Πτωτικά Γαλλία-Ιταλία-Ελλάδα στο σκληρό, άνοδο βλέπει η ABN

16/03/2016

Γιαννακοπούλου Φανή
Την ώρα που στην Ελλάδα οι τιµές για το σκληρό πέφτουν συνεχώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda, µε τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για παιχνίδια των εµπόρων που µε αφορµή την άσχηµη εικόνα στα ξένα χρηµατιστήρια (Γαλλία, Ιταλία) κρατούν τις τιµές µεταξύ 20-22 λεπτών το κιλό
ενώ δεν υπάρχουν πολλά εγχώρια αποθέµατα, η ολλανδική τράπεζα ABN προβλέπει ότι «είµαστε κοντά σε κάποιου είδους ανάκαµψης και έπειτα από 4 χρόνια θα δούµε µια σταθεροποίηση».
Για κερδοσκοπία με τα 22 λεπτά στο εγχώριο φωνάζουν οι παραγωγοί

Ωστόσο, έγκυροι αναλυτές τονίζουν ότι δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο νέο που θα µπορούσε να αναστρέψει την κατάσταση στα σκληρά στάρια, ειδικά αν λάβουµε υπόψη µας τη συνολικά πτωτική πορεία των εµπορευµάτων και την αδύναµη ζήτηση από τους µύλους.

«Οι τιµές για το σιτάρι έχουν φτάσει στον πάτο», σηµειώνει ο Φρανκ Ρίζκερς, αναλυτής της ABN. Η εκτίµηση αυτή έρχεται τη στιγµή που το ∆ιεθνές Συµβούλιο ∆ηµητριακών προβλέπει µικρή µείωση κατά 1,4% στις παγκόσµιες φυτεύσεις για το 2016/2017. «Μετά από 3 χρόνια υπερπαραγωγής βλέπουµε επιτέλους σηµάδια ανατροπής», λέει ο Ρίζκερς και προσθέτει ότι: «οι χαµηλές τιµές σηµαίνουν µικρά περιθώρια κέρδους για τους παραγωγούς, οι οποίοι αλλάζουν τα καλλιεργητικά τους πλάνα, οπότε αναµένεται λιγότερο σιτάρι διεθνώς».

Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι µεσοπρόθεσµες προβλέψεις της ABN για τις διεθνείς τιµές έχουν ως εξής:
  • Μείωση κατά µ.ο. 0,30 σεντς ανά µπούσελ στα 500 σεντς/µπούσελ στο Σικάγο το διάστηµα Απριλίου-Ιουνίου.
  • Μείωση κατά µ.ο. 0,15 λεπτά ο τόνος στα 170 ευρώ ο τόνος στο Παρίσι για το ίδιο διάστηµα.



∆ιάψευση προσδοκιών

«Αν λειτουργούσε σωστά ο ανταγωνισµός στην εγχώρια αγορά δεν θα έπεφτε τόσο πολύ η τιµή. Με αφορµή την πτώση στη Γαλλία στα 235 ευρώ ο τόνος και στα 241 ευρώ ο τόνος στην Ιταλία οι έµποροι ρίχνουν εδώ τις τιµές», εκτιµά ο παραγωγός Γιώργος Αποστολίδης από τα Φάρσαλα και σηµειώνει ότι: «ελλείψει ρευστότητας και µε τις εαρινές καλλιέργειες σε εξέλιξη οι παραγωγοί αναγκάζονται και ξεπουλούν το σιτάρι σε πολύ χαµηλές τιµές». Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο παραγωγός Αντώνης Αντωνιάδης από τις Χαλκιάδες Λάρισας, ο οποίος σηµειώνει ότι «οι έµποροι επιδίδονται σε κερδοσκοπικό παιχνίδι, λένε ότι υπάρχει πολύ παραγωγή και έξω η τάση είναι πτωτική και ρίχνουν τις τιµές. Επιπλέον, θέλουν οι έµποροι να ξεκινήσει και τη νέα σεζόν από χαµηλά το σιτάρι». Όµως, πολλοί παραγωγοί περίµεναν να ανέβουν οι τιµές γιατί δεν υπάρχει σιτάρι στη χώρα µας, αλλά τελικά οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν.
«Κανονικά για να έχουν κέρδος οι παραγωγοί πρέπει να πουλούν πάνω από 23 λεπτά το κιλό. Μπορεί φέτος να έχουν µπει περισσότερα σκληρά, όµως ο καιρός θα κρίνει µεταξύ άλλων τις αποδόσεις. Καλύτερη εικόνα των φυτεύσεων θα έχουµε τέλη Απριλίου», τονίζει ο κ. Αντωνιάδης.

Αύξηση εκτάσεων
Στις σηµαντικά παραγωγικές χώρες (Καναδά, Γαλλία κτλ) έχουµε αύξηση των εκτάσεων, όπως και στην Ελλάδα, και πιθανότατα αύξηση παραγωγής. Όµως, η κατανάλωση δεν τρέχει µε τους ίδιους ρυθµούς. Τέλος, δεν υπάρχει σηµαντική ζήτηση από Ιταλούς εµπόρους.
πηγη:www.agronews.gr