ρέιµοντ Τζέιµς.
Σηµειώνεται, ότι ισχυρό πλήγµα έχουν δεχτεί οι παραγωγοί λιπασµάτων από τις συνεχιζόµενα πτωτικές τιµές, τις οποίες πυροδότησαν εν µέρει και τα αδύναµα νοµίσµατα σε εισαγωγικές χώρες, όπως η Βραζιλία.
Ωστόσο, «µακροπρόθεσµα η θετική τάση για τα φωσφορικά λιπάσµατα δεν έχει αλλάξει, αλλά προσαρµόζουµε τα επίπεδα της παραγωγής µας για να ταιριάξουν µε τη ζήτηση και για να διαχειριστούµε τα περιθώρια κέρδους», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο Τζοκ Ο’ Ρούρκε, εκτελεστικός διευθυντής της Mosaic. Σηµειώνεται ότι τον περασµένο Οκτώβριο η εταιρία απέλυσε το 8% του εργατικού της δυναµικού σε ένα εργοστάσιο καλίου στον Καναδά και τον προηγούµενο µήνα η Potash Corp στην περιοχή Σασκάτσουαν ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το πιο νέο ορυχείο καλίου στα ανατολικά του Καναδά.
Αξίζει, τέλος, να σηµειωθεί ότι η Mosaic είναι η νούµερο 1 στον κόσµο παραγωγός τελικών φωσφορικών προϊόντων.

πηγη: www.agronews.gr