Το ΕΚ ενέκρινε την συγχώνευση των προγραμμάτων φρούτων και γάλακτος στα σχολεία - αυξημένα τα κονδύλια και δικαιότερη η κατανομή τους από το 2017

 9/3/2016

Το ΕΚ ενέκρινε την συγχώνευση των προγραμμάτων φρούτων και γάλακτος στα σχολεία - αυξημένα τα κονδύλια και δικαιότερη η κατανομή τους από το 2017 Εγκρίθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ο νέος κανονισμός που θα συγχωνεύσει τα μέχρι σήμερα ξεχωριστά καθεστώτα προώθησης κατανάλωσης γάλακτος και φρούτων στα σχολεία και θα αυξήσει τον ετήσιο προϋπολογισμό τους κατά 20 εκατ. ευρώ.
Τα παιδιά στην ΕΕ θα επωφεληθούν σύντομα από ένα καλύτερα χρηματοδοτούμενο καθεστώς προώθησης κατανάλωσης γάλακτος, φρούτων και λαχανικών στα σχολεία και θα διδάσκονται καλύτερα για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής. Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και μερικές ημέρες «τρέχει» από το ΥπΑΑΤ ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία για το σχολικό έτος 2015-2016 με αρκετούς γνώστες της αγοράς φρούτων να κάνουν λόγο για προχειρότητα στον σχεδιασμό της δράσης από πλευράς κυβέρνησης. Η εφαρμογή του κανονισμού θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου 2017.
Περισσότερα μαθήματα για την υγιεινή διατροφή
Τα κράτη μέλη που συμμετέχουν σε αυτό το εθελοντικό καθεστώς ενισχύσεων θα πρέπει να προωθούν τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, τα τοπικά τρόφιμα, τη βιολογική γεωργία και τον αγώνα κατά της σπατάλης τροφίμων. Τα παιδιά χρειάζεται, επίσης, να γνωρίσουν τις πρακτικές της γεωργίας, μέσω π.χ. εκπαιδευτικών επισκέψεων σε αγροκτήματα. Το Ευρωκοινοβούλιο εισηγήθηκε ένα επιπλέον ποσό ύψους 20 εκατ. ευρώ ετησίως για τα εκπαιδευτικά μέτρα ανεβάζοντας έτσι ετήσια χρηματοδότηση σε 100 εκατ. ευρώ για το γάλα στα σχολεία και σε 150 εκατ. ευρώ για τα οπωροκηπευτικά.
Δικαιότερη κατανομή πόρων
Οι ευρωβουλευτές διασφάλισαν επίσης την πιο δίκαιη κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων μεταξύ των κρατών μελών, θέτοντας δύο βασικά κριτήρια για το μηχανισμό (αριθμός παιδιών ηλικίας 6 έως 10 ετών στο εν λόγω κράτος μέλος και βαθμός ανάπτυξης της περιοχής/περιφέρειας εντός του κράτους μέλους). Θα ληφθούν υπόψη τα προηγούμενα επίπεδα χρηματοδότησης και θα συμπληρωθούν με ένα νέο, ελάχιστο ετήσιο ποσό ευρωπαϊκής ενίσχυσης για κάθε παιδί. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις στα χρήματα που διέθετε η ΕΕ για το πρόγραμμα, κάτι που μπορεί να δει κανείς στον Πίνακα με τα διαθέσιμα κονδύλια ανά χώρα. Για παράδειγμα ενώ η Ελλάδα έχει επιδοτηθεί με το ποσό των 3.143.600 ευρώ, η Πολωνία λαμβάνει 18. 077.613 ευρώ.
Δείτε εδώ τον Πίνακα με τα εγκεκριμένα κονδύλια για το Πρόγραμμα από την ΕΕ για το σχολικό έτος 2015 -2016
Υγιεινές διατροφικές επιλογές
Οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν τον κατάλογο των προϊόντων που θα μπορούν να λάβουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Πιο συγκεκριμένα: θα δίνεται προτεραιότητα σε φρέσκα και τοπικά προϊόντα σε αντίθεση με τα μεταποιημένα τρόφιμα, όπως σούπες, κομπόστες, χυμοί, γιαούρτια και τυριά. Τα τρόφιμα αυτά θα δίνονται μόνο συμπληρωματικά με τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και το γάλα ή το γάλα χωρίς λακτόζη. Θα αποκλείεται η προσθήκη γλυκαντικών ουσιών και ενισχυτικών τεχνητών αρωματικών ουσιών. Η διανομή προϊόντων με προσθήκη περιορισμένης ποσότητας ζάχαρης, αλατιού και λίπους θα μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΕ μόνο κατ' εξαίρεση και υπό αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν την έγκριση από τις εθνικές υγειονομικές αρχές.
Φρούτα και Γάλα μαζί από την μεθεπόμενη σχολική χρονιά
Από την μεθεπόμενη σχολικη χρονιά θα δούμε τις αλλαγές του προγράμματος στην χώρα μας καθώς ο κανονισμός, που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο με 584 ψήφους υπέρ, 94 κατά και 32 αποχές, μένει να εγκριθεί επισήμως και από το Συμβούλιο. Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει στις 1 Αυγούστου 2017.
Δηλώσεις για το θέμα έκανε στον ΑγροΤύπο ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χρίστος Δήμας: «Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός που συγχωνεύει τα μέχρι σήμερα ξεχωριστά προγράμματα προώθησης κατανάλωσης γάλακτος και φρούτων στα σχολεία και η αύξηση του προϋπολογισμού κατά 20 εκατ. ευρώ αποτελούν αναμφίβολα καλά νέα για την Ελλάδα. Η χώρα μπορεί να πετύχει αφενός τον κύριο στόχο που είναι η προσφορά δωρεάν γευμάτων υψηλής θρεπτικής αξίας σε μαθητές, αφετέρου να στηρίξει την αγροτική οικονομία και κτηνοτροφία καθώς τα προϊόντα θα προέρχονται από την εγχώρια αγορά. Αυτά όμως από μόνα τους δεν αρκούν. Χρειάζεται σοβαρότητα και σωστός προγραμματισμός στην υλοποίηση του προγράμματος. Δυστυχώς, ο διαγωνισμός για την προμήθεια φρούτων και λαχανικών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες το ΥπΑΑΤ γίνεται με προχειρότητα και χωρίς σχεδιασμό.»

πηγη:www.agrotypos.gr