Ένα δις ευρώ το κόστος των δασμών στα λιπάσματα

07/03/2016

Γιαννακοπούλου Φανή 
Περίπου 1 δισ. ευρώ το χρόνο κοστίζουν στους Ευρωπαίους αγρότες οι υπερβολικοί δασµοί και ναύλοι στις εισαγωγές λιπασµάτων, σύµφωνα µε νέα µελέτη της Ιρλανδικής Ένωσης Αγροτών (IFA). Την ίδια ώρα, η αγορά λιπασµάτων στην ΕΕ χαρακτηρίζεται από αυξηµένη συγκέντρωση και ως εκ τούτου οι τιµές για αυτά είναι σχετικά υψηλές,
σηµειώνουν οι αναλυτές της IFA, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Αυτή η εικόνα της αγοράς εν µέρει, όπως υποστηρίζει η IFA, έχει να κάνει µε την προστατευτική πολιτική που έχει σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ενώ ευνοεί τον κλάδο των λιπασµάτων πιέζει τον αγροτικό κόσµο αυξάνοντας το κόστος παραγωγής.
Έτσι, οι αναλυτές της IFA εξετάζουν στη µελέτη τους τις µακροπρόθεσµες επιπτώσεις που θα έχει η εξάλειψη των εισαγωγικών δασµών και των µέτρων αντι-ντάπινγκ από την ΕΕ στα λιπάσµατα και παρατηρούν συνοπτικά τα εξής:
  •   κέρδη για τους Ευρωπαίους αγρότες
  •   δηµιουργία πρόσθετων θέσεων εργασίας
  •   απώλειες για τους παραγωγούς λιπασµάτων στην Ευρώπη
  •   απώλειες για τα δηµόσια έσοδα
  •   µείωση του βαθµού συγκέντρωσης στον κλάδο των λιπασµάτων.
Πιο αναλυτικά, η αφαίρεση των εισαγωγικών δασµών στα σύνορα της ΕΕ θα σηµάνει µια µείωση κατά µέσο όρο 5,3% στις εγχώριες τιµές λιπασµάτων, µε τις µειώσεις να κυµαίνονται από 2% για τα υπερφωσφορικά (TSP) έως 5,9% για τα σύνθετα αζωτούχα, φωσφορικά και καλιούχα λιπάσµατα (NPK). Επακόλουθα, θα δούµε µια αύξηση της κατανάλωσης για το φώσφορο (+1,3%), το κάλιο (+1,3%) και το άζωτο (+0,4%). Επιπλέον, η άρση των εµπορικών φραγµών θα δράσει θετικά για τα καθαρά κέρδη της ΕΕ που θα αγγίξουν τα 481 εκατ. ευρώ, ενώ η βιοµηχανία λιπασµάτων θα καταγράψει απώλειες κατά 123 εκατ. ευρώ. Τέλος, ο αγροτικός κλάδος θα εξοικονοµήσει περίπου 920 εκατ. ευρώ και όπως εκτιµά η IFA θα προκύψουν 17.245 νέες θέσεις εργασίας στα δηµητριακά, το βαµβάκι και τον αγροδιατροφικό τοµέα. Συνολικά, η προστιθέµενη αξία για τον αγροδιατροφικό τοµέα θα είναι της τάξης του 0,7% µε βάση την ιρλανδική µελέτη.

Μέτρα από την Κοµισιόν ζητούν οι Copa Cogeca

Θερµά δέχτηκαν την ιρλανδική µελέτη οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις, Copa-Cogeca, σηµειώνοντας ότι οι υψηλές τιµές των λιπασµάτων αποτελούν µια πρόκληση για τους Ευρωπαίους αγρότες ενόψει των εαρινών σπορών. Μάλιστα, ζητούν από την Κοµισιόν να θέσει µηδενικούς δασµούς µε άµεση ισχύ για τα προϊόντα, που περιλαµβάνονται στο κεφάλαιο 31του τελωνειακού κώδικα και για την αµµωνία (κεφάλαιο 2814) καθώς και την αφαίρεση των αντι-ντάπινγκ δασµών στη νιτρική αµµωνία από τη Ρωσία.



Δύσκολη η επόμενη τριετία για τις βιομηχανίες

Τα περιθώρια κέρδους για τις κορυφαίες στον κόσµο εταιρίες λιπασµάτων (Acron, PhosAgro, ICL και Uralkali) µειώνει η Credit Suisse, καθώς οι τιµές εξακολουθούν να βρίσκονται σε στενό εύρος, ενώ για το κάλιο οι προβλέψεις παραµένουν δυσοίωνες για τα επόµενα 3 έτη.
Οι µειώσεις αυτές της ελβετικής τράπεζας, ακολούθησαν τις προβλέψεις της για πτωτική πορεία των λιπασµάτων: η αξία της ουρίας κατά µέσο όρο θα  φτάσει στα 221 δολάρια ο τόνος στην ουκρανική αγορά, σηµειώνοντας µείωση κατά 19,04% από τα 273 δολάρια ο τόνος πέρσι, ενώ τα φωσφορικά λιπάσµατα κατά µέσο όρο θα φτάσουν τα 371 δολάρια ο τόνος στην αµερικανική αγορά, µειωµένα κατά 19,17% από τα 459 δολάρια ο τόνος το 2015. Επιπλέον, το κάλιο υπολογίζεται ότι στη Βραζιλία θα φτάσει τα 228 δολάρια ο τόνος, µειωµένο περίπου 100 δολάρια ο τόνος από την προηγούµενη χρονιά.
Την ίδια ώρα, τα αποθέµατα της Κίνας θα είναι αυξηµένα έως και 115% σε σχέση µε πέρσι.
Τέλος, η Credit Suisse σηµειώνει ότι «είναι πιθανή µια οριακή ανάκαµψη τιµών στα λιπάσµατα καθώς η ζήτηση µέσα στο µήνα θα αυξηθεί σηµαντικά, ενώ µεσοπρόθεσµα τα φωσφορικά φαίνεται να έχουν καλύτερες βάσεις από το κάλιο, λόγω πιο πειθαρχηµένης παραγωγής».  
 
πηγη:www.agronews.gr