Η αδικημένη γενιά των 40άρηδων από τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης

 17/03/2016

Σε πραγματικά δύσκολη θέση έρχονται οι αγρότες που δεν ξεκίνησαν με την «προίκα» των ιστορικών δικαιωμάτων αλλά δεν κατατάσσονται και στην κατηγορία των νεοεισερχόμενων.Πανάγος Γιάννης 
Κατάφωρα αδικούνται από την τελευταία κατανομή δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης οι επαγγελματίες του αγροτικού χώρου που ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους στην αγροτική παραγωγή περί τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας (π.χ. 2005) δηλαδή λίγο καιρό μετά την πρώτη περίοδο αναφοράς (2000, 2001, 2002) που έδωσε και τα λεγόμενα «ιστορικά δικαιώματα» στους παλιούς δικαιούχους.

Σε πραγματικά δύσκολη θέση έρχονται οι αγρότες που δεν ξεκίνησαν με την «προίκα» των ιστορικών δικαιωμάτων αλλά δεν κατατάσσονται και στην κατηγορία των νεοεισερχόμενων.

Διεξοδικό ρεπορτάζ της Agrenda που κυκλοφορεί στα περίπτερα αυτό το Σάββατο 19 Μαρτίου επιχειρεί να περιγράψει τη μεγάλη αδικία που συντελείται σε βάρος μιας ολόκληρης γενιάς αγροτών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αποτελούν σήμερα την αιχμή του δόρατος στο συγκεκριμένο τομέα.
Η σχετική έρευνα δείχνει καθαρά ότι ο τρόπος με τον οποίο αναπτύχθηκε η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (2014-2020) στη χώρα μας, αφενός διευκολύνει τους παλιούς δικαιούχους κοινοτικών ενισχύσεων να διατηρήσουν τα επίπεδα δικαιωμάτων που κατείχαν τα τελευταία χρόνια, αφετέρου δίνει τη δυνατότητα σε νεοεισερχόμενους στο αγροτικό επάγγελμα να αποκτήσουν μια κάποια πρόσβαση στο καθεστώς των ενισχύσεων. Αντίθετα, εκείνοι που έρχονται σε πραγματικά δύσκολη θέση, είναι οι αγρότες της ενδιάμεσης περιόδου, οι οποίοι δεν ξεκίνησαν με την «προίκα» των ιστορικών δικαιωμάτων αλλά δεν κατατάσσονται και στην κατηγορία των νεοεισερχόμενων.
Οι εν λόγω επαγγελματίες του χώρου, παρ’ ότι έχουν αναπτύξει με δυναμισμό και σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εκμεταλλεύσεις τους την τελευταία δεκαετία, όχι μόνο δεν κατοχυρώνουν στον επιθυμητό βαθμό τα αντίστοιχα δικαιώματα, αλλά αντίθετα μένουν περιφρονητικά εκτός της νέας κατανομής.
Μια δεύτερη κατηγορία αγροτών που αδικείται κατάφωρα από τη νέα κατανομή δικαιωμάτων είναι εκείνοι οι οποίοι απέκτησαν δικαιώματα από μεταβιβάσεις μετά το 2014. Εδώ, το γεγονός ότι οι νέοι δικαιούχοι δεν είχαν πρόσβαση στο καθεστώς ενισχύσεων πριν το 2013 μένουν επίσης στην ουσία εκτός διαδικασίας κατανομής ενισχύσεων. 
Οι πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ενστάσεων που υποβλήθηκαν πριν από λίγο καιρό σε σχέση με τη νέα κατανομή δικαιωμάτων προέρχεται από τις δύο παραπάνω κατηγορίες.

πηγη:www.agronews.gr