Κάτω από 700.000 τόνους η κατανάλωση λιπασμάτων το 2015

16/03/2016

Γιαννακοπούλου Φανή
Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα στους 688.495 τόνους κυμάνθηκε η κατανάλωση των λιπασμάτων το έτος 2015, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 10% από την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής καταμέτρησης που πραγματοποίησε ο ΣΠΕΛ.


Μάλιστα, τα μέλη του ΣΠΕΛ τον Ιανουάριο του 2016, κατέγραψαν την κατανάλωση λιπασμάτων στην Ελλάδα για το έτος 2015,  με τη βοήθεια καινοτόμου διαδικτυακής εφαρμογής που αναπτύχθηκε από το ΣΠΕΛ ειδικά για τη διαδικασία αυτή.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα καταγράφηκε ότι η κατανάλωση λιπασμάτων έπεσε για πρώτη φορά κάτω από 700.000 τόνους. Συγκεκριμένα η κατανάλωση λιπασμάτων το έτος 2015 κυμάνθηκε στους 688.495 τόνους, σημειώνοντας 10% πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη κατανάλωση του έτους 2014.
Σύμφωνα με τις ετήσιες καταμετρήσεις που πραγματοποιεί ο ΣΠΕΛ από το 2007-2015 παρατηρείται συστηματική πτώση της χρήσης λιπασμάτων στα ελληνικά εδάφη τα τελευταία χρόνια.
Η περιορισμένη λίπανση των εδαφών εγκυμονεί πληθώρα κινδύνων.  Συγκεκριμένα, η ανεπαρκής λίπανση προκαλεί  υποβάθμιση και μείωση της παραγωγικότητας των εδαφικών πόρων, καθώς και μείωση της παραγωγής και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.
Ο ΣΠΕΛ και τα μέλη συνιστούν στους παραγωγούς τη σωστή διαχείριση των θρεπτικών στοιχείων μέσω της ορθολογικής λίπανσης, για την ικανοποίηση των συνεχώς αυξανόμενων διατροφικών αναγκών του πληθυσμού με περιβαλλοντική ασφάλεια, καθώς και για την αειφορία των εδαφικών πόρων.
Η συστηματική υπολίπανση των εδαφών μας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της μείωσης της γονιμότητας τους και να συμβάλει στην αύξηση της ερημοποίησης τους, μια κατάσταση δύσκολα αντιστρέψιμη που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε όλοι μας στο άμεσο μέλλον.
Βρείτε εδώ αναλυτικά τα Στοιχεία του ΣΠΕΛ για την κατανάλωση λιπασμάτων το 2015.pdf

πηγη:www.agronews.gr