Στα ύψη η νέα σοδειά σιταριού στην ΕΕ, λέει η Copa-Cogeca

 11/02/2016

Γιαννακοπούλου Φανή
Άνοδο πάνω από 4 εκατ. τόνους στους 156 εκατ. τόνους προβλέπουν, οι ευρωπαϊκές αγροτοσυναιτεριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, ότι θα σημειωθεί στην παραγωγή σιταριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που θα σημάνει ότι το μπλοκ των 28 κρατών μελών θα ανέλθουν στην 1η θέση παγκοσμίως για το προϊόν και οι τιμές για τους σιτοπαραγωγούς θα υποχωρήσουν σημαντικά, που ήδη πλήττονται από το υψηλό κόστος
παραγωγής και εισροών.

Αυτή η πρόβλεψη έρχεται να ταρακουνήσει ακόμα περισσότερο την αγορά που ήδη πιέζεται λόγω των μεγάλων παγκόσμιων αποθεμάτων. Παράλληλα, αποθαρρυντικά ως προς ενδεχόμενη ανάκαμψη των τιμών για τα σιτάρια δρα και η πρόσφατη έκθεση του αμερικανική υπουργείου γεωργίας (USDA), σύμφωνα με την οποία τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού είναι αυξημένα κατά 6,8 εκατ. τόνους στους 238,9 εκατ. τόνους για το 2015/2016. Με άλλα λόγια, τα αποθέματα σιταριού παγκοσμίως είναι σχεδόν κατά 20 εκατ. τόνους πάνω από τα περσινά επίπεδα ρεκόρ.
Σε επίπεδο ΕΕ, η μεγαλύτερη σοδειά σιταριού οφείλεται, σύμφωνα με την Copa-Cogeca, στις καλύτερες καιρικές συνθήκες (ήπιος χειμώνας) που ευνόησαν την καλλιέργεια μαλακού σιταριού το οποίο αναμένεται να φτάσει τους 148 εκατ. τόνους, και θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σοδειά ρεκόρ για την Ένωση.

Αντιθέτως, μικρότερη κατά 2,5 εκατ. τόνους θα είναι η παραγωγή καλαμποκιού στην ΕΕ στους 62,6 εκατ. τόνους το 2016, αλλά και του κριθαριού κατά 1 εκατ. τόνους στους 57,1 εκατ. τόνους εξαιτίας των λιγότερων φυτεύσεων και για τα δύο αυτά προϊόντα.


Λυγίζουν οι αγρότες από το κόστος παραγωγής

Να σημειωθεί ότι η Copa – Cogeca κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά το μέλλον των σιτοπαραγωγών, καθώς ενώ σημειώνονται ισχυρές αποδόσεις οι χαμηλές τιμές για το σιτάρι απειλούν τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων τους. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία καθώς οι τιμές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, προκαλώντας προβλήματα ρευστότητα στους αγρότες», υπογραμμίζει ο Μαξ Σούλμαν, πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τα δημητριακά της Copa – Cogeca. Μάλιστα, η ομάδα αυτή ανέφερε πως «σημειώθηκαν αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων της τάξης του 162% το διάστημα 2004-2014 στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, και 40% στα κόστη εισροών των παραγωγών».

Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις της Copa - Cogeca για τη νέα σεζόν παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των σχετικών ομάδων εργασίας στις 5 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για τα σιτηρά, κ. Μαξ Σουλμαν είπε: «Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι φετινές φυτεύσεις δημητριακών σε 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. βαίνουν καλώς με την παραγωγή να φτάνει τους 309 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή αύξηση 1,4% σε σχέση με την περσινή παραγωγή των 304 εκατομμυρίων τόνων. Αλλά οι τιμές των σιτηρών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αφήνοντας τους αγρότες με σοβαρά προβλήματα ταμειακών ροών, τα  οποία επιτείνονται από τις πρόσφατες πληρωμές ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αυτό το πρόβλημα ρευστότητας ενδέχεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο λόγω υπερπροσφοράς δημητριακών στην αγορά, καθώς οι αγρότες θα πρέπει να διαθέσουν σιτηρά στην αγορά προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα απόκτησης εισροών για τη βελτίωση της ποιότητας των νέων καλλιεργειών. Οι τιμές των σιτηρών έχουν "πατώσει", μη επαρκώντας να καλύψουν το κόστος παραγωγής, αφήνοντας τους αγρότες με σοβαρά προβλήματα ταμειακών ροών και οδηγώντας σε πιθανή αύξηση της γης υπό αγρανάπαυση».

Μείωση στην παραγωγή ελαιούχων σπόρων της ΕΕ
Με την σειρά του, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τους ελαιούχους σπόρους, κ. Αρνό Ρουσό, ανέφερε: «Μείωση κατά 2,6% αναμένεται στην καλλιεργούμενη περιοχή ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ-28, με αυξημένες αβεβαιότητες λόγω των χειμερινών καιρικών συνθηκών. Μια απότομη πτώση της τάξης του 14% αναμένεται στις φυτεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης της επεξεργασίας των σπόρων με νεονικοτινοειδή. Ο τομέας βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο και η απαγόρευση πρέπει να αρθεί όσο δεν υπάρχουν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις».

Το «πρασίνισμα» ευνοεί τις πρωτεϊνούχες  καλλιέργειες

«Αλλά υπάρχει μια καλή είδηση στον τομέα των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών της ΕΕ με τις προβλέψεις να δείχνουν ένα υψηλό δυναμικό στην παραγωγή πρωτεϊνών, εν μέρει λόγω των απαιτήσεων πρασινίσματος της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αυτό είναι αισιόδοξο για τον κτηνοτροφικό τομέα και την βιομηχανία ζωοτροφών της ΕΕ. Η παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω. Είναι μια οικονομική ευκαιρία και ψάχνουμε συνεργασίες με άλλους οικονομικούς φορείς ώστε το πρασίνισμα να μετατραπεί σε πράσινη ανάπτυξη », κατέληξεο ο κ. Ρουσό.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τους πίνακες με τις προβλέψεις της Copa-Cogeca ανά κατηγορία προϊόντος:

Οι προβλέψεις παραγωγής δημητριακών.Οι προβλέψεις παραγωγής ελαιούχων σπόρων.


Οι προβλέψεις παραγωγής πρωτεϊνούχων καλλιεργειών.πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου